tromaktiko: Το καλό και το κακό σενάριο της διαπραγμάτευσης απασχολούν το Μαξίμου

Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Το καλό και το κακό σενάριο της διαπραγμάτευσης απασχολούν το Μαξίμου



Του Αντώνη Γκιόκα
Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πως το μόνο που πραγματικά απασχολεί τον Αλέξη Τσίπρα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εκεί...
εξακολουθούν να ρίχνουν όλες τους τις δυνάμεις τα στελέχη της κυβέρνησης, ευελπιστώντας πως έστω και την τελευταία στιγμή θα βρεθεί λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Όμως, έχοντας συσσωρεύει αρκετή πείρα από τον τρόπο που γίνονται οι διαπραγματεύσεις, θέλουν να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες εξετάζουν όλα τα σενάρια.

Το καλό σενάριο, είναι εκείνο που η διαπραγμάτευση έχει αίσιο τέλος και η αξιολόγηση ολοκληρώνεται χωρίς προβλήματα. Αν επιτευχθεί τελικά ο πολυπόθητος συμβιβασμός με την πλευρά των δανειστών, τότε θεωρείται σίγουρο πως ταυτόχρονα με τις υπογραφές για την συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Μπορεί στο Μαξίμου να μην έχουν σχηματοποιήσει -προς το παρών- πλήρως τις αλλαγές που θα γίνουν, όμως ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να σταλεί σήμα διεύρυνσης. Και ο χώρος προς τον οποίο μπορεί να υπάρξει διεύρυνση στην παρούσα φάση είναι μόνο αυτός του κέντρου.

Το κακό σενάριο που συζητάνε στις κυβερνητικές συσκέψεις, περιλαμβάνει πλήρη εμπλοκή στις συζητήσεις και ανυποχώρητη στάση από τους δανειστές. Σε αυτή την απευκταία περίπτωση, οι επιλογές είναι λίγες και έχουν κοινή κατάληξη. Την κάλπη.

 Μάλιστα, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης που συμμετέχει σε αυτές τις συσκέψεις, σχολίασε στο newpost πως από τη στιγμή που υπάρχουν πρόθυμοι να εφαρμόσουν τέτοιου είδους πολιτικές, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρνείται, θα μπορούσαν να αναλάβουν εκείνοι την ευθύνη.

Όλοι πάντως γνωρίζουν ότι από την παρούσα Βουλή δεν μπορεί να προκύψει λύση σε περίπτωση ατυχήματος. Και αυτό διότι ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά ούτε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν μια άλλη κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου. Σε περίπτωση που αυτό το –απευκταίο για το Μαξίμου- σενάριο γίνει πραγματικότητα, τότε η προσφυγή στις κάλπες φαντάζει μονόδρομος.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!