tromaktiko: Άρθρο της Deutsche Welle για την πορεία της Ζωής στο Άουσβιτς

Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Άρθρο της Deutsche Welle για την πορεία της Ζωής στο Άουσβιτς



Επιζώντες του Ολοκαυτώματος και χιλιάδες νέοι εβραίοι από 40 έθνη πραγματοποιήσαν την ετήσια πορεία μνήμης από το Άουσβιτς στο... Μπιρκενάου Ναζιστική Γερμανία έχτισε το στρατόπεδο του θανάτου το 1940 όταν κατέλαβε την Πολωνία. Οι οργανωτές της πορείας της ζωής, δήλωσαν ότι 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην εκδήλωση της Πέμπτης, μεταξύ των οποίων 150 επιζώντες του Ολοκαυτώματος και μέλη της Ισραηλινής βουλής. Πολλοί από τους συμμετέχοντες είχαν τυλιχτεί με τη Ισραηλινές σημαίες.

Οι συμμετέχοντες περπάτησαν 3 χιλιόμετρα από τους κοιτώνες του Άουσβιτς γονατίζοντας να προσευχηθούν και ανάψουν κεριά στις σιδηροδρομικές γραμμές όπου έφταναν τα τρένα μεταφέροντας Εβραίους, αθίγγανους και άλλους. Τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια εβραίοι δολοφονήθηκαν στο Μπιρκενάου κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Ιστορικά αρχεία παρουσιάζουν ότι 6 εκατομμύρια εβραίοι εξολοθρευθήκαν από τη Ναζιστική Γερμανική μηχανή με υπό τις οδηγίες του δικτάτορα Αδόλφου Χίτλερ. Ένας πρώην υπαξιωματικός των SS, ηλικίας 94 χρονών δικάζετε στη Γερμανία για ανάμειξη σε 170,000 δολοφονίες στο Άουσβιτς.

Μόλις ακούστηκε το Σοφάρ ξεκίνησε η πορεία της Πέμπτης, δηλώνοντας την έναρξη του Γιόμ Α’Σοά, δηλαδή την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος για το Ισραήλ. Ο πρόεδρος της οργάνωσης για την παρέλαση της ζωής, Σμουέλ Ρόζερμαν, παρότρυνε τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν σκληρή νομοθεσία ενάντια στο ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και το φασισμό. Επίσης πρόσθεσε, ότι φοβάται ότι η Ευρώπη και μερικά άλλα μέρη του πλανήτη δεν διδάχθηκαν τίποτα από το Ολοκαύτωμα. Ο Γίοσι Φίσερ ένας 19 χρόνος από τη Νέα Υόρκη είπε ότι ο προπάππους του ήταν ο μοναδικός επιζών απ’όλους τους συγγενείς του. Κλείνοντας, είπε ότι προσπάθησαν να μας καταστρέψουν αλλά δόξα το Θεό είμαστε ακόμα εδώ. Επίσης, περισσότεροι από 100,000 μη Εβραίοι Πολωνοί, αθίγγανοι και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, ομοφυλόφιλοι και αντάρτες που πολεμούσαν τους Ναζί πέθαναν στο Άουσβιτς.

Deutsche Welle, Young Jews, aging survivors walk March of the Living to Birkenau
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!