Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην γερμανική Deutsche Welle, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, παραδέχθηκε... ότι η κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσισε με «μισή καρδιά» τα μέτρα που όπως δήλωσε «θα μπορούσαν να εφαρμοστούν με διαφορετικό τρόπο».
«Η συμφωνία μας είναι ένας συμβιβασμός. Η συμφωνία αποτελείται από τις απαιτήσεις των εταίρων μας, καθώς και από τις δικές μας επιθυμίες. Υπό αυτήν την έννοια, το πρόγραμμα δεν είναι εντελώς δικό μας, είναι ένας συμβιβασμός», δήλωσε ο κ. Παππάς όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με την ανακοίνωση που του μετέφερε ο δημοσιογράφος Μάικλ Φρίντμαν, απο το «Ifo Institute» του Μονάχου, το οποίο και υποστήριζει ότι «η Αθήνα σέρνει τα πόδια της στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις».
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, Επικεφαλής του EFSF, του ταμείου διάσωσης δηλαδή της ευρωζώνης, είχε όμως ήδη δηλώσει ότι «αν και η Ελλάδα έχει σημειώσει κάποια πρόοδο με τις μεταρρυθμίσεις, η συνολική ικανότητα εφαρμογής είναι αργή - και στην πραγματικότητα, η πιο αδύναμη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Όταν ο Φρίντμαν ρώτησε κατά πόσο οι συνεχείς «έκτακτες συνεδριάσεις» διαφέρουν από το «δράμα» του παρελθόντος, ο κ. Παππάς δήλωσε, «Εμείς ποτέ δεν αρνηθήκαμε τα εσωτερικά προβλήματα του ελληνικού κράτους, της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας».
Και πρόσθεσε, «αλλά αυτά τα προβλήματα, σε συνδυασμό με μια εντελώς λανθασμένη προσέγγιση στην διαχείριση της κρίσης, οδήγησαν σε μια τόσο σοβαρή ύφεση».
Ο κ. Παππάς αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη για τα €17 δισεκατομμύρια που διαφεύγουν όπως υποστήριξε ο δημοσιογράφος από τον κρατικό κορβανά κάθε χρόνο (παραοικονομία), υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί «άλλη μια ακραία έκφραση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Ο υπουργός Επικρατείας επίσης σχολίασε τις αιτιάσεις του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Right Watch) σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας της Ελλάδας, τονίζοντας: «Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ ο ίδιος τη Λέσβο πριν από λίγες ημέρες και αυτοί οι ισχυρισμοί δεν ισχύουν