tromaktiko: Με λαμπρότητα η λιτανεία της Ιεράς Εικόνας και των Λειψάνων του Νεομάρτυρος Αγίου Νικολάου εκ Μετσόβου [photos]

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Με λαμπρότητα η λιτανεία της Ιεράς Εικόνας και των Λειψάνων του Νεομάρτυρος Αγίου Νικολάου εκ Μετσόβου [photos]



Τη μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Νικολάου εκ Μετσόβου τιμά η εκκλησία μας κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου...

Ο Νεομάρτυς Νικόλαος Μπασδάνης ή Βλαχονικόλας ή Εξηντατρίχης, όπως αλλιώς ονομάζεται, γεννήθηκε στο Μέτσοβο της Ηπείρου από φτωχούς, αλλά πολύ πιστούς γονείς.

Ναοί του Αγίου υπάρχουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας (στον Τύρναβο ,στο χωριό Οξύνεια Τρικάλων,στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας,στη Σαλονίκη της Πάρνηθας,στο χωριό Βλαχάβα Καλαμπάκας) και φυσικά στο Μέτσοβο στο χώρο όπου βρισκόταν το σπίτι του Αγίου, όπου έχει χτιστεί και ένα μικρό προσκύνημα.

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εχθές το απόγευμα ,παραμονή της εορτής του Αγίου πραγματοποιήθηκε με κάθε λαμπρότητα και με κατάνυξη παρουσία πλήθους πιστών και τοπικών αρχόντων καθώς και του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμου λιτανεία της Ιεράς Εικόνας και των Λειψάνων του Αγίου.

Η Ιερά πομπή ξεκίνησε απο τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής διήλθε διαμέσου των κεντρικών οδών και κατέληξε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου ,όπου και τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα.


Σήμερα ημέρα της γιορτής στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ,ενώ το μεσημέρι οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου ,όπου οι χορευτικοί σύλλογοι θα παρουσιάσουν ένα πλούσιο γιορταστικό πρόγραμμα



Φωτογραφίες: Δημήτρης Σταύρου

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!