Την αποκρυπτογράφηση του δίσκου της Φαιστού παρουσίασε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στον Λύσανδρο Ρήγα και το ΡάδιοΛόγος ο Ιωάννης Χαμιζίδης Ερευνητής του λόγου και της ιστορίας της Μικράς Ασίας.
Ο Δίσκος της Φαιστού, βρέθηκε στην πόλη της Φαιστού και χρονολογείται στον 17ο αιώνα και συγκεκριμένα στο 1700 π.χ. Αποτελούσε ένα από τα πιο γνωστά μυστήρια της αρχαιολογίας αφού επί χρόνια ερευνητές προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί κατασκευάστηκε.
Ανακαλύφθηκε το 1908 από ιταλό αρχαιολόγο και φυλάσσεται στο Ηράκλειο, είναι φτιαγμένος από πυλό και είναι το αρχαιότερο κείμενο του κόσμου . Ωστόσο όπως αποκάλυψε ο κ. Χαζίδης, η πινακίδα του Δισπηλιού Καστοριάς με άνθρακα 14, ορίστηκε ως το 5.500 π.χ. και χρονολογείται ως το πιο αρχαίο κείμενο.
Ο ίδιος ασχολείται με τον ποντιακό λόγο και την ιστορία της μικρασίας 30 χρόνια, μελετώντας τον αρχαιολογικό πολιτισμό. Μελετώντας κείμενα της γραμμικής Β, κατανόησε και κατάλαβε ότι ο ποντιακός λόγος είναι το κλειδί που μπορεί να ξεκλειδώσει τα κείμενα αυτά. Μπόρεσε, όπως είπε, πολύ εύκολα να συντάξει από τα φθογκογράμματα, ιδεογράμματα και αξίες που προσδιορίζει ο καθένας, να συντάξει λέξεις, προτάξεις, βγάζοντας κείμενο.
Σε αυτή την αποκρυπτογράφηση βοήθησε η ποντιακή διάλεκτος. Φυσικά, πολύ μεγάλη δουλειά έγινε από προηγούμενους ερευνητές και ο ίδιος τελειοποίησε. Στηριζόμενος επάνω στις δουλειές προηγούμενων ερευνητών, ήταν πολύ εύκολο για τον ίδιο να καταλήξει στο κείμενο, χωρίς καμία εικασία και καμία άγνωστη λέξη. Η έρευνα πλέον έχει τελειώσει.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στη Μαθητιάδα της Κοζάνης στην τελετή λήξης διαβάστηκε το αρχαίο κείμενο, όπως το διαβάσαμε από το δίσκο της Φαιστού, ενορχηστρώθηκε και ακούστηκε η μουσική του. Η μουσική υπόκρουση που κατά το κριτικό ονομάζεται σιγανός ή ρεθυμνιώτικο πεντοζάλι και ποντιακά ονομάζεται ομάρ, έγινε χορευτική πανδαισία και παρουσιάστηκε παρουσία 2.500 θεατών!
"Η πινακίδα του Δισπηλιού Καστοριάς το αρχαιότερο κείμενο της Ευρώπης "
Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Χαμιζίδης από τη δεύτερη μεριά του δίσκου της Φαιστού παρουσιάστηκε ερμηνεία αρχαίου κειμένου, ενός μείγματος αρχαϊκού και ποντιακού λόγου. Σύντομα, μάλιστα θα κυκλοφορήσει το cd με τη μουσική ενορχηστρωμένη στον αρχαίο λόγο. Ο ίδιος στην έρευνά του, εκτός από το δίσκο της Φαιστού, έχει ερμηνεύσει περίπου 20 κείμενα γραμμικής β΄, καθώς επίσης και την πινακίδα του Δισπηλιού Καστοριάς, καταθέτοντας τη δική του προσέγγιση για τους επόμενους ερευνητές . "Η πινακίδα του Δισπηλιού ήταν το πρώτο, μοναδικό, αρχαιότερο κείμενο της Ευρώπης. Η Ευρώπη τότε, μιλούσε έτσι. Είναι ένα κράμα ομηρικού και ποντιακού λόγου, όλα αυτά τα αρχαία κείμενα", είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το δίσκο της Φαιστού, εξήγησε πως τα γράμματα είναι σφραγιδούλες. Ο γραφέας είχε φωνητικές αξίες σε σφραγιδούλες εικονιδίων. Αυτές μπαίνουν σε κουτάκι, αποτελώντας λέξη, πρόταση ή νόημα. Ανάλογα χωρίζονται και μπορούν να μπουν σε διαδικασίες γραφής ή σπειροειδή γραφή. "Ο δίσκος της Φαιστού ήταν το cd της εποχής εκείνης", είπε χαρακτηριστικά...!
Το σύγγραμμα είναι ολοκληρωμένο και θα εκτυπωθεί σύντομα από εκδοτικό οίκο, ενώ θα κυκλοφορήσει προς τα έξω σύνολο βιβλίων και dvd για την ανάδειξη των ιστοριών αυτών και άλλων μελετών.
Πηγή