Γράφει: Μιχάλης Χατζηβασίλης
Η βαλίτσα με τις φρουρές των πολιτικών προσώπων πάει μακριά και παρά τις κατά καιρούς αντιδράσεις και πολλές φορές την πρόκληση που υφίσταται το κοινό, εντούτοις δεν...επεδείχθη η πολιτική βούληση για μείωσή τους. Τουναντίον κατά καιρούς παρατηρείται αύξησή τους, είτε επειδή οι αρχηγοί επικαλούνται λόγους ασφάλειας, είτε λόγω αλλαγής καθεστώτος.
Σήμερα 218 αστυνομικοί φρουρούν από τον πρώτο πολίτη μέχρι και τη Μιμή Κυπριανού, και από τον Αρχιεπίσκοπο μέχρι τους πρέσβεις. Με ένα κονδύλι που ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια το έτος οι φρουρές πολιτικών αξιωματούχων ήρθαν εκ νέου στην επιφάνεια. Τώρα με την αλλαγή του Προέδρου της Βουλής άνοιξε πάλι η συζήτηση για τις φρουρές των πρώην και νυν πολιτικών αξιωματούχων, ενώ πολύ πρόσφατα φαίνεται ότι αυξήθηκε η φρουρά του γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού κατά δύο. Ενόψει του γεγονότος ότι εισήλθαν στη Βουλή κόμματα που δεν βρίσκονταν προηγουμένως, όπως το ΕΛΑΜ, δημιουργούνται νέες ανάγκες, γι’ αυτό και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για εξ υπαρχής αξιολόγηση. Πλην των 19 φρουρών που υπηρετούν σε οκτώ πρέσβεις, οι υπόλοιποι αφορούν Κύπριους πολιτικούς. Άλλοι 109 είναι επιφορτισμένοι με την φρούρηση του Προεδρικού Μεγάρου και του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Δέκα αστυνομικοί βρίσκονται για τη συνοδεία του προέδρου της Βουλής. Σήμερα, πέραν των πιο πάνω, φρουρά διαθέτουν: Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εφτά αστυνομικούς, γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού οκτώ αστυνομικούς, πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έξι φρουρούς, ΕΔΕΚ τέσσερις, το ΕΥΡΩΚΟ δύο, συνοδεία του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα δύο, και δύο για τον πρώην βουλευτή Νίκο Κουτσού. Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δεν διαθέτει φρουρά, ωστόσο λαμβάνει ένα ειδικό επίδομα. Όσον αφορά στο ΕΛΑΜ που τώρα εισήλθε στη Βουλή, θα γίνει ειδική εισήγηση και αφού προηγηθεί συνεννόηση με το Μέτωπο. Επίσης, οκτώ αστυνομικοί είναι αποσπασμένοι στη φρουρά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και άλλοι τέσσερις για την προστασία του επίτιμου προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη. Τρεις φρουροί είναι στις υπηρεσίες του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου, ενώ δύο αστυνομικοί δόθηκαν στον Γιαννάκη Ομήρου ως πρώην πρόεδρος της Βουλής. Ο Αλέξης Γαλανός διαθέτει ένα φρουρό ως πρώην πρόεδρος της Βουλής και δύο φρουρούς ο Μάριος Καρογιάν επίσης ως πρώην πρόεδρος της Βουλής. Ένα αστυνομικό διαθέτει η Μιμή Κυπριανού. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος διαθέτει δύο φρουρούς, όσους διαθέτουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο διαπραγματευτής της Ε/κ πλευράς. Τρεις φρουρούς έχει ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης. Όσον αφορά στους υπουργούς, όλοι διαθέτουν από δύο αστυνομικούς για τη συνοδεία τους πλην του υπουργού Δικαιοσύνης που διαθέτει τρεις για ευνόητους λόγους. Από τον κατάλογο όσων φρουρούνται φαίνεται ότι για κάποιους είναι υπερβολικός ο αριθμός, ενώ για άλλους δεν έπρεπε να υπήρχε ούτε ένας ένστολος. Όπως σχολίαζε στον «Φ» αξιωματικός της Αστυνομίας, αν γινόταν αξιολόγηση του πραγματικού κινδύνου τότε στην πλειονότητά τους οι φρουρές θα έπρεπε να αποσυρθούν, αφού ουδείς κινδυνεύει. Ακόμα και σε εκείνες τις περιπτώσεις που υπήρχε παλαιότερα κίνδυνος επειδή εκφράστηκαν απειλές εναντίον κάποιων (Λυσσαρίδης, Χριστόφιας), σήμερα έχει παρέλθει.
Αυξάνεται αντί να μειώνεται ο αριθμός τους Ένα άλλο στοιχείο, που ενοχλεί τους πολίτες και κατά καιρούς εκφράζεται με διάφορους τρόπους, είναι η υπερβολή σε κάποιες περιπτώσεις. Αν πρέπει για λόγους εκτίμησης ή και θέσης να υπάρχουν φρουρές, τότε θα έπρεπε αυτές να ήταν ολιγάριθμες. Από πού κι ώς πού κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί να διαθέτουν έξι ή επτά ή και οκτώ αστυνομικούς; Ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η Αστυνομία υποφέρει από λειψανδρία, θα ήταν πρόκληση 54 αστυνομικοί να είναι επιφορτισμένοι με τη φρούρηση 13 πολιτικών αρχηγών μόνο. Αυτό που απαιτείται είναι μια εξ υπαρχής ανάλυση του κινδύνου για κάθε έκαστον κομματάρχη ή πρώην κρατικό αξιωματούχο και εκεί που δεν δικαιολογείται να αποσυρθούν. Σε καιρό των παντοπωλείων και της λιτότητας δεν ενδείκνυται να διατηρείς φρουρές σε πολιτικούς αρχηγούς για λόγους πρεστίζ, τόνιζαν στον «Φ» άμεσα εμπλεκόμενοι στο θέμα.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι διαχρονικά δεν αφαιρέθηκε φρουρά από κανένα, τουναντίον προστέθηκε. Υπενθυμίζεται ότι τώρα γίνεται μελέτη και για την ασφάλεια της Βουλής, χωρίς ν’ αποκλείεται να αυξηθούν οι φρουροί από 16 σε 20, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία των μηχανημάτων που εγκαταστάθηκαν εκεί. Προεδρική Φρουρά με 109 αστυνομικούς Με υπερβολική όπως χαρακτηρίζεται, κινείται σε ορισμένες περιπτώσεις και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως προαναφέραμε, η Προεδρική Φρουρά απαριθμεί 109 αστυνομικούς, έναντι 112 που ήταν μέχρι πρότινος. Οι πλείστοι είναι επιφορτισμένοι με τη φρούρηση του Προεδρικού Μεγάρου.Ωστόσο πρόσφατα σε κοινωνικές εμφανίσεις του Προέδρου κυρίως το βράδυ, παρατηρήθηκε αυξημένη παρουσία αστυνομικών, σε σημείο που σχολιάστηκε δυσμενώς από το κοινό. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις (συνομιλίες, επίσημες εμφανίσεις σε κοινωνικά σύνολα) η φρουρά είναι σε λογικά πλαίσια, σε άλλες χαρακτηρίζεται από υπερβολικό αριθμό, γεγονός που δεν δικαιολογείται.