tromaktiko: 3 θαλάσσιες χελώνες νεκρές χτυπημένες στο κεφάλι βρέθηκαν σε ακτές του Θερμαϊκού μέσα σε 15 μέρες

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

3 θαλάσσιες χελώνες νεκρές χτυπημένες στο κεφάλι βρέθηκαν σε ακτές του Θερμαϊκού μέσα σε 15 μέρες



Η συστηματική εξόντωση θαλάσσιων χελωνών (συνήθως του είδους caretta caretta) από ψαράδες είναι πραγματικότητα και συμβαίνει σε...
πολλές θαλάσσιες περιοχές της χώρας. Ο Στέλιος Γερονυμάκης εθελοντής του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων και της και της Δράσης για την Άγρια Ζωή εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι μέσα σε 15 μέρες εντοπίστηκαν σε ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου τρεις χελώνες νεκρές από την ίδια αιτία.

Η μία βρέθηκε στις 13 Ιουνίου στην παραλία της Καλαμαριάς στην περιοχή του Φοίνικα. Η καρέττα – καρέττα είχε μπλεχτεί σε δίχτυα και ο ψαράς μόλις βρήκε το ζώο το κοπάνησε επανειλημμένα στο κεφάλι για να το σκοτώσει. Οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστος μάρτυρας του εγκλήματος. Η δεύτερη χελώνα βρέθηκε στις 19 Ιουνίου στην ανατολική ακτογραμμή κοντά στη Σχολή Δικαστών. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που τράβηξε ο Δημήτρης Μάρνας ήταν και αυτή νεκρή μπλεγμένη σε δίχτυα, ενώ και το τρίτο ζώο που βρέθηκε νεκρό έφερε στο κεφάλι σημάδια από θανάσιμα τραύματα.


Οι ψαράδες θανάσιμος κίνδυνος για τις θαλάσσιες χελώνες

Δυστυχώς σε όλες τις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας κυρίως οι ψαράδες εξοντώνουν συστηματικά τις θαλάσσιες χελώνες αν και είναι είδος υπό προστασία χρησιμοποιώντας καμάκια με τα οποία τρυπούν το κεφάλι των ζώων μόλις αυτά βγουν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν ή τις πυροβολούν με καραμπίνες.

Επί της ουσίας σκοτώνουν αυτά τα αρχαιότερα είδη, που πλέον κινδυνεύουν με εξαφάνιση, αν και προστατεύονται από τη νομοθεσία διεθνώς, επειδή τρώνε αυτό που δικαιωματικά τους ανήκει, επειδή τρώνε για να επιβιώσουν!

Αν βρεις θαλάσσια χελώνα νεκρή

1.  Εάν η χελώνα είναι νεκρή, πρέπει ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΞΗΡΑ, και να ειδοποιηθεί το λιμεναρχείο και ο ΑΡΧΕΛΩΝ. ΠΡΟΣΟΧΗ, ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ Η ΧΕΛΩΝΑ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΕΚΡΗ ΑΛΛΑ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΛΗΘΑΡΓΟ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΡΥΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.

2.  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ.
Εάν δεν υπάρχει, ειδοποιείται άλλος κτηνίατρος ή το Λιμεναρχείο.
Εάν βρεθεί σήμα πρέπει να αφαιρεθεί και να σταλεί στο σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΖΩΑ. Επίσης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ θα βοηθηθεί ιδιαίτερα εάν λάβει μια φωτογραφία του ζώου και ιδιαίτερα των τραυμάτων του.

3.  Συμπληρώστε το ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΘΑΛΑΣΣΩΣΗΣ του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ και τέλος ειδοποιήστε την ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ για την υγειονομική ταφή του πτώματος του ζώου.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!