δημοφιλές σπορ της αντιγραφής.
Με φυλάκιση έως 7 χρόνια και τριετή απαγόρευση συμμετοχής σε νέες εισαγωγικές κινδυνεύουν συγκεκριμένα όσοι από τους 9,4 εκατομμύρια υποψηφίους πιαστούν να κλέβουν στα τεστ με τη βοήθεια smartphone, earphone, πομποδεκτών στα μπλουζάκια, με το παραδοσιακό σκονάκι, με τη συνεργασία των επιτηρητών ή ακόμη και… πληρώνοντας κάποιον άλλο να εξεταστεί για λογαριασμό τους, όπως συμβαίνει κατά κόρον στην πολυάνθρωπη και απρόσωπη Κίνα.
Ο θεσμός των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ (γκαοκάο στα κινέζικα) έχει τις ρίζες του στην αυτοκρατορική εποχή και αγχώνει τους 18χρονους Κινέζους το ίδιο και περισσότερο με τους Ελληνες. Η είσοδος σε ένα πρωτοκλασάτο ΑΕΙ συνήθως εξασφαλίζει μια καλή ζωή κι έναν καλό μισθό, ενώ η αποτυχία ισοδυναμεί με χαμηλές επαγγελματικές προοπτικές και ρίχνει σε κατάθλιψη ολόκληρες οικογένειες, που ξοδεύουν μικρές περιουσίες για να στείλουν τα παιδιά τους σε κέντρα προετοιμασίας και σε ξενοδοχεία που βρίσκονται κοντά στα εξεταστικά κέντρα.
Οι εισαγωγικές εξετάσεις στα κινεζικά ΑΕΙ θεωρούνται ιδιαίτερα δύσκολες και περιλαμβάνουν υποχρεωτικά την κινεζική γλώσσα, τα μαθηματικά και τα αγγλικά, μαζί με θετικά και θεωρητικά μαθήματα επιλογής του κάθε υποψηφίου. Σύμφωνα με την «China Youth Daily», το πακέτο προετοιμασίας για τις εξετάσεις στο περίφημο γυμνάσιο Μαοταντσάνγκ -ένα από τα γνωστότερα προπαρασκευαστικά κέντρα της Κίνας- μπορεί να κοστίσει έως 8.000 δολάρια.
Να σημειωθεί ότι, εκτός από τις βαριές καμπάνες για αντιγραφή, η κινεζική κυβέρνηση απαγόρευσε από φέτος και το τελετουργικό κάψιμο ή σχίσιμο των βιβλίων στο τέλος της σχολικής χρονιάς, καλώντας τους αποφοίτους να εκτονώσουν το άγχος τους με «πιο υγιείς τρόπους». Ενας από αυτούς είναι ο «καρπουζοπόλεμος».
Πηγή