tromaktiko: ΕΛ.ΑΣ.: Ψάχνουν νέο κύκλωμα διαφθοράς μέσω των ληστών του κομμωτή

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

ΕΛ.ΑΣ.: Ψάχνουν νέο κύκλωμα διαφθοράς μέσω των ληστών του κομμωτή



«Αστυνομικοί που είχαν πραγματοποιήσει προηγούμενο τυχαίο έλεγχο στο αυτοκίνητο του Παναγιώτη Καλλίτση είχαν δώσει, όπως μου είπε ο συγκατηγορούμενός μου, την πληροφορία...
ότι μετέφερε μεγάλα χρηματικά ποσά, και έτσι αποφασίσθηκε η ληστεία σε βάρος του». Η άγνωστη αυτή αναφορά, στη σύντομη απολογία του ποινικού που συμμετείχε στην αιματηρή ληστεία σε βάρος του γνωστού 42χρονου κομμωτή, τον περασμένο Ιανουάριο στον Λυκαβηττό, προκαλεί νέα ερωτήματα για τον ρόλο δεκάδων αστυνομικών που κινούνται στο κέντρο της Αθήνας.

Πολλοί από αυτούς βρίσκονται στο μικροσκόπιο έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. για νέα σοβαρά κρούσματα διαφθοράς. Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι «η ληστεία στον Λυκαβηττό» ήταν μόνο ένα τμήμα της παράνομης δραστηριότητας ενστόλων που εισπράττουν μεγάλα ποσά από ελέγχους σε καταστήματα (κυρίως αλλοδαπών) στο κέντρο της Αθήνας, από «προστασίες» νυκτερινών καταστημάτων, από μερίδια σε κυκλώματα σωματεμπορίας, από το παραεμπόριο και άλλα.

Αποτελεί τη συνέχεια των τεσσάρων κυκλωμάτων διεφθαρμένων αστυνομικών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Θησέας» για την υποτιθέμενη «κάθαρση» στο κέντρο της Αθήνας και διέβλεψαν και αυτοί τη «χρυσή ευκαιρία».

Η πολυτέλεια έβγαζε μάτι

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 29χρονος αστυνομικός της ΔΙΑΣ που συμμετείχε στη ληστεία σε βάρος του καταστηματάρχη είχε το ψευδώνυμο «Σερίφης», είχε εμπλακεί σε διάφορες ύποπτες υποθέσεις με συναδέλφους του, είχε επαφές με κρατούμενους στις φυλακές, εμφανιζόταν σε θαλαμηγούς ιδιοκτητών νυκτερινών κέντρων και σκόρπιζε ακριβά δώρα (κινητά, μικρούς υπολογιστές κ.λπ.) σε άλλους αστυνομικούς.

Όπως ανέφερε συνάδελφός του, «όταν προ μερικών εβδομάδων είχε εμφανισθεί σε συγκέντρωση συνδικαλιστών, κατέφθασε με πολυτελές ΙΧ και έδινε την εικόνα πάμπλουτου επιχειρηματία που περνούσε τυχαία από τον χώρο για να δει κάποιους… ταπεινούς γνωστούς του».

Η ληστεία σε βάρος του κ. Καλλίτση, που οι αστυνομικοί θεωρούν ένα μικρό δείγμα των ύποπτων ενεργειών ενστόλων και ιδιωτών, σημειώθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2016 στον περιφερειακό Λυκαβηττού. Λίγο μετά τις 9.00 το βράδυ ο γνωστός κομμωτής και η σύζυγός του επέστρεφαν από το κατάστημα του πρώτου στο Χαλάνδρι.

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ., «τη στιγμή που εισέρχονταν στον χώρο στάθμευσης και πριν κλείσει εντελώς η πόρτα, ένας δράστης πέρασε κάτω από αυτή σχεδόν σερνόμενος στο έδαφος». Ο δράστης πυροβόλησε τρεις φορές τον 42χρονο ιδιώτη και μία φορά τη σύζυγό του για να αρπάξει τις εισπράξεις εκείνης της ημέρας.

Προϋπήρχε έρευνα για διαφθορά

Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε τους δράστες -σύμφωνα με το έγγραφό της- από σαρώσεις των τηλεφωνικών κλήσεων και τις αναλύσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο σημείο της επίθεσης, στο κατάστημα του κ. Καλλίτση αλλά και σε σημείο της οδού Πανόρμου απ' όπου φέρεται να υπήρχε παρακολούθηση του θύματος της ληστρικής επίθεσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στοιχεία δεν συγκεντρώθηκαν μόνο από συνδυασμούς δεκάδων χιλιάδων κλήσεων και σημάτων κινητών τηλεφώνων αλλά και επειδή προϋπήρχε έρευνα για τη δράση ύποπτων αστυνομικών και ιδιωτών και παρακολουθήσεις τηλεφώνων.

Από τα δεδομένα αυτά προέκυψε ότι συμμετέχοντες στη ληστεία ήταν ένας 42χρονος ποινικός, που είχε κατηγορηθεί για ληστεία σε χρηματαποστολή το 2009 με λεία περίπου 3 εκατ. ευρώ, ένας 34χρονος Ιρακινός, που είχε κατηγορηθεί παλιότερα για λαθρεμπόριο τσιγάρων, και ο 29χρονος αστυνομικός που συμμετείχε σε περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας…

Το... κέντρο της διαφθοράς

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες είχε αναδειχθεί σειρά υποθέσεων διαφθοράς στο κέντρο της Αθήνας. Οι περισσότεροι από αυτούς συμμετείχαν στην επιχείρηση «Θησέας» που είχε ξεκινήσει το 2014, με τη συμμετοχή περισσότερων από 600 αστυνομικούς, με στόχο την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, της παράνομης μετανάστευσης, του παρεμπορίου, της διακίνησης ναρκωτικών και άλλων αδικημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Μόνο που πολλοί από τους «εξυγιαντές» βυθίστηκαν στην παρανομία αφού αντελήφθησαν ότι κυρίως οι αλλοδαποί ήταν εύκολος στόχος και η τακτική «αρπάζω λίγα από πολλούς και δεν φαίνομαι στο χάος της Αθήνας» ήταν ιδιαίτερα προσοδοφόρα.

Τον Μάιο του 2015 η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει στη σύλληψη 29χρονου αστυνομικού που κατηγορήθηκε ότι εμπλεκόταν, ούτε λίγο ούτε πολύ, σε υπόθεση απαγωγής, εκβιασμού και ξυλοδαρμού ενός 44χρονου από το Πακιστάν.

Ακολούθησε η αποκάλυψη και άλλων τριών ακόμη ομάδων αστυνομικών που κατέκλεβαν στο κέντρο της Αθήνας. Σημαντικότερη όλων, αυτή που αναδείχθηκε τον Ιούνιο του 2015 με την εμπλοκή επτά στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., ηλικίας από 25 έως 54 ετών, σε σειρά παρανόμων ενεργειών και τη συμμετοχή τους σε έξι-επτά περιστατικά αρπαγής χρημάτων στη διάρκεια, υποτίθεται, «νομίμων ελέγχων». Αξιοσημείωτο είναι ότι μάρτυρες υπεράσπισης των εν λόγω κατηγορούμενων αστυνομικών εμφανίσθηκαν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.!

Η δράση του «Σερίφη»

Μέσα σε αυτό το πλέγμα της παρανομίας φέρεται να κινείτο και ο 29χρονος «Σερίφης», για τον οποίο υπήρχε σειρά πληροφοριών ότι είχε μαζί με άλλους συναδέλφους του ύποπτες δραστηριότητες. Μάλιστα είχε μετακινηθεί σε υπηρεσίες της δυτικής Αττικής, όμως αργότερα επανήλθε μετά βαΐων και κλάδων στο περιζήτητο κέντρο της Αθήνας. Φρόντιζε, σύμφωνα με καταγγελίες, να δίνει διάφορα «δωράκια» σε συναδέλφους του.

Προ μερικών ετών είχε βρεθεί στο επίκεντρο εσωτερικής έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από καταγγελίες αλλοδαπού ότι εκείνος και τρεις ακόμη αστυνομικοί τον είχαν... πετάξει από παράθυρο διαμερίσματος στην οδό Λιοσίων όπου πραγματοποιούσαν έλεγχο. Οι αστυνομικοί είχαν αρνηθεί κάθε εμπλοκή και υποστήριζαν ότι ο αλλοδαπός προσπάθησε να διαφύγει όταν αυτοί ανέβηκαν στο σπίτι. Και αυτό προκειμένου να δώσουν τροφή στα παιδιά ενός ομοεθνούς του που είχε συλληφθεί νωρίτερα. Σε αυτή την έρευνα δεν είχε δοθεί συνέχεια.

Παράλληλα ο 29χρονος εμφανιζόταν, σύμφωνα με καταγγελίες, να φροντίζει να «ενοικιάζει» συναδέλφους του για φρούρηση καταστημάτων της περιοχής, να συμμετέχει σε κυκλώματα προστασίας και άλλες ύποπτες ενέργειες. Επιπλέον εμφανιζόταν ως μέλος από βάρδιες περιπολούντων αστυνομικών στην Αθήνα, για ορισμένους από τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ότι υφαρπάζουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Θαλαμηγός, σκι και πούρα

Στο Facebook, όπου είχε παρουσία με το όνομά του παραποιημένο, υπάρχουν φωτογραφίες του πάνω σε θαλαμηγό ιδιοκτήτη νυκτερινού κέντρου, να έχει συναντήσεις με «μπράβους» επαρχιακής πόλης αλλά και να έχει «φίλους» που συστήνονται ως «τρόφιμοι φυλακών».

Επιπλέον περιέχονται φωτογραφίες του από Ντουμπάι μέχρι ευρωπαϊκά χιονοδρομικά κέντρα και να γυρνάει σε μαγαζιά της νύκτας με σατέν πουκάμισο, ημικυκλικό μουστάκι που να παραπέμπει σε «σερίφη» και να κρατά πούρο Αβάνας. Και όλα αυτά βεβαίως από τον... πενιχρό μισθό ενός αστυνομικού.

Στη ληστεία του κ. Καλλίτση ο εν λόγω αστυνομικός ανέφερε, όπως επισημαίνει και ο νομικός εκπρόσωπός του, δικηγόρος κ. Αθανάσιος Πλεύρης, ότι «είχε μια απλή συμμετοχή που αφορούσε την παρακολούθηση του υπόπτου». Καθώς και ότι «στη διάρκεια της θητείας του είχε προχωρήσει σε 25 συλλήψεις υπόπτων».

Όμως η αναφορά του συνεργού του ότι «η στόχευση του 42χρονου κομμωτή υπήρξε μετά από πληροφορίες που έδωσαν ακουσίως ή σκόπιμα αστυνομικοί που είχαν ελέγξει το αυτοκίνητο του θύματος της ληστείας και ήξεραν ότι μεταφέρει μεγάλα ποσά» φέρεται να δημιουργεί νέα δεδομένα. «Το Βήμα» επικοινώνησε με τον κ. Παναγιώτη Καλλίτση που επιφυλάχθηκε να απαντήσει για τον αναφερόμενο αστυνομικό έλεγχο απ' όπου φαίνεται να αντλήθηκαν πληροφορίες για την εις βάρος του εγκληματική ενέργεια.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!