Σχέδια επικοινωνιακής «απόδρασης» από την ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνουν τα επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα που ψηφίστηκαν...
το τελευταίο διάστημα, με εκλογικό νόμο, αλλαγή του Συντάγματος και ανασχηματισμό αναζητά η κυβέρνηση.
Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου γνωρίζει ότι η αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, η μείωση του αφορολόγητου και η θέσπιση «χαρατσιών» σε ότι κινείται επιδεινώνει την κόπωση της κοινωνίας και ενισχύει την έντονη δυσφορία των πολιτών που βλέπουν να ματαιώνονται άγαρμπα οι ελπίδες που είχαν σχηματίσει από την κυβέρνηση της Αριστεράς με ολίγη εθνικολαϊκή δεξιά.
Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι το ξεπούλημα όλης της Δημόσιας Περιουσίας με απαρχή την εκχώρηση του Ελληνικού, του ΟΛΠ κ.α. «χτυπά» ευθέως τον πυρήνα των φανατικών της οπαδών. Υπό αυτά τα αμείλικτα δεδομένα, οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αναζητούν τρόπους για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις δημιουργώντας επίπλαστα επικοινωνιακά διλήμματα ή φανταστικά αφηγήματα σαν το success story της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Σε αυτό το πλάνο εντάσσεται και η πρόσφατη πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ανοίξει ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου και αναθεώρησης του Συντάγματος. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση «πρωταγωνίστησε» η προχειρότητα των κυβερνώντων. Ειδικότερα η κυρία Ολγα Γεροβασίλη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τις επερχόμενες αλλαγές του Συντάγματος κάτι που προσκρούει ευθέως στο άρθρο 110 του… Συντάγματος! Όπως άλλωστε επισήμανε και η αντιπολίτευση, αλλαγή του Συντάγματος με δημοψήφισμα επιχείρησε μόνο η χούντα των συνταγματαρχών.
Πάντως μεταξύ των αλλαγών προωθείται:
- η κατάργηση του προβληματικού νόμου περί ευθύνης υπουργών που οδηγούσε σε αμνήστευση πολιτικών προσώπων με παραγραφή ποινικών αδικημάτων
- η θέσπιση συγκεκριμένου χρονικού ορίου για το βουλευτικό αξίωμα. Ισως έως δύο θητείες
- να υπάρξει ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτικού και υπουργικού αξιώματος
- να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να εκλέγεται απευθείας από τον λαό.
Επίσης, η κυβέρνηση μελετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου εντός του επόμενου τριμήνου. Σύμφωνα με πληροφορίες το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει διαβούλευση με τα υπόλοιπα κόμματα για όλα τα κρίσιμα ζητήματα όπως το αναλογικό σύστημα, η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, το «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών κ.α. η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιρού ώστε στην συνέχεια οι προτάσεις να πάρουν την μορφή νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στην Βουλή.
Στο βάθος ανασχηματιμός
Επιπροσθέτως, στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχει και το θέμα του ανασχηματισμού αν και το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει ότι η αλλαγή στην κυβερνητική σύνθεση θα έρθει το ερχόμενο φθινόπωρο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον δεύτερο κύκλο αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι ο επόμενος χειμώνας αναμένεται εξίσου βαρύς με τους προηγούμενους με μέτρα για το εργασιακό όπως η απελευθέρωση των απολύσεων. Σε κάθε περίπτωση τα ονόματα και οι καραμπόλες όπως διαμορφώνονται σήμερα θέλουν τον κ. Νίκο Παππά να αναλαμβάνει το κρίσιμο πόστο του υπουργείου Ανάπτυξης.
Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής θα μετακινηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών για να επιστρέψει στο υπουργείο Υγείας καθώς ο πρωθυπουργός δεν είναι ευχαριστημένος από τις αρρυθμίες του διδύμου Ξανθού – Πολάκη. Πηγές αναφέρουν ότι στο κυβερνητικό σχήμα θα ενταχθεί και ο κ. Φώτης Κουβέλης αναλαμβάνοντας την αντιπροεδρία ή το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Αμετακίνητος θεωρείται ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος αν και ορισμένοι «βλέπουν» να παίρνει την θέση του η κυρία Λούκα Κατσέλη. Ορισμένοι εκτιμούν ότι ο κ. Πάνος Καμμένος θα μετακινηθεί από το υπουργείο Άμυνας στο Εξωτερικών.
Πηγή