tromaktiko: Ηλεία: Χαλάζι – Φονιάς!

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Ηλεία: Χαλάζι – Φονιάς!Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που άφησε πίσω της η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε χθες το απόγευμα περιοχές του δήμου Ήλιδας, στην...
περιφερειακή ενότητα της Πηνείας, οδηγώντας τους παραγωγούς σε απόγνωση.

Μέσα σε λίγη ώρα οι αγρότες έχασαν τα πάντα, καθώς οι καλλιέργειές τους παραδόθηκαν στο φυσικό φαινόμενο χωρίς οι ίδιοι να μπορούν να κάνουν κάτι. Καλλιέργειες καρπουζιού, φασόλια, κηπευτικά, σταφίδες, αμπέλια, βούλιαξαν μέσα στα νερά και τις λάσπες, αφού προηγουμένως χτυπήθηκαν αλύπητα.

Επί μισή ώρα

Το χαλάζι έπεσε τοπικά, ήταν όμως υπέρ- αρκετό για να σκορπίσει την καταστροφή. Ήταν λίγο πριν τις 4 χθες το απόγευμα όταν άρχισε η χαλαζόπτωση, που συνοδευόταν από ισχυρούς ανέμους, και η πορεία που ακολούθησε ήταν από την περιοχή του φράγματος Πηνειού και κινήθηκε όπως ένα τόξο, έπληξε της περιοχές της Δάφνης και της Δαφνιώτισσας, ένα τμήμα του Χαβαρίου και εν συνεχεία κινήθηκε προς Κρυονέρι και Περιστέρι.

Η χαλαζόπτωση διήρκησε περίπου μισή ώρα και τα πάντα διαλύθηκαν στο πέρασμά της. Το μέγεθος ήταν μεγάλο και σε πολλές περιπτώσεις το έστρωσε κανονικά και η εικόνα θύμιζε χιονόπτωση. Οι καλλιέργειες, ειδικά το πρώιμο καρπούζι, έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή. Τα φυτά ‘χτυπήθηκαν’ με μανία και στη συνέχεια βούλιαξαν στις λάσπες. Ότι δεν φάνηκε κατεστραμμένο χθες, θα έχει καταστραφεί μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.Ισχυρό χτύπημα

Ο αγρότης Παναγιώτης Λιακόπουλος από τη Δαφνιώτισσα υπέστη ανυπολόγιστη καταστροφή και βρίσκεται πλέον σε απόγνωση, αφού το χαλάζι έπληξε τα 47 στρέμματα καλλιεργειών που έχει στην περιοχή ανάμεσα στη Δάφνη και τη Δαφνιώτισσα.

Σήμερα ήταν έτοιμος να κόψει φασόλια, ωστόσο δεν θα επιχειρήσει καν να μπει στο χωράφι του αφού όλα ισοπεδώθηκαν, ενώ τα επτά στρέμματα πρώιμο καρπούζι που είχε βάλει υπέστησαν ανεπανόρθωτη ζημιά, όπως και οι καλλιέργειες όψιμου καρπουζιού, καθώς επλήγησαν τα φυτά.

«Το χαλάζι ξεκίνησε να πέφτει γύρω στις 3:50 το απόγευμα και μέχρι τις 4:30 έριχνε ασταμάτητα σε μεγάλο μέγεθος. Ήρθε από βορρά προς νότο, με αέρα και σε μία ακτίνα 500 μέτρων δεν άφησε τίποτα όρθιο. Τα ισοπέδωσε όλα, φασόλια, καρπούζια, σταφίδες, πιπέρια, αμπέλια, όλα. Εγώ ήμουν έτοιμος να μαζέψω φασόλια και τώρα πάνε όλα. Έχουμε πάθει ανυπολόγιστη καταστροφή, όπου και να γυρίσουμε τα μάτια μας είναι όλα κατεστραμμένα και δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε, κάποιος πρέπει να έρθει να τα δει για να δοθούν τουλάχιστον αποζημιώσεις» ανέφερε ο κ. Λιακόπουλος.

Τώρα οι πληγέντες ζητούν την άμεση ενεργοποίηση του ΕΛΓΑ, προκειμένου να αποσταλούν γεωπόνοι για εκτιμήσεις, έτσι ώστε να αποζημιωθούν τάχιστα για να μπορέσουν να επιβιώσουν…

Μικρότερες ζημιές σημειώθηκαν και στην περιοχή της Αμαλιάδας και είναι ευτύχημα που η χαλαζόπτωση εκεί είχε μικρή διάρκεια.
Μεγάλη καταστροφή στο καρπούζι της Βουπρασίας

Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες προκάλεσε η χθεσινή χαλαζόπτωση που συνοδεύτηκε από ισχυρή βροχόπτωση στην ανατολική Βουπρασία.

Λίγο μετά τις 15.50 οι ουρανοί άνοιξαν. Ισχυρό χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού έπεφτε επί δέκα λεπτά στην περιοχή που περιβάλλεται μεταξύ των κωμοπόλεων και χωριών Βάρδα, Ν. Μανολάδα, Νησί, Νεάπολη και Καπελέτο. Όταν η ισχυρή χαλαζόπτωση σταμάτησε, άρχισε ισχυρή βροχόπτωση. Η κακοκαιρία δυστυχώς προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. Το χαλάζι κτύπησε ιδιαίτερα τις καλλιέργειες καρπουζιού και του πεπονιού, που βρίσκονται στην περίοδο της συγκομιδής, ενώ μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν σε ελαιόδενδρα και αμπέλια. Στην περιοχή Κουγέικα η χαλαζόπτωση διήρκησε λίγο περισσότερο από δέκα λεπτά και το χαλάζι, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, είχε πραγματικά μέγεθος καρυδιού. «Δυστυχώς πρέπει να έχουν γίνει μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες καρπουζιού», δήλωσε ο αγρότης Σπύρος Κούγιας ο οποίος και φωτογράφησε το χαλάζι που έπεφτε στα Κουγέικα.

«Στο Κουρτέσι δεν έριξε χαλάζι, αλλά λίγο βορειότερα έπεσε πολύ χαλάζι και έχει προκαλέσει ζημιές σε καρπούζια», δήλωσε ο αγρότης Διονύσης Σταθόπουλος, η καλλιέργεια του οποίου καταστράφηκε από χαλαζόπτωση.

Υπενθυμίζουμε ότι η ίδια περιοχή είχε πληγεί από ισχυρή χαλαζόπτωση και στις 3 Μαΐου, οπότε και είχαν καταστραφεί αρκετά στρέμματα καρπουζιού. Οι αγρότες μέσω των ανταποκριτών, απευθύνθηκαν στον ΕΛΓΑ ζητώντας εκτιμήσεις και αποζημιώσεις. Μέχρι και χθες Παρασκευή, ο ΕΛΓΑ δεν είχε δώσει σημάδια ζωής.

Πηγή

     Εδώ σχολιάζεις εσύ!