tromaktiko: Η πατέντα του κρητικού φοιτητή που...λάτρεψαν οι Σκανδιναβοί!

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Η πατέντα του κρητικού φοιτητή που...λάτρεψαν οι Σκανδιναβοί!



Οι δύο μεταπτυχιακοί συνέλαβαν την ιδέα που κάνει ήδη θραύση...

Έξω πάντα πάμε καλά! Κι όταν ο Έλληνας αφήνεται να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και να παίξει με κανόνες που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, τότε είναι βέβαιο ότι σε όσο ανταγωνιστικό περιβάλλον και να βρεθεί, θα ξεχωρίσει!

Άλλο ένα Ελληνόπουλο ,από την Κρήτη, ξεχώρισε, αφού η ιδέα του και η εφαρμογή της πρώτευσε μεταξύ πολλών άλλων στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα που πραγματοποιείται στο πανεπιστήμιο του Λουντ , στην ομώνυμη πόλη της Σουηδίας.

Ο Ιάσονας Αεράκης και ο Μαχμούντ Χμουζ, ζώντας τον τελευταίο χρόνο στη Σουηδία αντελήφθησαν ότι οι Σκανδιναβοί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε ό,τι έχει σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και αυτό που λέγεται ανακύκλωση.

Στα πλαίσια ,λοιπόν, του μεταπτυχιακού τους προγράμματος για την επιχειρηματικότητα, που παρακολουθούν, συνέλαβαν την ιδέα και με την βοήθεια του πανεπιστημίου τους και των εργαστηρίων του την έβαλαν σε εφαρμογή! Και δημιούργησαν εταιρεία παρασκευής σαπουνιού από ανακυκλώσιμο λάδι εστιατορίων στο οποίο προσθέτουν αρωματικές ουσίες για να προσδώσουν άρωμα!

Η ιδέα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τις τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες τους προμηθεύουν την πρώτη ύλη καθώς και από τους καθηγητές τους οι οποίοι την ξεχώρισαν ανάμεσα σε όλες τις μεταπτυχιακές εργασίες. Ήδη τα προϊόντα τους πωλούνται στις γύρω πόλεις και το επόμενο βήμα είναι η παρουσία τους στην Δανία και Νορβηγία, ενώ γίνονται και αναφορές στα μέσα ενημέρωσης και στο λινκ του Πανεπιστημίου.


Οι νέοι

Ο Ιάσονας Αεράκης γεννήθηκε στο Λουξεμβούργο, όπου και οι δύο γονείς του εργάζονταν στα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα. Τέλειωσε το Ευρωπαϊκό Σχολείο του Λουξεμβούργου και στη συνέχεια προτίμησε για σπουδές την Ελλάδα. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Πέρασε έξι μήνες στο École national supérieur des beaux-arts στο Παρίσι στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus.

Έγινε δεκτός στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα του Πανεπιστημίου του Lund που θέτει υψηλά κριτήρια στην επιλογή των φοιτητών του. Επιλεγμένοι νέοι και νέες από όλον τον κόσμο παρακολουθούν το πρόγραμμα. Στα πλαίσια του προγράμματος οι φοιτητές έπρεπε μεταξύ άλλων καθηκόντων, να δημιουργήσουν την επιχείρησή τους. Από την αρχή ο Ιάσονας συνεργάστηκε με τον Παλαιστήνιο χημικό-μηχανικό Mahmud Hmouz και μαζί δημιούργησαν την Malmö Soap collective μια ιδέα που βραβεύτηκε σε Σουηδικό διαγωνισμό strart-up επιχειρήσεων.

Τώρα και οι δύο είναι στο Lund που βρίσκεται στη νότια Σουηδία. Ιδρύθηκε γύρω στο 1000 μ.Χ., όταν η περιοχή ήταν ακόμα μέρος της Δανίας και υπήρξε σημαντικό κέντρο του χριστιανισμού σε ολόκληρη τη Βαλτική θάλασσα. Ο καθεδρικός ναός, ο οποίος χτίστηκε γύρω στα 1100 μ.Χ. δεσπόζει στο κέντρο της πόλης. Η πόλη του Lund είναι μία από τις παλαιότερες της Σουηδίας. Σήμερα το Lund είναι κέντρο εταιριών υψηλής τεχνολογίας, όπως η Sony Mobile Communications, η ST Ericsson και άλλες.

Το Πανεπιστήμιο του Lund έχει μία πολύ μακρά ιστορία, από την εποχή που η περιοχή ήταν υπό τον έλεγχο της Δανίας. Αρχικά, στην πόλη υπήρχε ένα κολέγιο για παπάδες, το οποίο ιδρύθηκε το 1438, ενώ το Πανεπιστήμιο ξεκίνησε ουσιαστικά να λειτουργεί το 1666, όταν η περιοχή περιήλθε εδαφικά στη Σουηδία. Με το πέρασμα του χρόνου το Πανεπιστήμιο επεκτάθηκε, ώστε σήμερα να αριθμεί περίπου 47.700 φοιτητές σε διάφορους τομείς των επιστημών, όπως ιατρική, νομική, κοινωνικές επιστήμες, οικονομικά, διοίκηση, μουσική, καλές τέχνες, θέατρο κ.α. Θεωρείται το μεγαλύτερο ινστιτούτο ανώτερης εκπαίδευσης και έρευνας στη Σουηδία και μέσα στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο. Το Πανεπιστήμιο έχει campus όχι μόνο στο Lund, αλλά και σε γειτονικές πόλεις όπως το Malmö και συνεργάζεται με 680 πανεπιστήμια σε περισσότερες από 50 χώρες. Είναι το μόνο Σουηδικό πανεπιστήμιο που είναι μέλος του διεθνούς δικτύου LERU (the League of European Research Universities) και του δικτύου Universitas21. Με πληθυσμό 83.000 κατοίκους ίσως αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ αναλογίας μεταξύ κατοίκων και σπουδαστών.




     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!