προκρίνεται σήμερα είναι η αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής! Το θέμα μοιάζει να είναι «για γέλια και για κλάματα» και σε κάθε περίπτωση είναι κοστοβόρο. Ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης προανήγγειλε την αντικατάσταση του συνεδριακού συστήματος, που συμπεριλαμβάνει και το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην αίθουσα της Ολομέλειας.
Ως γνωστόν, το πέρασμα της Βουλής των Ελλήνων στην... ηλεκτρονική εποχή άρχισε επί προεδρίας Απόστολου Κακλαμάνη – του οποίου η θητεία έληξε προ δωδεκαετίας: τον Μάρτιο του 2004. Εκτοτε πέρασαν από την ελληνική Βουλή έξι πρόεδροι. Αγοράστηκαν συστήματα, συντηρούνται κάθε χρόνο, προμηθεύτηκαν οι βουλευτές κατά καιρούς ειδικές κάρτες, έγιναν πρόβες, έγιναν –αποτυχημένες δύο φορές– προσπάθειες ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, και τώρα πάλι από την αρχή. Ουδείς γνωρίζει ακόμα πόσο θα είναι το κόστος προμήθειας ενός νέου συστήματος (που, όπως λέγεται, θα περιλαμβάνει και οθόνες μέσω των οποίων οι βουλευτές θα βλέπουν το νομοσχέδιο) το οποίο σχεδιάζεται με ορίζοντα να τοποθετηθεί και να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2017.
Τον Μάιο του 2014 γινόταν γνωστό ότι η τεχνική προετοιμασία του συστήματος που τοποθετήθηκε είχε ολοκληρωθεί και πως στα προσεχή τότε θερινά τμήματα θα γινόταν δοκιμαστική εφαρμογή. Τον Μάρτιο εκείνου του έτους έγινε και «πρόβα τζενεράλε» με εθελοντές βουλευτές και συμμετοχή και υπαλλήλων της Βουλής.
Οπως προαναφέρθηκε, το υπάρχον σύστημα «δοκιμάστηκε» ημιεπισήμως έως τώρα δύο φορές: Α) Ιούλιος 2014 – Νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για «τις φυλακές τύπου Γ΄». Ο τότε αντιπρόεδρος Χρ. Μαρκογιαννάκης ακούστηκε να λέει μπροστά στο παρατηρηθέν χάος: «Αυτά τα εργαλεία με ενημερώνουν πως δεν δουλεύουν. Τι γίνεται ρε παιδιά;». Β) Σεπτέμβριος του ίδιου έτους. Αντιρατσιστικό σχέδιο νόμου.
Εκείνη η ψηφοφορία είχε χαρακτηριστεί «δοκιμαστική» και έγινε παράλληλα με την «παραδοσιακή» προφορική ψηφοφορία. Τότε, λοιπόν, άλλο αποτέλεσμα έδειξε η ηλεκτρονική (56 Ναι, 10 Οχι, 29 Παρών – δηλαδή σύνολο 95) και άλλη η «παραδοσιακή» (58 Ναι, 10 Οχι, 31 Παρών). Και κάπου εκεί οι προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό εγκαταλείφθηκαν.
Πηγή