tromaktiko: Ποιοι θα διοικούν το νέο υπερταμείο ΕΦΚΑ

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Ποιοι θα διοικούν το νέο υπερταμείο ΕΦΚΑ



Οκτώ διοικητές Ταμείων, με επικεφαλής τον διοικητή του ΙΚΑ Διον. Καλαματιανό και τη συνδρομή δύο ειδικών επιστημόνων και δύο...
στελεχών της Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης και του υπουργείου Οικονομικών, αναλαμβάνουν να «χτίσουν» μέχρι τα τέλη του 2016 τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο, θα αρχίσει να λειτουργεί την 1/1/2017.

Το προσωρινό 11μελές Δ.Σ. του νέου υπερ-ταμείου στο οποίο θα απορροφηθούν όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης όρισε, με απόφαση που υπέγραψε, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος.

Το Δ.Σ. απαρτίζουν οι Καλαματιανός Διονύσιος, διοικητής ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (στη θέση του προέδρου), Τσακίρης Δημήτρης (διοικητής ΟΑΕΕ), Μπακαλέξης Αθανάσιος (διοικητής του ΟΓΑ), Παναγιώτα Αντωνοπούλου (πρόεδρος του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ), Πλιάκης Στυλιανός (πρόεδρος του ΕΤΑΑ), Ανδρέας Κομματάς (πρόεδρος του ΝΑΤ), Σταμάτιος Υπερήφανος (πρόεδρος του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας), Αφροδίτη Χαρίση (πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων), Κουλούρης Βασίλειος (προϊστάμενος Δ/νσης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων), Παγώνη Πηνελόπη (προϊσταμένη Γενικής Δ/νσης του Υπουργείου Οικονομικών), Βρακά Στυλιανή (ειδικός επιστήμονας ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης), Μητσόπουλος Γεώργιος (ειδικός επιστήμονας ειδικός σε θέματα οικονομικών και οικονομικής διαχείρισης).

Η θητεία του προσωρινού Δ.Σ. λήγει αυτοδικαίως με τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. του ΕΦΚΑ και στο διάστημα των επόμενων 6 μηνών θα πρέπει, χωρίς να ανακοπεί η λειτουργία των Ταμείων και η καταβολή συντάξεων και των άλλων παροχών, να «τρέξει» τις διαδικασίες για την ενοποίηση των μητρώων των ασφαλισμένων και των περιουσιακών στοιχείων των επιμέρους ταμείων («κλείνοντας» τους, επί χρόνια, «ανοικτούς» ισολογισμούς τους), τη διοικητική οργάνωση (προβλέπεται η έκδοση Π.Δ και δεκάδων υπουργικών αποφάσεων), την ανάδειξη εκπροσώπων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων (μέσω συμβουλευτικών επιτροπών), τη στελέχωση των υπηρεσιών και τη μεταφορά προσωπικού (έως την 1/3/2017). Το προσωρινό Δ.Σ. θα συντάξει, τέλος, τον πρώτο προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ και θα εισηγηθεί νέο Κανονισμό για την ασφάλιση και τις παροχές με βάση πόρισμα το οποίο θα στηριχθεί στις οικονομικές δυνατότητες (με βάση τα έσοδα και τις δαπάνες) του ενιαίου φορέα.

Στον Ενιαίο Φορέα «περνούν» αυτόματα όλες οι βεβαιωμένες οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές που ξεπερνούν τα 29 δισ., περιλαμβανομένων των χρεών 15 δισ. τα οποία έχουν μεταφερθεί για είσπραξη στο ΚΕΑΟ, το οποίο θα τελεί υπό την εποπτεία του ΕΦΚΑ, ενώ για τη διασφάλιση των πληρωμών ο νέος νόμος προβλέπει την ενιαία είσπραξη των εισφορών μαζί με τους φόρους (έως τις 31/12/2017 θα έχει γίνει η ενοποίηση υπό τη φορολογική διοίκηση).

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!