Επαγγελματίας αγρότης θεωρείται, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, αυτός που έχει εισοδήματα από την αγροτική απασχόληση κατά τουλάχιστον 50% του συνολικού εισοδήματός...
του (άρθρο 65 παρ. 1).
Η έκπτωση φόρου (αφορολόγητο) θα ισχύει από τα εισοδήματα του 2016 και μετά μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (άρθρο 44 παρ.3).
Εάν κάποιος έχει εισόδημα από ατομική επιχείρηση που εντάσσεται στον ΟΓΑ, αλλά και από γεωργική δραστηριότητα, τότε η έκπτωση φόρου (αφορoλόγητο) θα ισχύσει μόνο για το μέρος του εισοδήματος που προέρχεται από τη γεωργική δραστηριότητα. Εφόσον μαζί με τα παραπάνω εισοδήματα αποκτάται εισόδημα και από μισθωτή εργασία ή συντάξεις, η μείωση του φόρου θα περιλαμβάνει και αυτά τα εισοδήματα. (άρθρο 44 παρ. 3)
Αλλάζουν οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για φυσικά πρόσωπα, καθώς και ο συμπληρωματικός συντελεστής για παραγωγική γη, που ανήκει σε ατομικές επιχειρήσεις και ορίζεται σε ένα τις χιλίοις ή 0,1% φόρος για τα αγροτεμάχια (άρθρο 50 παρ. 2)
Την εκκαθάριση της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. αναλαμβάνει η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Από την 1η Ιουνίου, όπου ισχύει ΦΠΑ 23% (π.χ..γεωργικά εφόδια), ο συντελεστής αυξάνεται σε 24% (άρθρο 52 παρ. 1)
Αυξάνονται τα τέλη ταξινόμησης για όλα τα Ι.Χ., επαγγελματικά και αγροτικά. Όπως αναφέρει το πολυνομοσχέδιο το τέλος ταξινόμησης για τα αγροτικά αυτοκίνητα διαμορφώνεται ως εξής:
– Για τα ανοικτά φορτηγά μέχρι και 3,5 τόνους ποσοστό 8% επί της λιανικής τιμής
– Για τα κλειστά φορτηγά μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους ποσοστό 10% επί της λιανικής τιμής
– Αυτοκίνητα οχήματα με μικτό βάρος μέχρι 3,5 τόνους που διαθέτουν εκ κατασκευής χωριστό θάλαμο με δύο σειρές καθισμάτων για τον οδηγό, τον συνοδηγό και τους επιβάτες και χωριστό ανοικτό χώρο φόρτωση εμπορευμάτων ποσοστό 8% επί της λιανικής τιμής
Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) καυσίμων:Από την 1η Ιουνίου 2016, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη βενζίνη αυξάνεται από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 700 ευρώ. Στο πετρέλαιο κίνησης, ο φόρος αυξάνεται από τα 330 στα 410 ευρώ το λίτρο. Στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 230 στα 280 ευρώ. Στο υγραέριο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο κινητήρων από 330 σε 430 ευρώ.
Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2015, οι ασφαλισμένοι ΟΓΑ που είναι ενταγμένοι στην τρίτη ασφαλιστική κλάση πλήρωναν 954 ευρώ τον χρόνο για εισφορές σύνταξης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ).Βάσει του νέου νόμου, ένας αγρότης που θα δηλώσει το 2019 συνολικά 5.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα οδηγείται στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση και εκτιμάται ότι θα πληρώνει 1.544 ευρώ εισφορές τον χρόνο (για σύνταξη, υγεία και ΛΑΕ). Στην περίπτωση οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης στην οποία απασχολείται η σύζυγος και τα ενήλικα παιδιά, ως φορολογητέο εισόδημα καθενός θα λαμβάνεται το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα.Στις παραπάνω εισφορές θα πρέπει να προστεθούν τόσο οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, οι εισφορές στον ΕΛΓΑ, το κόστος τήρησης των λογιστικών βιβλίων, τις δαπάνες για τη γραφειοκρατία και κυρίως την προκαταβολή φόρου.Ενδεικτικά,καταργείται η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντίζελ,προβλέπεται σταδιακή εξομοίωση των εισοδημάτων των αγροτών με τις άλλες κατηγορίες με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017 ,η προκαταβολή φόρου υπολογίζεται στο 75% του ποσού του φόρου εισοδήματος(σταδιακά στο 100%) και για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία και δεν έχουν προβεί σε ρύθμιση, στέλνεται εντολή στις τράπεζες να διενεργούν κατάσχεση των οφειλόμενων ποσών και να τα αποδίδουν στο Δημόσιο. Την ίδια στιγμή,το κράτος οφείλει αποζημιώσεις και επιδοτήσεις στους έλληνες αγρότες.
Το 2019 κάθε αγρότης θα πληρώνει το 27,45% του εισοδήματός του για ασφάλιση, υγεία και εισφορές υπέρ Αγροτικής Εστίας. Παράλληλα, το σχέδιο περιλαμβάνει την ουσιαστική κατάργηση του ΟΓΑ, με την ένταξη όλων των ασφαλισμένων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), παρότι προβλέπεται η διατήρηση του Οργανισμού όχι ως ταμείο αλλά ως φορέα προνοιακών και άλλων παροχών.
Η σωρευτική αύξηση από φέτος μέχρι και το 2019 αγγίζει το 62% για έναν αγρότη που είναι σήμερα ενταγμένος στην τρίτη ασφαλιστική κλάση και θα δηλώνει ετήσιο εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ. Σημειώνεται πως περισσότεροι από τους μισούς ασφαλισμένους του ΟΓΑ (περίπου 350.000 αγρότες) βρίσκονται στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία, ενώ εννέα στους δέκα αγρότες δήλωσαν το 2014 εισόδημα έως 5.000 ευρώ.
Οι εισφορές για σύνταξη αυξάνονται άμεσα κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, από 7% στο 10%. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 42,87%. Αν βέβαια υπολογιστούν οι εισφορές υπέρ υγείας και ΛΑΕ που μένουν σταθερές, η συνολική επιβάρυνση για το πρώτο εξάμηνο θα είναι της τάξης του 13%.
Από το 2017 και οι εισφορές των αγροτών, βάσει του σχεδίου, θα συνδεθούν με το εισόδημα, όπως γίνεται και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Ειδικότερα, το 2017 οι αγρότες θα πληρώσουν το 14% του εισοδήματός τους για εισφορά υπέρ σύνταξης, το 2018 θα κληθούν να καταβάλουν το 17% και από το 2019 και μετά το 20%.
Αντίστοιχα ορίζεται πως η εισφορά για υγεία θα είναι στο 6,95% του εισοδήματος και για ΛΑΕ στο 0,5%. Ο νόμος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κλιμακωτής αύξησης και της εισφοράς υπέρ υγείας, ώστε να φτάσει σταδιακά στο 6,95% το 2019, παραπέμποντας για λεπτομέρειες σε υπουργική απόφαση που πρέπει να εκδοθεί. Η κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία αφορά μηνιαίο εισόδημα 468,8 ευρώ, ήτοι ετήσιο εισόδημα 5.616 ευρώ.
Σήμερα οι αγρότες πληρώνουν 7% επί συγκεκριμένων τεκμαρτών εισοδηματικών κλιμακίων και το 13% το καταβάλλει το κράτος. Το 3ο Μνημόνιο όμως προβλέπει ότι οι εισφορές των αγροτών πρέπει να ακολουθήσουν το ΙΚΑ, με παράλληλη κατάργηση της επιπλέον κρατικής χρηματοδότησης, που ξεπερνά το 80% των ετήσιων δαπανών του ασφαλιστικού φορέα, ήτοι περίπου 3,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Από 1.1.2017 και μετά οι υφιστάμενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται και το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος, ως εξής :
Κατά το έτος 2017 σε 14 %,
Κατά το έτος 2018 σε 17 %,
Και από 1.1.2019 διαμορφώνεται στο τελικό 20%.
Μέχρι σήμερα οι Αγρότες μπορούσαν να επιλέξουν, μια από τις επτά (7) ασφαλιστικές κατηγορίες.
Για τους αγρότες προβλέπεται, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, από 1/1/2017 η καταβολή εισφοράς στον κλάδο κύριας σύνταξης επί του εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την ασκούμενη αγροτική δραστηριότητα κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος.