Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECRI). Παράλληλα αναφέρει ότι παραμένουν τα προβλήματα ενσωμάτωσης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ECRI αναφέρεται στην έκθεση που δημοσιεύει σήμερα σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις στη χώρα, όπως για παράδειγμα την ποινικοποίηση της δημόσιας υποκίνησης σε πράξεις μίσους ή βίας εναντίον οποιουδήποτε ατόμου ή ομάδας ατόμων, στη βάση του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου.
Αναφορά γίνεται επίσης στη νομοθεσία που πέρασε τον περασμένο Νοέμβριο, για το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφύλων.
Επίσης, γίνεται αναφορά στην ανάπτυξη ενός κώδικα δεοντολογίας για τη διαχείριση και αντιμετώπιση ρατσιστικών περιστατικών σε σχολεία, αλλά και στην αναθεώρηση της κρατικής πολιτικής για οικιακές βοηθούς.
Παρά τις θετικές εξελίξεις, όμως, τα προβλήματα παραμένουν, προστίθεται.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα ρατσιστικά σχόλια που γίνονται δημοσίως αποτελούν συχνό φαινόμενο, ενώ οι μετανάστες παρουσιάζονται συχνά στα ΜΜΕ με αρνητικό τρόπο, συνυφασμένοι με προβλήματα όπως η αυξανόμενη ανεργία και η εγκληματικότητα.
Αύξηση παρουσιάζουν και οι ρατσιστικές επιθέσεις βίας κατά μεταναστών, με την ECRI να επισημαίνει με ιδιαίτερη ανησυχία ότι μέλη της Αστυνομίας φέρονται να εμπλέκονται σε τέτοιες πράξεις.
Ο Νόµος του 2011 για την καταπολέµηση ορισµένων µορφών και εκδηλώσεων ρατσισµού δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη σε καμία περίπτωση, προστίθεται.
Επίσης, συμπληρώνεται ότι η Κύπρος δεν έχει αναπτύξει ακόμη συνολική στρατηγική για την ένταξη των Ρομά στην κοινωνία.
Ως εκ τούτου, η ECRI προχωρά σε σειρά συστάσεων προς τις αρχές, οι δύο εκ των οποίων χρήζουν άμεσης εφαρμογής και πρόκειται να επανεξεταστούν σε δύο χρόνια.
Συγκεκριμένα, ζητείται να υπάρχει διαβούλευση με την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για όλους τους διορισμούς στο γραφείο της, καθώς και να προβλέπεται ο απαραίτητος προϋπολογισμός για την κανονική διεξαγωγή των δραστηριοτήτων της.
Επίσης γίνεται λόγος για ανάπτυξη ενός νέου σχεδίου ενσωμάτωσης για υπηκόους τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών βοηθών, προσφύγων, δικαιούχων συμπληρωματικής προστασίας και άλλων μεταναστών.
Η έκθεση, που περιλαμβάνει και τις παρατηρήσεις της κυβέρνησης, συντάχθηκε μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε η ECRI στην Κύπρο, τον Απριλίου του 2015 και λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2016.
Πηγή