tromaktiko: Ψήφισαν όλα τα πρόσθετα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Ψήφισαν όλα τα πρόσθετα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα



Ποιος δε θυμάται την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής να σείεται από τα θυελλώδη χειροκροτήματα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, καθώς ο Τσίπρας ανακοίνωνε με στεντόρεια φωνή, ότι ναι ...
μεν ψηφίζεται διάταξη σύμφωνα με την οποία οι εξαιρούμενοι από το ΕΚΑΣ χαμηλοσυνταξιούχοι θα πρέπει να επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέν το ΕΚΑΣ που τους καταβλήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, όμως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Δε θα ζητηθεί από τους χαμηλοσυνταξιούχους να επιστρέψουν το ΕΚΑΣ του πρώτου εξάμηνου, γιατί αυτό θα ήταν πολύ άδικο. Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ένα «μαξιλάρι» 700 εκατ. ευρώ από το παραπανίσιο «πρωτογενές πλεόνασμα», με το οποίο θα δημιουργήσει ένα Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από το οποίο θα καλύψει το ποσό που δόθηκε στους συγκεκριμένους συνταξιούχους ως ΕΚΑΣ το πρώτο εξάμηνο. Από το ίδιο Ταμείο θα εξασφαλιστούν και τα λεφτά για να μην παγώσουν τα ειδικά μισθολόγια (εκτός απ' αυτό των στρατιωτικών, για το οποίο τα κονδύλια θα εξασφαλίσει ο Καμμένος από διάφορους Κωδικούς του ΥΕΘΑ).

Περιμένε Ταμείο; Ξεχάστε το. Το μόνο Ταμείο που ιδρύθηκε, είναι το εκατονταετές Ταμείο Ξεπουλήματος Δημόσιας Υπηρεσίας. Δέκα μέρες μετά την πανηγυρική εμφάνιση του Τσίπρα, με την οποία γλύκανε τα χείλη των συριζανέλ βουλευτών για να πουν καλύτερα το «ναι σε όλα», πληροφορηθήκαμε και επίσημα ότι δεν πρόκειται να ιδρυθεί κανένα Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αν προηγουμένως δεν δώσει το ΟΚ η τρόικα.

Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στις 27 Μάη, μας είχαν προϊδεάσει. «Οι θεσμοί έχουν ένα πρόβλημα», είπε ο Τσακαλώτος. Και συνέχισε με τα θαυμάσια ελληνικά του: «Οτι αν η βελτίωση είναι μόνιμη μπορούμε να το ξοδέψουμε μόνιμα, να αυξήσουμε μισθούς, να μειώσουμε συντάξεις και αυτό να γίνεται κάθε χρόνο, αν είναι η βελτίωση μόνιμη. Αν είναι προσωρινή η βελτίωση, μπορούμε να δώσουμε εφάπαξ μια βοήθεια σε μια μερίδα του πληθυσμού που το χρειάζεται. Και άρα η ιδέα η δικιά μας είναι ότι με συνεργασία με τους θεσμούς θα μπορούμε να έχουμε αυτό το Ταμείο, που με μεγαλύτερη διαφάνεια να ξέρουμε ποιους βοηθάμε, να ξέρει ο κόσμος πώς ξοδεύονται αυτά τα χρήματα, σε ποιους πάνε και με τι ιεραρχήσεις, με προτεραιότητες για να ξέρει όλος ο ελληνικός λαός τι κάνουμε. Αυτό θα το συζητάμε με τους θεσμούς για να υπάρχει αυτή η συζήτηση αν το κομμάτι της βελτίωσης ήταν μόνιμο ή προσωρινό. Οι θεσμοί εξέφρασαν την ανησυχία να μην κάνουμε μόνιμα μέτρα όταν η βελτίωση είναι μόνο προσωρινή. Αρα νομίζω ότι έχουμε ένα πολύ καλό συμβιβασμό για το πώς πρέπει αυτό το πλεόνασμα να δαπανηθεί και να μοιραστεί».


Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης τέρμα, λοιπόν, τουλάχιστον προς το παρόν. Και τι γίνεται μ' αυτά που υποσχέθηκε ο Τσίπρας;

♦ Το ΕΚΑΣ του πρώτου εξαμήμνου 2016 δε θα το ζητήσουν πίσω από τους χαμηλοσυνταξιούχους. Το σταμάτημα χορήγησης του ΕΚΑΣ σ' αυτή την πρώτη μερίδα χαμηλοσυνταξιούχων θ' αρχίσει από 1.6.2016 και όχι από 1.1.2016. Τα λεφτά που έχει συμφωνηθεί να κοπούν από το ΕΚΑΣ, όμως, θα κοπούν οπωσδήποτε, μέσα στο καθορισμένο χρονικό διάστημα. Τα λεφτά αυτά είναι 569 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017. Τα 168 εκατ. πρέπει να εξασφαλιστούν μέσα στο 2016. Με την αλλαγή στη ρύθμιση, αυτή τη στιγμή εξασφαλίζονται τα μισά. Πώς θα εξασφαλιστούν τα άλλα μισά (περίπου 85 εκατ. ευρώ); Με την εξαίρεση των υπόλοπων χαμηλοσυνταξιούχων με πιο γρήγορο ρυθμό σε σχέση με αυτόν που σχεδιάστηκε αρχικά. Με τη νέα διάταξη, καταργήθηκαν οι προθεσμίες που έμπαιναν για την έκδοση ΚΥΑ που θα καθορίζει τα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ. Η ΚΥΑ πλέον μπορεί να εκδοθεί οποτεδήποτε. Μπορεί, λοιπόν, να δούμε το Σεπτέμβρη να αλλάζουν τα κριτήρια, ώστε ένας ακόμα αριθμός συνταξιούχων να εξαιρεθεί από το ΕΚΑΣ. Κι ύστερα να ξαναλλάξουν τα κριτήρια αρχές του 2017, ώστε να εξαιρεθεί ένας ακόμα (σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός χαμηλοσυνταξιούχων).

Ανεξάρτητα από την τεχνική λύση, το βέβαιο είναι ότι μέχρι τα τέλη του 2017 θα πρέπει από το ΕΚΑΣ να εξασφαλιστούν 569 εκατ. ευρώ (ενώ τα περίπου 85 εκατ. που δεν εξασφαλίστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2016 δε θα αντληθούν από το «πρωτογενές πλεόνασμα»). Μ' άλλα λόγια, το ΕΚΑΣ που πήραν το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι συνταξιούχοι που από 1.6.2016 έπαψαν να το παίρνουν, θα το πληρώσουν οι υπόλοιποι χαμηλοσυνταξιούχοι. Δεν μπορείς να πεις, το κυβερνητικό αληταριό κάνει πράγματι πολιτική με ταξικό πρόσημο. Μόνο που αυτό είναι αστικό.

♦ Οσο για τα ειδικά μισθολόγια, πήραν αναβολή για το φθινόπωρο. Αν ως τότε δεν έχουν βρεθεί ισοδύναμα, θα εφαρμοστεί ό,τι προβλέπεται. Αν δεν υπήρχε στη μέση ο Καμμένος, που ενδιαφέρεται για την καραβανάδικη εκλογική πελατεία του, δε θα δινόταν ούτε αυτή η παράταση μέχρι το Σεπτέμβρη. Οσο για τα ισοδύναμα, καιρός να τελειώνουμε μ' αυτό το πονεμένο παραμύθι. Εχουμε πείρα πια: μια αντιλαϊκή διάταξη αναβάλλεται προσωρινά, τάχα για να βρεθούν ισοδύναμα, αλλά όταν περνάει η προθεσμία, η αντιλαϊκή διάταξη επανέρχεται.

Πριν από μερικές μέρες, η κυβερνητική προπαγάνδα διέρρεε διάφορα για την… μέχρις εσχάτων σκληρή διαπραγμάτευση που έκανε. Πέραν των νυχτερινών τηλεδιασκέψεων, που κρατούσαν μέχρι τα χαράματα, είχαμε -πάντα σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές- και μια δραματική επιστολή Τσακαλώτου προς τους ομολόγους του, με την οποία τους ενημέρωνε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί οχτώ από τα δώδεκα νέα προαπαιτούμενα που έβαλε η τρόικα, διότι και ο ελληνικός λαός πάσχει από… μεταρρυθμιστική κόπωση, και οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν… κουραστεί να ψηφίζουν συνεχώς μέτρα και υπάρχει κίνδυνος να συμβεί κοινοβουλευτικό «ατύχημα».

Αμφισβητούμε σφόδρα ότι υπήρξε τέτοια επιστολή. Περισσότερο με προπαγανδιστικό τρικ μοιάζει η σχετική διαρροή (ξέρει ο Μιχόπουλος από «κιτρινιές»). Κι αν υπήρξε, όμως, το ίδιο κάνει. Γιατί, τελικά, η μεν κυβέρνηση κατέθεσε ένα πακέτο τροπολογιών με όλα (μηδενός εξαιρουμένου) τα προαπαιτούμενα, ο δε… κουρασμένος κοινοβουλευτικός λόχος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψήφισε χαρωπά «ναι σε όλα» και πάλι, χωρίς αυτή τη φορά να μπει καν στον κόπο να διαβάσει τι ψήφιζε. Και να ήθελαν να τα διαβάσουν, δεν προλάβαιναν, άλλωστε. Μεσάνυχτα κατατέθηκαν οι τέσσερις πολυσέλιδες τροπολογίες, μεσημέρι της επομένης η πέμπτη (αυτή για τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου), τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες τα είχαν ψηφίσει όλα. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, όπως δήλωσε στωικά ο πρόεδρος Βούτσης, απαντώντας στις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης. Αλλωστε, αυτό συνέβαινε και στο παρελθόν, συμπλήρωσε. Πράγματι, συνέβαινε και στο παρελθόν και ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ανέβαινε στα κάγκελα και κατήγγειλε συνταγματικό πραξικόπημα. Δεν αποκτήσαμε μνήμη χρυσόψαρου (για να χρησιμοποιήσουμε μια αγαπημένη έκφραση του Τσίπρα).

Ολες μαζί οι τροπολογίες συνθέτουν ένα καινούργιο πολυνομοσχέδιο, καθώς ρυθμίζουν «άπειρα» ζητήματα. Ακόμα και μικρορυθμίσεις στο Ασφαλιστικό κάνουν. Ολες σε αντεργατική κατεύθυνση. Οταν έκλεινε η ύλη της «Κόντρας» δεν είχαμε προλάβει να μελετήσουμε όλες αυτές τις λεπτομέρειες. Θα το κάνουμε στο επόμενο φύλλο. Πέρα από τη ρύθμιση για το ΕΚΑΣ, θα αναφερθούμε μόνο σε δύο ρυθμίσεις με μεγάλη πολιτική σημασία, καθώς δείχνουν «ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο». Δείχνουν τη δουλικότητα των Τσιπροκαμμένων έναντι των ιμπεριαλιστών δανειστών.

♦ Ενισχύεται η ασυλία των μελών του ΔΣ της «Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» (άρθρο 192, παρ. 7, Ν. 4389/2016). Η αρχική πρόβλεψη ήταν πως σε περίπτωση μήνυσης «επιλαμβάνεται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αυτοπροσώπως». Η νέα διάταξη λέει πως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, «αν κρίνει ότι τα παραπάνω χρήζουν προκαταρκτικής εξέτασης, την εκτελεί αυτοπροσώπως ή την αναθέτει σε έναν εκ των Αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου». Τα νομικά γραφεία της Αθήνας, που έχει μισθώσει η τρόικα (με λεφτά του ελληνικού λαού, φυσικά) φροντίζουν και την τελευταία λεπτομέρεια, ώστε οι μηνύσεις να πηγαίνουν κατευθείαν στα σκουπίδια και να μην είναι υποχρεωτική ούτε καν η προκαταρκτική εξέταση!

Για την εφαρμογή του «κόφτη» ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος προέβλεπε μια εξαίρεση (Ν. 4389/2016, άρθρο 233, παρ. 9α): «Σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου οικονομικού έτους με δημοσιονομική επίπτωση που ξεπερνάει το 0,5% του ΑΕΠ δύναται να λάβει χώρα, ύστερα από ειδική διαβούλευση με τους Θεσμούς που εμπλέκονται στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά την έννοια του ν. 4336/2015, αναστολή επιβολής ή μείωση του ύψους των μέτρων του μηχανισμού». Το «ύστερα από ειδική διαβούλευση» καταργήθηκε και έγινε «κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς»! Χωρίς τη συμφωνία της τρόικας, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να χειριστεί ούτε μια φυσική καταστροφή!

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!