Χαρακτηρίζοντάς τις «πρωτοφανείς» κι «εξωπραγματικές», ο Βουλευτής τονίζει ότι αντί η Επιτροπή να επικεντρωθεί στα πραγματικά προβλήματα της Παιδείας, ασχολείται με θέματα εντυπώσεων.
Όπως επισημαίνει ο κ. Κατσαφάδος, η Επιτροπή δείχνει μία αποστροφή απέναντι σε ό,τι έχει να κάνει με την θρησκευτική ταυτότητα, με την πρότασή της για την κατάργηση του υποχρεωτικού εκκλησιασμού και της προσευχής, αλλά και για το Συμβόλαιο Τιμής που θα υπογράφουν γονείς και μαθητές.
«Μήπως με αυτόν τον τρόπο θέλετε να καθοδηγήσετε τη νέα γενιά στην αποστροφή της θρησκείας σύμφωνα με τις δικές σας ιδεοληψίες; Μήπως με αυτόν τον τρόπο, προσανατολίζετε τους μαθητές να δίνουν από νωρίς «το λόγο της τιμής τους» αντικαθιστώντας το θρησκευτικό όρκο;», ερωτά ο κ. Κατσαφάδος προσθέτοντας πως «οι αρχές του δημοκρατικού ανθρωπισμού ούτε επιβάλλονται, ούτε καθιερώνονται δια νόμου ή συμβολαίου τιμής. Διδάσκονται από τους γονείς και στη συνέχεια από τους εκπαιδευτικούς.»
Ο κ. Κατσαφάδος αναφέρεται και στην κατάργηση των παρελάσεων, αλλά και στο Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας για τους μαθητές λυκείου, οι οποίοι, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, θα προσφέρουν εργασία σε μια δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα αξιολογούνται με κανονική βαθμολόγηση. Όπως τονίζει ο Βουλευτής, «ο συγκεκριμένος θεσμός λειτουργεί στο εξωτερικό μόνο για ανηλίκους που έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα».
Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Τραγελαφικές καταστάσεις έχουν προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα τις τελευταίες μέρες οι πρωτοφανείς και εξωπραγματικές προτάσεις της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία.
Προς έκπληξη όλων, η εν λόγω Επιτροπή δυστυχώς, αντί να επικεντρωθεί στα πραγματικά προβλήματα της παιδείας, φαίνεται πως ασχολείται με θέματα εντυπώσεων, αλλά και ιδεοληψιών, στο όνομα μιας δήθεν προοδευτικότητας.
Γιατί, πώς αλλιώς μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει την αναιτιολόγητη πρότασή της για την κατάργηση των παρελάσεων των μαθητών, η οποία όχι μόνο δεν βλάπτει και δεν παρεμποδίζει το εκπαιδευτικό έργο, αλλά αναπτερώνει το εθνικό φρόνιμα των παιδιών μας, καθιστώντας τα κοινωνούς με την ιστορία μας; Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές, που ακόμα και μαθητές άλλης εθνικότητας, παρέλασαν τιμώντας την ελληνική σημαία και τις ελληνικές παραδόσεις, συμμετέχοντας με τον τρόπο αυτό στις εθνικές επετείους μας.
Επιπλέον, είναι χαρακτηριστική η αποστροφή της Επιτροπής απέναντι σε ό,τι έχει να κάνει με την θρησκευτική ταυτότητα, καθώς προτείνει την κατάργηση του υποχρεωτικού εκκλησιασμού και της προσευχής.
Ενδεικτικό της αποστροφής είναι ακόμα και το γεγονός ότι η Επιτροπή προτείνει ως "προαιρετικά́ υποχρεωτικό" ένα Συμβόλαιο Τιμής, το οποίο θα υπογράφουν γονείς και μαθητές.
Μήπως με αυτόν τον τρόπο θέλετε να καθοδηγήσετε τη νέα γενιά στην αποστροφή της θρησκείας σύμφωνα με τις δικές σας ιδεοληψίες; Μήπως με αυτόν τον τρόπο, προσανατολίζετε τους μαθητές να δίνουν από νωρίς «το λόγο της τιμής τους» αντικαθιστώντας το θρησκευτικό όρκο;
Οι αρχές του δημοκρατικού ανθρωπισμού ούτε επιβάλλονται, ούτε καθιερώνονται δια νόμου ή συμβολαίου τιμής. Διδάσκονται και υιοθετούνται αρχικά από τους ίδιους τους γονείς μέσω της διαπαιδαγώγησης που παρέχουν στα παιδιά τους και στη συνέχεια εμπεδώνονται στο περιβάλλον του σχολείου και από τους εκπαιδευτικούς.
Έκπληξη ακόμη προκαλεί η πρόταση στο πόρισμα του προέδρου της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, σχετικά με την κοινωνική εργασία των μαθητών του Λυκείου.
Όπως εξηγεί, το «Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας για τους μαθητές λυκείου περιλαμβάνει δράσεις όπως η προσφορά εργασίας σε μια δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα της ειδικής αγωγής, των προσφυγικών ομάδων, η βοήθεια σε κατ’ οίκον προγράμματα για ηλικιωμένους, τραυματίες κ.λπ., σε προγράμματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος όπως η αναδάσωση και καθαριότητα του σχολείου ή κοινών χώρων και άλλες παρόμοιες δράσεις. Ο συντονισμός των προγραμμάτων αυτών θα γίνεται από εκπαιδευτικούς του σχολείου, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης της πορείας των μαθητών, αλλά και της υποστήριξής τους όπου χρειαστεί».
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο πόρισμα, ο μαθητής που θα προσφέρει «οικειοθελώς» κοινωνικό έργο, θα αξιολογείται με κανονική βαθμολόγηση.
Σας επισημαίνω, ότι ο συγκεκριμένος θεσμός λειτουργεί στο εξωτερικό μόνο για ανηλίκους που έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα. Στην Ελλάδα, οι μαθητές θα υποχρεούνται να καλύψουν τις ελλείψεις στις κοινωνικές δομές του Κράτους;
Τέλος, στο πόρισμα αναφέρεται ότι στο βαθμό απολυτηρίου θα προσμετράται σε σοβαρό ποσοστό η επίδοση σε ένα εκτεταμένο δοκίμιο στο οποίο συγγράφουν οι μαθητές με την εποπτεία των εκπαιδευτικών. Είναι γεγονός ότι αν θα υιοθετηθεί κάτι τέτοιο, όσοι διαθέτουν χρήματα θα πληρώνουν για να το αγοράσουν. Τουλάχιστον, αυτό έχει αποδειχθεί σε εργασίες που ζητούνται από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Έτσι διαφυλάσσεται η αξιοκρατία;
Η κυβέρνηση της Αριστεράς με συνέπεια στις ιδεοληψίες της διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση. Από αυτή την καταστροφική πολιτική θα γλιτώσουν μόνο τα παιδιά οικογενειών που έχουν οικονομική δυνατότητα προσφεύγοντας στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιες από τις προτάσεις της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία προτίθεται να υλοποιήσει;
2. Έχει γίνει οικονομική μελέτη για την υλοποίηση των εν λόγω προτάσεων;
3. Υπήρχε εκπρόσωπος της Εκκλησίας στην Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία;