Ο άνθρακας συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα "θύματα" της κρίσης των εμπορευμάτων, καθώς, πέραν της πτώσης των τιμών σε μέταλλα και εμπορεύματα, καλείται να αντιμετωπίσει άλλη... μία μεγάλη πρόκληση: τη στροφή της παγκόσμιας αγοράς στην καθαρή ενέργεια. Από το 2012 μέχρι σήμερα, πάνω από 50 εταιρείες στον κλάδο έχουν βάλει λουκέτο, με κορυφαία τη χρεοκοπία του κολοσσού Peabody, καθώς περιορίζεται συνεχώς η έκθεση σε ρυπογόνα καύσιμα. Μόνο στην Αμερική, έχουν χαθεί πάνω από 31.000 θέσεις εργασίας στην εν λόγω βιομηχανία. Εντυπωσιακό πως η Μ. Βρετανία κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της να μηδενίσει τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Στο μεταξύ, το κόστος παραγωγής ηλιακής ενέργειας υποχωρεί συνεχώς, καθιστώντας την όλο και πιο ανταγωνιστική.
Ωστόσο, παρότι ο άνθρακας τείνει να γίνει ένα "ανεπιθύμητο" ορυκτό καύσιμο, σε έκθεσή της η Citi μιλά για εκτόξευση της τιμής του κινεζικού εμπορεύματος (έως και 20% μέχρι το τέλος του έτους). Ο λόγος; Απλός. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης της χώρας να αναχαιτίσει την παραγωγή άνθρακα ξεπερνούν κατά πολύ τους ρυθμούς μείωσης της ζήτησης. Πρόσφατα, οι κινεζικές Αρχές ζήτησαν από τις μεταλλευτικές της χώρας να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 16%, καθώς και να περιορίσουν τις ήμερες λειτουργίας σε 276 τον χρόνο, από 330 προηγουμένως. Λίγο νωρίτερα, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της χώρας είχε απαγορεύσει την κατασκευή νέων εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα σε περιοχές με πλεόνασμα ενέργειας.
Στην έκθεσή τους οι αναλυτές της τράπεζας, Jack Shang και Claire Jie Yuan, εκτιμούν πως η τιμή του κινεζικού άνθρακα μπορεί να ανέλθει σε 450 γουάν (69 δολάρια) ο μετρικός τόνος μέχρι τον Δεκέμβριο, από 376 γουάν που είναι σήμερα. "Πιστεύουμε πως ο νέος κανονισμός για τη μείωση των ημερών λειτουργίας των ανθρακωρυχείων είναι ένα μέτρο που λαμβάνεται εν μέσω μιας απελπιστικής περιόδου, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν κι άλλες χρεοκοπίες στη βιομηχανία του άνθρακα", σημειώνουν οι αναλυτές της Citi, ενώ εκτιμούν πως οι νέοι κανονισμοί θα εφαρμοστούν αυστηρά το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με την τράπεζα, η παραγωγή ακατέργαστου άνθρακα στην Κίνα αναμένεται να μειωθεί κατά 9% το 2016, υπεραντισταθμίζοντας την πτώση της ζήτησης κατά 3,4%. Η μεγαλύτερη παραγωγός άνθρακα στον κόσμο προχωρά σε μια σειρά μέτρων που στόχο έχουν την εξάλειψη της υπερβάλλουσας παραγωγικής ικανότητας στη βιομηχανία του άνθρακα, καθώς η κυβέρνηση στρέφεται προς ένα μοντέλο ανάπτυξης με επίκεντρο την κατανάλωση, ενώ παράλληλα προσπαθεί να καταπολεμήσει την ατμοσφαιρική ρύπανση. Συγκεκριμένα, η Κίνα σχεδιάζει να ψαλιδίσει κατά 9% ή 500 εκατ. τόνους άνθρακα τη συνολική παραγωγική της ικανότητα σε βάθος πενταετίας, όπως ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο το Συμβούλιο Επικρατείας της χώρας.
Παράλληλα, η Citi αύξησε σε "Βuy", από "Sell", τη σύστασή της για την China Coal Energy, θέτοντας τιμή-στόχο για τη μετοχή της στα 3,9 δολάρια. Ύστερα από αυτό η μετοχή της κινεζικής εταιρείας άνθρακα σημείωσε άλμα 11% στις συναλλαγές της Τετάρτης, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη από τις 22 Ιανουαρίου.
Στο μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας συσφίγγει συνεχώς τη χρηματοδότηση για έργα εξόρυξης άνθρακα, ώστε να βοηθήσει την κυβέρνηση στην προσπάθεια μείωσης της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τις εταιρείες να εξάγουν προϊόν και έργα στο εξωτερικό. Η επαρχία Shanxi –που παράγει την μεγαλύτερη ποσότητα άνθρακα στην χώρα– ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κατά τουλάχιστον 100 εκατ. τόνους την παραγωγική της ικανότητα έως το 2020.
Πιο ανταγωνιστική η ηλιακή ενέργεια
Στο μεταξύ, η συνεχής μείωση του κόστους παραγωγής στη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε "ψαλίδισμα" άνω του 1/3 της τιμής διάθεσης των φωτοβολταϊκών πάνελ έως το 2020. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η παραγωγή ηλιακής ενέργειας να καταστεί, μέσα σε μία δεκαετία, πλήρως ανταγωνιστική προς την παραγωγή ηλεκτρισμού από ορυκτά καύσιμα, όπως ο άνθρακας. Η μεγαλύτερη παραγωγός ηλιακών πάνελ στον κόσμο, Trina Solar, χαρακτηρίζει, μάλιστα, "εφικτή" τη μείωση του κόστους στα 0,5 γουάν ανά κιλοβατώρα σε τέσσερα χρόνια.
Σημειώνεται ότι πέρυσι η Κίνα ξεπέρασε τη Γερμανία ως η χώρα με τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη παραγωγική ικανότητα ηλιακής ενέργειας. Η ηλιακή ενέργεια στην Κίνα έχει αυξηθεί πάνω από επτά φορές από το 2012, καθώς η χώρα επιδιώκει να ενισχύσει τη χρήση των ηλιακών συλλεκτών για να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να ενισχύσει την εγχώρια κατανάλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μόνο φέτος, οι τιμές έχουν υποχωρήσει 11% σε σχέση με πέρυσι.
Για πρώτη φορά στην ιστορία η Βρετανία μηδένισε τη χρήση άνθρακα
Μια ιστορική στιγμή στην ιστορία της ηλεκτροπαραγωγής πέτυχε πρόσφατα η Βρετανία: μηδένισε για πρώτη φορά από το 1882 –οπότε και λειτούργησε ο πρώτος ατμοκίνητος ηλεκτρικός σταθμός Holborn Viaduct στο Λονδίνο– τη χρήση άνθρακα για την ηλεκτροδότηση ολόκληρης της χώρας. Συγκεκριμένα, για το ένα τρίτο του χρονικού διαστήματος από τη Δευτέρα 9 Μαΐου έως την Κυριακή 15 Μαΐου η Βρετανία δεν κατανάλωσε καθόλου άνθρακα για να καλύψει τις ανάγκες της σε ηλεκτρισμό. Αυτό το χαμηλό ρεκόρ στη χρήση άνθρακα πραγματοποιείται στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου, όπου υπάρχει μειωμένη ζήτηση για ηλεκτρισμό και πάνω από το 1/3 της παραγωγικής ικανότητας ενέργειας από άνθρακα βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Σημειώνεται ότι στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι να δώσει τέλος στη χρήση του άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή έως το 2025.