Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης από τα έδρανα της Βουλής.
Ο κ. Σπίρτζης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Ηρακλείου, Νίκου Ηγουμενίδη, ανέφερε ότι «Υπάρχει ένα αίτημα όλων των συμμετεχόντων να υπάρχει παράταση γιατί δεν προλαβαίνουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες με τις τράπεζες. Θα επικοινωνήσουμε με τις ελληνικές τράπεζες και αν αληθεύει αυτό, θα γίνει σεβαστό, γιατί δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν συμμετέχοντα από αυτήν τη διαδικασία και να διασφαλίσουμε καλύτερους όρους για το ελληνικό δημόσιο».
Την ίδια ώρα τόνισε ότι απομένουν λίγες αλλαγές μέχρι να βγουν τα οριστικά νέα τεύχη δημοπράτησης του Καστελίου. «Οι αλλαγές, που έχουν γίνει, -και τις ξέρετε- είναι πάρα πολύ μεγάλες σε σχέση με το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και τον σεβασμό στο περιβάλλον και στην ενεργειακή διαβάθμιση του αεροδρομίου –δηλαδή, να μην είναι ενεργοβόρο- στο να εξυπηρετούνται οι πολίτες της Κρήτης».
Οι απαντήσεις για το αεροδρόμιο Ηρακλείου
Στην Βουλή συζητήθηκαν – μετά από ερώτηση του κ. Ηγουμενίδη – και τα κρίσιμα ζητήματα του αεροδρομίου του Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης».
Ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε ότι την ώρα που είναι σε εξέλιξη η κατάθεση προσφορών στον διαγωνισμό για την κατασκευή και λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, αλλά και την ώρα που «απογειώνεται» η τουριστική κίνηση στο Ηράκλειο της Κρήτης «το σημερινό Αεροδρόμιο, ο Αερολιμένας Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», το πρώτο, το μεγαλύτερο, μετά το «Ελευθέριος Βενιζέλος», σε επιβατική κίνηση Αεροδρόμιο της χώρας, δεν μπορεί να μείνει στον αυτόματο πιλότο, αλλά απαιτείται η επίσπευση υλοποίησης ορισμένων κομβικών παρεμβάσεων για την εύρυθμη λειτουργία του».
Σχετικά με το παρελθόν, τόνισε ότι «οι σοβαρές ολιγωρίες των προηγούμενων κυβερνήσεων στέρησαν από το Ηράκλειο και την Κρήτη ένα αεροδρόμιο που θα εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των τουριστών, αναδεικνύοντας το Νομό Ηρακλείου και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την οικονομία, όχι μόνο του Ηρακλείου, αλλά γενικότερα της χώρας».
Απευθυνόμενος στον αρμόδιο Υπουργό ρώτησε τόσο για τους σχεδιασμούς και το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για τις αναγκαίες παρεμβάσεις που προγραμματίζονται στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, αλλά και για την πρόταση χρήσης ιδίων εσόδων του αεροδρομίου, όπως η εκχώρηση του 2% επί του τζίρου, για τη χρηματοδότηση αυτών των παρεμβάσεων.
Στην απάντηση του, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε υπηρεσιακό έγγραφο που αναφέρει όλο τον προγραμματισμό και τους διαγωνισμούς που ήδη έχουν γίνει για την αποκατάσταση τοπικών φθορών, για την ανατολική επέκταση του αεροσταθμού, για τη βόρεια επέκταση και την αναδιαρρύθμιση των αιθουσών, για την επικοινωνία, τις ενέργειες και τη συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας. Επιπλέον, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής την απάντηση που είχε δώσει ένα χρόνο πριν σε βουλευτή της ΝΔ, όταν «ήταν η προηγούμενη διοίκηση της Υπηρεσίας της Πολιτικής Αεροπορίας για να δείτε τι είχε γίνει πριν ένα χρόνο –τίποτα – και τι έχει γίνει σήμερα γι’ αυτήν την ιστορία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το δεύτερο ερώτημα και τη δυνατότητα ένα ποσοστό των εσόδων του αεροδρομίου να λαμβάνονται από το τοπικό αεροσταθμό σημείωσε: «Έχουμε ένα γενικότερο πρόβλημα με τον τρόπο που λειτουργούν ειδικά αυτή τη χρονιά -γιατί είναι η τελευταία, αλλάζει μετά το σύστημα- οι υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου σε φορείς, όπως είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που έχουν δηλαδή σε όλη την Ελλάδα δομές, όπως τα περιφερειακά αεροδρόμια.». Συμπλήρωσε την απάντηση του εξηγώντας ότι: «Επιτρέπονται μόνο οι κεντρικοί διαγωνισμοί, τοπικοί διαγωνισμοί γίνονται μόνο για έκτακτες ανάγκες. Άρα, αν θέλουμε να κάνουμε μία συντήρηση και ένα διαγωνισμό τοπικά στο Ηράκλειο και ακόμη χειρότερα στο Καστελόριζο ή σε άλλα περιφερειακά αεροδρόμια είτε για καύσιμα είτε για συντήρηση είτε για οτιδήποτε, δεν μπορούμε.
Πηγή