tromaktiko: Γιάννενα: Ημέρα μνήμης για τους 13 Γιαννιώτες που χάθηκαν στα νερά της λίμνης...

Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Γιάννενα: Ημέρα μνήμης για τους 13 Γιαννιώτες που χάθηκαν στα νερά της λίμνης...



Γράφει ο Σάκης Παγωτός
Ήταν Σάββατο 16 Ιουλίου του 1949.
Πριν 67 χρόνια ακριβώς....Με αφορμή οτι ξημερώνει Σάββατο 16 Ιουλίου...

Στις 9 π.μ. ξεκίνησε από την Ντραμπατοβα με την βάρκα του ο Αλέκος Ζαφείρης (Κόκκινος)  φορτωμένος με ξύλα, ψάθες και άλλες πραμάτειες μαζί με πολλούς χωρικούς για το λιμάνι τότε της σκάλας, και μετά από στάση στο νησί, για να επιβιβαστούν και κάποιοι νησιώτες για να πάνε και αυτοί στην πόλη.

Περίπου στις 9''15'', και μόλις 100 μέτρα πριν το λιμάνι η βάρκα γύρισε μάλλον από περισσότερο βάρος από το επιτρεπόμενο πήρε νερό με αποτέλεσμα να τουμπάρει και να πνίγουν 13 άτομα ανάμεσα τους και ο γιος του κυρ-Αλέκου, ο μόλις 5 χρονών Σωτήρης και ο Κωνσταντίνος  Γκεκας του Γεωργίου 33 ετων από το νησί.

Στην βάρκα ήταν και ένας από τους καλύτερους κολυμβητές τότε, και αργότερα επι σειρά των γραμματικός του νησιού Ευάγγελος Σιαντας ή  Βαγγελαρας ο όποιος εκείνη την ήμερα έσωσε πολλούς επιβάτες με αποκορύφωμα την σωτήρια του 4τραχρονου τότε Βασιλείου Βουρβουνακη,(όπως μου είχε πει ο ίδιος τον είχε βάλει επάνω σε μια στοίβα ψάθες και τον έσπρωξε προς την στεριά).

Επίσης τυχερός είχε σταθεί εκείνη την ήμερα και ο ιερέας του νησιού παπα-Γιαννης που τον έσωσαν τα ράσα.Ήταν Σάββατο 16 Ιουλιου 1949....Ας ελπίσουμε ότι η ιστορία δεν θα επαναληφθεί !!!

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!