tromaktiko: Περισσότερες γυναίκες αποκτούν το πρώτο τους παιδί μετά τα 40 παρά πριν τα 20

Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Περισσότερες γυναίκες αποκτούν το πρώτο τους παιδί μετά τα 40 παρά πριν τα 20



Διαρκώς μεγαλύτερος αριθμός γυναικών αποκτούν το πρώτο τους παιδί αφότου έχουν...
συμπληρώσει το 40ο έτος της ζωής τους. Ρεκόρ που είχε σημειωθεί τελευταία φορά το 1947.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, μεγαλύτερος αριθμός γυναικών αποκτά το πρώτο παιδί μετά την ηλικία των 40 ετών παρά πριν από την ηλικία των 20. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία 70 χρόνια.

Συγκεκριμένα, 15,2 γεννήσεις στις 1.000 γίνονται από γυναίκες που έχουν συμπληρώσει την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους, ενώ μόλις 14,5 στις 1.000 από όσες είναι ακόμα έφηβες.

Η τελευταία φορά που ο αριθμός κυήσεων μετά τα 40 ήταν τόσο υψηλός ήταν το 1947, δηλαδή στο ξεκίνημα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι ερευνητές έκαναν και μια σύγκριση με τα ευρήματα αντίστοιχης έρευνας που είχε πραγματοποιηθεί το 1990 και κατέληξαν σε δύο συμπεράσματα:

Πρώτον, από το 1990 έως σήμερα ο αριθμός των κυήσεων κατά την εφηβεία έχει μειωθεί στο μισό. Συγκεκριμένα, το '90
33 νέες μητέρες στις 1.000 ήταν έφηβες.

Δεύτερον, οι εγκυμοσύνες μετά τα 40 έχουν εκτοξευθεί, εφόσον το 1990 μόλις 5,3 νέες μητέρες στις 1.000 ήταν άνω των 40.

Επίσης, σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας στην οποία μια γυναίκα γίνεται για πρώτη φορά μητέρα είναι τα 30 χρόνια. Μάλιστα, μεταξύ 30 και 34 παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός γεννήσεων, δηλαδή 111 στις 1.000.

Η Liz McLaren, επικεφαλής σχετικών ερευνών, σχολιάζει ότι «τα τελευταία 40 χρόνια, το ποσοστό των γυναικών που κάνουν το πρώτο τους παιδί μετά τα 35, ακόμα και μετά τα 40, έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μια αύξηση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα».

Οι βασικοί λόγοι αυτής της καθυστέρησης είναι ότι οι γυναίκες είναι πλέον πιο αφοσιωμένες στην καριέρα τους, το κόστος που απαιτεί η ανατροφή ενός παιδιού είναι αρκετά υψηλό, ενώ η εξέλιξη στον τομέα της ιατρικής δίνει πλέον τη δυνατότητα στο γυναικείο φύλο να γνωρίσει αργότερα τη μητρότητα.

Βέβαια, οι κίνδυνοι είναι γνωστοί. Η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται από το τέλος των 20 και πολύ γρηγορότερα από τα μέσα των 30, ενώ η εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία έχει υψηλότερο ρίσκο για επιπλοκές ή ακόμα και αποβολή.

Ωστόσο, οι πιο «ψύχραιμοι» γυναικολόγοι και κοινωνιολόγοι τονίζουν ότι είναι μια τάση που δεν πρόκειται να σταματήσει, ενώ οι λόγοι για τους οποίους αυτή έχει εμφανιστεί είναι απολύτως κατανοητοί. Αυτό που χρειάζεται, λοιπόν, είναι οι γυναίκες να έχουν από την πλευρά των υποδομών, αλλά και του κοινωνικού τους περίγυρου, τη μεγαλύτερη πρακτική και ηθική υποστήριξη σε αυτή την απόφασή τους.

Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!