tromaktiko: Παρέμβαση Δημήτρη Στεργίου Καψάλη στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ στις 6 Ιουλίου 2016

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Παρέμβαση Δημήτρη Στεργίου Καψάλη στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ στις 6 Ιουλίου 2016



Αγαπητέ Πρόεδρε,
Εκλεκτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ,
Αγαπητοί μου συνάδελφοι,
διεφάνη σχεδόν από όλες τις τοποθετήσεις σας, ότι ο κάθε ένας πίσω στο μυαλό του, έχει το χρώμα του κόμματός του εν πολλοίς και πολύ... λίγο το χρώμα το αυτοδιοικητικό, που πρέπει να έχει η αίθουσα.

Πρότεινα στην ΠΕΔΑ, που είμαι επικεφαλής του πλειοψηφούντος συνδυασμού με 120 ψήφους, να περάσουμε το μήνυμα στους συναδέλφους μας και στην κυβέρνηση, ότι τα προεδρεία των συνδικαλιστικών μας οργάνων ΠΕΔ και ΚΕΔΕ πρέπει να εκλέγονται από την βάση και όχι σε δεύτερη φάση, μέσω των κομμάτων και των γραφείων τους.

Ξέρετε πολύ καλά όσοι έχετε ασχοληθεί με ΠΕΔΑ και ΚΕΔΕ, ότι τελικά τους προέδρους και τα προεδρεία των συνδικαλιστικών μας οργάνων, δεν τα επιλέγουμε εμείς. Δυστυχώς τα επιλέγουν τα κόμματα.

Η εισήγηση μου είναι και οι εκλογές στις ΠΕΔ και ΚΕΔΕ να γίνονται όπως στους Συνδέσμους (άρθρο 82 του κώδικα) που εξασφαλίζουν την εκλογή των προεδρείων από την βάση.


Αγαπητοί μου συνάδελφοι,
μας ενώνουν πολλά και δεν μας χωρίζει τίποτα.

Παρακολούθησα εδώ τις ομιλίες πολλών ανθρώπων, οι οποίες είχαν αντιπαραθέσεις.

Ως Δήμαρχος 20ετίας, μπορώ να σας πω ότι χρειάζεται να σφυρηλατήσουμε πολύ την ενότητα, για να κάτσουμε απέναντι σε ένα κράτος, το οποίο πολύ σωστά επισημάνατε όλοι οι ομιλητές, ότι την αυτοδιοίκηση την απαξιώνει και μάλλον την θεωρεί αντίπαλό του.

Συγκεκριμένα θα ήθελα να συμπεριληφθεί:

- Το θέμα του Προληπτικού ελέγχου.

Δεν υπάρχει προληπτικός έλεγχος στην αυτοδιοίκηση.

Αφού όταν γίνεται ο έλεγχος έχει υλοποιηθεί η δαπάνη.

Είναι ανάγκη, το ελεγκτικό συνέδριο να θεσπίσει προληπτικό έλεγχο.

Είμαστε Δήμοι των σαράντα, των πενήντα, των εκατό χιλιάδων. Χειριζόμαστε από τριάντα μέχρι σαράντα εκατομμύρια ετήσια οι μεσαίοι δήμοι και οι μεγάλοι παραπάνω.

Απαιτείται σε κάθε Δήμο να εγκατασταθεί αρμόδιος υπάλληλος, ο οποίος θα εγκρίνει την απαιτούμενη δαπάνη αρχικά και μετά την γενόμενη.


- Το θέμα του πειθαρχικού και ποινικού ελέγχου του Δημάρχου και του Αιρετού.

Το θέμα αυτό πρέπει να τεθεί σε μία βάση διύλισης. Να δημιουργηθεί μία επιτροπή με τον Υπουργό Εσωτερικών και αιρετούς εκπροσώπους με περιοδική κλήρωση ως βάση που θα διυλίζει τα θέματα όλα και θα αποφαίνεται εάν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις αδικήματος και ο Δήμαρχος θα πρέπει να οδηγηθεί στο πειθαρχικό.

Είναι φοβερή κατάντια να τα δίνουμε όλα σε μία πατρίδα από το πρωί μέχρι το βράδυ, να παίρνουμε 2.000 ευρώ μισθό και να έχουμε τον Γενικό Γραμματέα και τον Βουλευτή, ο οποίος παίρνει 4.500 και 8.000 ευρώ αντίστοιχα.

Ποια είναι η αντιστοιχία ευθύνης έργου και μισθού;

Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που ειπώθηκε από συνάδελφό μας, να εξομοιωθούμε στις αποδοχές με το 80% των αποδοχών των βουλευτών.

Ποιά είναι τα όρια ευθύνης του αιρετού και του υπηρεσιακού παράγοντα;

Χρειάζεται να ορίσουμε τα όρια της ευθύνης του αιρετού και του υπηρεσιακού παράγοντα.

Ο υπηρεσιακός παράγοντας παίρνει την αποστολή σύμφωνα με την διαδικασία λήψεως των αποφάσεων. Δίνει την εισήγησή του εφαρμόζοντας το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και από την ώρα που ο Αιρετός αποφασίζει ‘’ως η εισήγηση’’ δεν είναι αυτός υπεύθυνος αλλά ο υπηρεσιακός παράγοντας.

- Το θέμα της περικοπής των συντάξεων


Μας αφορά όλους.

Θα πρέπει εδώ να γίνει ενέργεια στο Υπουργείο Εργασίας

Γιατί από αύριο, όσους αντιδημάρχους τοποθετήσετε και είναι συνταξιούχοι, θα πρέπει να πάνε στο 0% σύνταξη αντί του 30% που παίρνουν σήμερα.

Τέλος σας υποβάλω και την σχετική εισήγηση εγγράφως, για να την συμπεριλάβετε στα πρακτικά της Συνέλευσής μας.

Όταν αναλάβαμε την Καλλικρατική διακυβέρνηση των Δήμων, πήραμε εντολή να κλείσουμε όλες τις επιχειρήσεις των Δήμων, Κοινωφελείς, Ανώνυμες, Αναπτυξιακές.

Ο Καλλικρατικός Δήμος Πεντέλης είχε δυστυχώς οκτώ (8) Κοινωφελής Επιχειρήσεις και μία Α.Ε. Αναπτυξιακή. Κλείσανε οι επιχειρήσεις, και βάλαμε προεδρεία τον Γενάρη του 2011 και αυτά τα προεδρεία τώρα τους έχει κοπεί η φορολογική ενημερότητα και καλούνται στα δικαστήρια κατηγορούμενοι, για κενά των προηγούμενων διοικήσεων.


Προτείνω λοιπόν κύριε Πρόεδρε, να το εισηγηθείτε ώστε τα νέα Διοικητικά Συμβούλια (2011) να μην έχουν ευθύνη. Σας υποβάλω και γι’ αυτό, έγγραφη λεπτομερή εισήγηση για την επίλυση του προβλήματος.

Σας ευχαριστώ.
Ο Επικεφαλής της «Ε.Α.Α»
και Δήμαρχος Πεντέλης
Δημήτριος Στεργίου-Καψάλης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!