tromaktiko: Πώς φτάσαμε στη διαφαινόμενη συμφωνία για το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας - Οι επόμενες κινήσεις του Δήμου

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Πώς φτάσαμε στη διαφαινόμενη συμφωνία για το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας - Οι επόμενες κινήσεις του Δήμου



Όλα βαίνουν προς συμφωνία του Δήμου με την κυβέρνηση για το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας και την οριστική παραχώρηση του...

Μπορεί το σχέδιο Φλαμπουράρη να μην ικανοποιεί πλήρως την πλευρά της δημοτικής αρχής αφού, σύμφωνα με αυτό δεν προσδίδεται στην πόλη το κομμάτι της παραλιακής ζώνης Αγίου Νικολάου – Θεσσαλονίκης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το βλέπει θετικά.

Είναι όμως μία αρχή. Μπορεί η πλευρά της κυβέρνησης να κρατά το κομμάτι αυτό, θέλοντας να φτιάξει εκεί το εμπορικό λιμάνι της Πάτρας, όμως ο Δήμος με βάση το σχέδιο αυτό θα προσπαθήσει να διεκδικήσει μέχρι τέλους όλη την παραλιακή ζώνη, επιμένοντας στη θέση του, να παραχωρηθεί στην πόλη όλο το τμήμα από το ύψος του νέου λιμανιού έως τον ποταμό Μείλιχο.

Η συζήτηση που έγινε στην Αθήνα μεταξύ του Κώστα Πελετίδη και του υπουργού Ναυτιλίας Θόδωρου Δρίτσα (παρουσία από πλευράς Δήμου της Κατερίνας Γεροπαναγιώτη και του Χρήστου Κορδά), είχε αρκετή ένταση και μάλιστα υπήρξε ένα σημείο όπου ο δήμαρχος εκνευρισμένος ήταν έτοιμος να σηκωθεί να φύγει!

Παρενέβη όμως ο υπουργός που τον παρότρυνε να τα βρούνε. Έτσι, στη συνέχεια ο δήμαρχος επιχειρηματολόγησε πάνω στις προτάσεις του (και στις προτάσεις της άλλης πλευράς), δείχνοντας να είναι αποφασισμένος, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να υποχωρούν.

Θετική θα είναι η εισήγηση του Κώστα Πελετίδη

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του patrasevents.gr η πλευρά της δημοτικής αρχής θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα συζητηθεί το θέμα (στα τέλη Αυγούστου) να αποδεχθεί το σχέδιο, όμως ο Κώστας Πελετίδης θα υπογράψει μόνο αν υπάρξει ευρεία πλειοψηφία.

Πρόταση του Δήμου σε ότι αφορά το εμπορικό λιμάνι (η οποία και δείχνει τις προθέσεις της δημοτικής αρχής να διεκδικήσει στη συνέχεια το κομμάτι Αγίου Νικολάου – Θεσσαλονίκης) είναι να μεταφέρουν το εμπορικό λιμάνι στην 5η νηοδόχο του νέου λιμανιού, η οποία τώρα κατασκευάζεται και βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης.

Όπως και να έχει όταν σταλούν τα επίσημα έγγραφα στον Δήμο θα μελετηθούν αρκετά καλά από την δημοτική αρχή, προτού το όλο θέμα πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το μεγάλο στοίχημα του έργου της ανάπλασης

Ο Δήμος θα προσπαθήσει να κατοχυρωθεί νομικά, έτσι ώστε να εφαρμοστούν στην πράξη όσα προβλέπει το σχέδιο για το θαλάσσιο μέτωπο, ενώ όταν πέσουν οι υπογραφές θα κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις.

Πιέζοντας για το κομμάτι Αγίου Νικολάου - Θεσσαλονίκης (στον Δήμο πιστεύουν πως μόλις ολοκληρωθούν τα έργα στο νέο λιμάνι, θα τους παραχωρηθεί και αυτό το κομμάτι αφού το εμπορικό θα μεταφερθεί στο νέο) και ξεκινώντας τον αγώνα για την χρηματοδότηση της ανάπλασης που σχεδιάζει να κάνει σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης της Πάτρας.

Αυτό θα είναι και το μεγάλο στοίχημα του Κώστα Πελετίδη και της δημοτικής αρχής που θέλουν να βάλουν τη σφραγίδα τους σε ένα τέτοιο έργο, που θα αλλάξει άρδην την εικόνα και τη φυσιογνωμία της πόλης.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!