tromaktiko: ΠΡΟΣΟΧΗ: Έτσι θα γλιτώσετε τυχόν λάθη στον ΕΝΦΙΑ

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

ΠΡΟΣΟΧΗ: Έτσι θα γλιτώσετε τυχόν λάθη στον ΕΝΦΙΑ



Τέλος Αυγούστου αναμένεται η... λυπητερή του ΕΝΦΙΑ σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Και επειδή τα λάθη...
είναι μέσα στο πρόγραμμα αλλά φέρουν επιπλέον φόρο, υπάρχουν πέντε τρόποι για να αποφύγετε τις κακοτοπιές.
Λίγο πριν κάνετε login στο Taxisnet για να βρείτε τι θα πληρώσετε και φέτος, καλό θα ήταν να κάνετε πέντε διαφορετικά είδη ελέγχων στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Έτσι θα καταφέρει ο κάθε φορολογούμενος να εντοπίσει τυχόν λάθη που έγιναν κατά τη συμπλήρωση του Ε9 και μπορεί να γλιτώσει το ενδεχόμενο να κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο. Όποια λάθη εντοπιστούν, μπορούν να διορθωθούν με την υποβολή διορθωτικής δήλωσης Ε9.

Η Ναυτεμπορική δημοσιεύει σήμερα (04.07.2016) έναν οδηγό... επιβίωσης από τα λάθη του ΕΝΦΙΑ

1. Ελέγξτε εάν υπολογίστηκε η έκπτωση του φόρου για τα ημιτελή σας κτίσματα. Αν έχετε στην κατοχή σας ημιτελές κενό κτίσμα, ελέγξτε εάν ο ΕΝΦΙΑ που επιβλήθηκε στο ακίνητο αυτό έχει υπολογιστεί με την προβλεπόμενη από τον νόμο έκπτωση κατά 60%.

2. Τσεκάρετε τι γίνεται και με τους φόρους στα αγροτεμάχια. Ελέγχοντας καλύτερα το εκκαθαριστικό, μπορεί να διαπιστώσετε ότι καλείστε να πληρώσετε ένα εξωπραγματικό ποσό φόρου ακόμη και για μια άγονη εδαφική έκταση που έχετε στην κατοχή σας και η οποία βρίσκεται σε περιοχή εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού.

3. Εάν έχετε αγροτεμάχιο με κτίσμα προσέξτε εάν τα έχετε δηλώσει σωστά στο Ε9. Υπάρχει, επίσης, πιθανότητα από τον έλεγχο του εκκαθαριστικού σας να διαπιστώσετε ότι έχετε χρεωθεί με υπέρογκο φόρο για ένα αγροτεμάχιο με κτίσμα που κατέχετε και δηλώσατε στο Ε9.

4. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί αδίκως με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9.

5. Ελέγξτε, με συγκεκριμένο «μπούσουλα», εάν έχετε κάνει κι άλλα λάθη ή παραλείψεις στη δήλωση των ακινήτων σας και εξαιτίας τους έχει «φουσκώσει» το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Από τη ΓΓΔΕ καθορίστηκαν κι άλλοι δυσμενείς για τους φορολογούμενους κανόνες υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ σε περιπτώσεις λαθών και ελλείψεων στη συμπλήρωση του Ε9.

Ελέγξτε εάν υπάγεστε σε μία ή περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές που είναι οι παρακάτω:
α) Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.
β) Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
γ) Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.
δ) Σε περίπτωση κατά την οποία το έτος γέννησης επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή κατά το έτος υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου έτους γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμενη περίπτωση, λαμβάνεται το δυσμενέστερο για το φορολογούμενο έτος.
ε) Σε περίπτωση που έχουν δηλωθεί, κατά λάθος, οι βοηθητικοί χώροι ως κύριοι χώροι κατοικίας, χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι μειωμένος κατά 90%, όπως προβλέπεται για τους βοηθητικούς. Πιο συνηθισμένο λάθος είναι να δηλώνεται ως κύριος χώρος η υπόγεια επιφάνεια ακινήτου ή το πατάρι που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο ενός καταστήματος.
στ) Σε περίπτωση λάθους στο έτος γέννησης του επικαρπωτή υπάρχει πιθανότητα χρέωσης με επιπλέον φόρο διότι από την ηλικία του επικαρπωτή εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν ο επικαρπωτής έχει περάσει το 80ό έτος της ηλικίας του, τότε ο ίδιος πληρώνει μόνο το 10% του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στο ακίνητο και ο ψιλός κύριος το υπόλοιπο 90%.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!