tromaktiko: Ευνοϊκές ρυθμίσεις πολλών κατηγοριών στρατιωτικών, πλην των αδικημένων ΕΜΘ.... και προτάσεις τους

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Ευνοϊκές ρυθμίσεις πολλών κατηγοριών στρατιωτικών, πλην των αδικημένων ΕΜΘ.... και προτάσεις τους



ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΜΑΚΡΑΣ ΘΗΤΕΙΑΣ Διαφοροποιούνται αναφορικά με τη διαδικασία μετάταξής τους αφού άδικα ενώ είναι ...
πτυχιούχοι ΑΕΙ μετατάσσονται στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών, έναντι αυτών των ιδίων (Μονίμων Υπαξιωματικών) οι οποίοι μετατάσσονται με τα ίδια κριτήρια στο Σώμα των Αξιωματικών.
Έτσι παρατηρείται το παράδοξο να προσλαμβάνονται με διαγωνισμό πολίτες και να ονομάζονται Αξιωματικοί σε μόλις 3 μήνες εκπαιδεύσεως ενώ δεν αξιοποιούνται ΑΝΑΛΟΓΑ-ΕΞΙΣΟΥ  οι συνάδελφοι  πτυχιουχοι ΕΜΘ που διαθέτουν τα ίδια τουλάχιστον τυπικά κριτήρια και παράλληλα σημαντικά μεγαλύτερη εμπειρία σε σχέση με ένα απλό  πολίτη.

Ωστόσο δεν τελειώνει εδώ η διαφορετική και άνιση – άδικη αντιμετώπιση έναντι των λοιπών συναδέλφων μας. Ειδικότερα σύμφωνα με το Ν.3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167, «Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων − Θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και συναφείς διατάξεις») Άρθρο 9, ορίζεται ότι:
«1. Μόνιμοι Υπαξιωματικοί και Ανθυπασπιστές που προέρχονται από ΑΣΣΥ, έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε (5) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την ονομασία τους ως Υπαξιωματικών και είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή κάτοχοι ισότιμου αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών αλλοδαπής μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα των Αξιωματικών με ειδικότητα Αξιωματικού, όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 3, κατά τις ισχύουσες διατάξεις προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων με απόφαση του οικείου κατά Κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12.
ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε (5) έτη πραγματικής υπηρεσίας και είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή κάτοχοι ισότιμου αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών αλλοδαπής μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών με την ειδικότητά τους προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίο φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά Κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12. Άρθρο 12, ορίζεται ότι:
«1. Για την αξιολόγηση της αίτησης μετάταξης λαμβάνονται υπόψιν τα εξής:
α. Το αντικείμενο και ο βαθμός του υποβληθέντος πτυχίου, το οποίο πρέπει να προσιδιάζει σε ειδικότητα της προς κάλυψη θέσης, όπως αυτές καθορίζονται στο άρθρο 3 του παρόντος νόμου. …..»

Ενώ, και ορθώς, για τους Μονίμους Υπαξιωματικούς όταν πρόκειται να εισέλθουν στο Σώμα των Αξιωματικών,   ΔΕΝ   αποτελεί κριτήριο ή προϋπόθεση η ειδικότητα που κατέχουν ως Υπαξιωματικοί, αντιθέτως ορίσθηκε ότι η μετάταξη των συναδέλφων ΕΜΘ στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών λαμβάνει χώρα μόνο με την ειδικότητα που κατέχουν ως ΕΜΘ, αποκλείοντας έτσι, εξ αυτού, ορισμένους ΕΜΘ που έχουν αποκτήσει ΠΤΥΧΙΟ  ΑΕΙ που διαφορετικό της ειδικότητά τους αλλά συναφές της ειδικότητας της προς κάλυψη θέσης...

Με απόφαση του Ανώτατου κατά Κλάδο Συμβουλίου, που εκδίδεται μέχρι 31 Μαΐου εκάστου έτους, καθορίζονται σύμφωνα με τις υφιστάμενες υπηρεσιακές ανάγκες οι θέσεις και οι ειδικότητες που μπορούν να καλυφθούν με μετάταξη. Οι θέσεις αυτές προκηρύσσονται και δημοσιεύονται με μέριμνα του οικείου ΓΕ. Το ειδικότερο περιεχόμενο της εκάστοτε προκήρυξης, όπως οι θέσεις, οι ειδικότητες, τα προσόντα των μετατασσομένων, η διαδικασία, τα κριτήρια επιλογής και κάθε άλλη λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατόπιν πρότασης του οικείου Κλάδου.

• Για την αξιολόγηση της αίτησης μετάταξης λαμβάνονται υπόψιν τα εξής: α. Το αντικείμενο και ο βαθμός του υποβληθέντος πτυχίου, το οποίο πρέπει να προσιδιάζει σε ειδικότητα της προς κάλυψη θέσης.

•Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάταξης έχουν .... β. Για τις θέσεις πτυχιούχων ΑΕΙ , Εθελοντές Μακράς Θητείας, οι των ειδικοτήτων ΕΤΑΦ, ΕΟΠΛ, ΕΜΜΜ, ΕΤΕΤΗ, ΕΧΡΝ, ΕΗΛΕ, ΕΥΛΚΑ και ΕΕΓΚ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε (5) έτη πραγματικής υπηρεσίας και μόνο για τις αντίστοιχες ειδικότητες με αυτές που ήδη κατέχουν ....».

•Δικαίωμα υποβολής μετάταξης έχουν .... β. Εθελοντές Μακράς Θητείας που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε (5) έτη πραγματικής υπηρεσίας και είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή κάτοχοι ισότιμου αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών αλλοδαπής».

Προκύπτει λοιπόν “ότι, για ακόμη μία φορά οι Έλληνες στρατιωτικοί θεσμού ΕΜΘ (Εθελοντές Μακράς Θητείας), οι οποίοι πολλάκις στο παρελθόν έτυχαν διαφορετικής και άνισης – άδικης αντιμετωπίσεως έναντι των λοιπών συναδέλφων, διαφοροποιούνται, χωρίς ωστόσο να υπάρχει εύλογη αιτία, αναφορικά με τη διαδικασία μετάταξής τους στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών, έναντι αυτών των ιδίων (Μονίμων Υπαξιωματικών) και τη διαδικασία μετάταξής τους στο Σώμα των Αξιωματικών. Ενώ, και ορθώς, για τους Μονίμους Υπαξιωματικούς όταν πρόκειται να εισέλθουν στο Σώμα των Αξιωματικών, ΔΕΝ αποτελεί κριτήριο ή προϋπόθεση η ειδικότητα που κατέχουν ως Υπαξιωματικοί, αντιθέτως προφανώς, εκ παραδρομής, ορίσθηκε ότι η μετάταξη των συναδέλφων ΕΜΘ στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών λαμβάνει χώρα μόνο με την ειδικότητα που κατέχουν ως ΕΜΘ, αποκλείοντας έτσι, εξ αυτού, ορισμένους ΕΜΘ που έχουν αποκτήσει πτυχίο ΑΕΙ που προσιδιάζει στην ειδικότητα της προς κάλυψη θέσης”.

Ακόμη πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους ΕΜΘ της ΠΑ γιατί δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν μόνο οι κατέχοντες συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες ουδόλως υφίστανται για τους Αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας. Σαφέστατα καθορίζεται ότι: «... Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάταξης έχουν: Για τις θέσεις πτυχιούχων ΑΕΙ, Εθελοντών – Εθελοντριών Μακράς Θητείας, οι των ειδικοτήτων ΕΤΑΦ, ΕΟΠΛ, ΕΜΜΜ, ΕΤΕΤΗ, ΕΧΡΝ, ΕΗΛΕ, ΕΥΛΚΑ και ΕΕΓΚ ....», αποκλείοντας τους ΕΜΘ άλλων ειδικοτήτων που τυγχάνει να κατέχουν τα ζητούμενα πτυχία για τις προς κάλυψη θέσεις, σε αντίθεση με τους Μονίμους Υπαξιωματικούς για το οποίους καθορίσθηκε, ότι: «... Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάταξης έχουν: α. Για τις θέσεις πτυχιούχων ΑΕΙ, αποφοίτων ΑΣΣΥ, μόνιμοι Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικοί, ...», χωρίς κανέναν περιορισμό κατοχής ειδικότητας....


Δειτε και αυτο, ειναι εξισου πααρα  πολυ σημαντικο για τις ζωες και τις οικογενειες των εμθ


 Οχι μια ούτε δυο, αλλά πενήντα ερωτήσεις στη Βουλή έχουν γίνει από το 2010 σχετικά με το θέμα της ιεραρχικής εξέλιξης των ΕΜΘ.  Εννέα απαντήσεις έχουν δοθεί με υπόσχεση την επίλυση.

Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας, (ΕΜΘ) κατετάγησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις για κάλυψη των αναγκών ως οπλίτες με πενταετή υποχρέωση, στα μέσα της δεκαετίας του '80. Τους δόθηκε η δυνατότητα να παραμείνουν στο στράτευμα εφόσον το επιθυμούσαν μέχρι τη συμπλήρωση 35 χρόνων συντάξιμης υπηρεσίας.

Η βαθμολογική τους εξέλιξη φθάνει μέχρι το βαθμό του ανθυπασπιστή.

Χρόνιο αίτημά τους είναι να εξομοιωθεί η εξέλιξή τους με τις εθελόντριες του νόμου 707/1977 και των εθελοντών του νόμου 445/1972. Το αίτημα δεν έχει δημοσιονομικό κόστος,

Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Δημήτρης Βίτσας στη Βουλή, σε ερώτηση που είχε καταθέσει τον Απρίλιο ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ο κ. Βίτσας απάντησε το τυπικό "το θέμα μας απασχολεί", όπως είχε κάνει άλλωστε και πέρισυ και όπως είχαν κάνει άλλοι πέντε υπουργοί πριν από αυτόν.

Αναζητήσαμε τις ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή με το ίδιο θέμα και διαπιστώσαμε ότι λίγο πολύ οι απαντήσεις είναι ίδιες!

Επίλυση ωστόσο δεν έρχεται, παρά τις προσπάθειες έξι συνολικά υπουργών! Σίγουρα το θέμα δεν είναι το γεφύρι της Άρτας, άσχετα με το εάν πολλοί θέλουν να το καπηλευτούν και τάζουν στους ΕΜΘ επίλυση με δικές τους ενέργειες.

Από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πέντε κυβερνήσεις. Οι ΕΜΘ έχουν λάβει  απαντήσεις από έξι διαφορετικούς υπουργούς. Το θέμα όμως παραμένει χωρίς λύση.


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!