tromaktiko: Τι θα πρέπει να κάνει ο διαζευγμένος ΑΜΕΣΑ μετά το αμετάκλητο της απόφασης διαζυγίου του;

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Τι θα πρέπει να κάνει ο διαζευγμένος ΑΜΕΣΑ μετά το αμετάκλητο της απόφασης διαζυγίου του;



Καταρχήν θα πρέπει...
ο/η διαζευγμένος/νη να μάθει ΥΠΕΥΘΥΝΑ από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του πότε καθίσταται αμετάκλητη η απόφαση διαζυγίου του.

  Στη συνέχεια αφού μάθει την ακριβή ημερ/νία του αμετακλήτου της απόφασης διαζυγίου

1. Θα πρέπει  να αιτηθεί και να δηλώσει (υπογράφοντας στη ληξιαρχική πράξη) εντός μηνός από του αμετακλήτου τη λύση του γάμου του στο αρμόδιο Ληξιαρχείο  του Δήμου προσκομίζοντας:

 σε περίπτωση διαζυγίου αντιδικίας
- α.  την απόφαση διαζυγίου,
την έκθεση επίδοσης της δικαστικού επιμελητή στον αντίδικο σύζυγο και
το πιστοποιητικό μη ασκήσεως ενδίκων μέσων του αρμόδιου Πρωτοδικείου, από τα οποία προκύπτει αμετάκλητο της απόφασης, ή

σε περίπτωση συναινετικού διαζυγίου
-β. την απόφαση διαζυγίου, την έκθεση παραίτησης από τα ένδικα μέσα και το πιστοποιητικό μη άσκησης ενδίκων μέσων .

2. Αν ο γάμος είναι  θρησκευτικός  τότε επιπλέον:

Α.  ο διαζευγμένος υποβάλει σχετική αίτηση στο αρμόδιο Εισαγγελέα  για να παραγγείλει ο τελευταίος τη λύση του θρησκευτικού (ορθόδοξου χριστιανικού) γάμου από τον αρμόδιο Μητρόπολίτη τέλεσης του γάμου μαζί τα παραπάνω έγγραφα ως δικαιολογητικά (στο πιστοποιητικό μη ασκήσεως ενδίκων μέσων μπαίνει ειδική επισημείωση από το Ληξιαρχείο ότι περάστηκε στο σύστημα καταχώρησης πράξεων η σχετική μεταβολή στο περιθώριο της ληξιαρχικής πράξης γάμου και στο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης ληξιαρχικών πράξεων  άρθρο 4 παρ. 2  του ν.4141/2013)

Β.  Αποδεκτής της παραπάνω αίτησης, με παραγγελία του αρμόδιου εισαγγελέα ζητείται  η πνευματική λύση του γάμου. Αποστέλλει ο τελευταίος στον αρμόδιο Μητροπολίτη μαζί σε φάκελλο  όλα τα παραπάνω έγγραφα που έχουν υποβληθεί με την παραπάνω αίτηση σε αυτόν από τον διαζευγμένο σύζυγο.
 Κατόπιν με αίτηση του διαζευγμένου στην αρμόδια Μητρόπολη ζητείται έκδοση πνευματικού διαζευκτηρίου για να επιτραπεί τέλεση νέου θρησκευτικού (ορθόδοξου χριστιανικού) γάμου.

* ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΡΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ, ΑΠΟΦΥΓΗ ΛΑΘΩΝ, ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΣΚΟΠΗΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ.


Σχετικός Νόμος Ν 4144/2013: Αντιμετώπιση παραβατικότητας στην Κοινων.Ασφάλιση-αγορά εργασίας κλπ - Αρθρο 4  Αντικατάσταση και τροποποίηση διατάξεων του ν. 344/1976 «περί ληξιαρχικών πράξεων»

Μετά το άρθρο 8 του ν. 344/1976 προστίθεται άρθρο 8Α  "Πληροφοριακό Σύστημα
 Διαχείρισης Ληξιαρχικών Πράξεων" ως εξής:
".....  5.  Η παράγραφος 1 του άρθρου 14 του ν. 344/1976 αντικαθίσταται ως εξής:

 «1. Μεταβολές που επέρχονται στην κατάσταση του φυσικού προσώπου μετά τη σύνταξη των ληξιαρχικών πράξεων λόγω νομιμοποίησης, αναγνώρισης, αποκήρυξης, αμφισβήτησης, προσβολής της πατρότητας, υιοθεσίας τέκνου και λύσης αυτής, λύσης ή ακύρωσης γάμου, λύσης του συμφώνου συμβίωσης, προσθήκης ή μεταβολής ονόματος, επωνύμου, ιθαγένειας, θρησκεύματος ή αλλαγής φύλου καταχωρίζονται στο πεδίο του πληροφοριακού συστήματος του άρθρου 8Α που φέρει την ένδειξη «Μεταβολές» εντός μηνός από τότε που έλαβαν χώρα με την προσκόμιση της σχετικής διοικητικής πράξης ή πιστοποιητικού περί του αμετακλήτου της σχετικής δικαστικής απόφασης.

 Ειδικότερα, τα πιστοποιητικά αμετακλήτου λύσης ή ακύρωσης γάμου, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ενώπιον οποιασδήποτε δημόσιας ή δημοτικής αρχής, πρέπει να φέρουν επ αυτών επισημείωση του αρμόδιου ληξιάρχου ότι αντίγραφο τους κατατέθηκε σε αυτόν και ότι καταχωρήθηκε η σχετική μεταβολή στο πληροφοριακό σύστημα του άρθρου 8Α και για τους γάμους που έχουν γίνει πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου ότι καταχωρήθηκε η σχετική μεταβολή και στο περιθώριο της ληξιαρχικής πράξης γάμου."

15. Το άρθρο 49 του ν. 344/1976 αντικαθίσταται ως εξής:

 «Αρθρο 49
 Κυρώσεις σε περίπτωση παράλειψης δήλωσης των ληξιαρχικών γεγονότων 1. Στους υπόχρεους προς δήλωση ενώπιον ληξιάρχου, οι οποίοι παραλείπουν να προβούν στη δήλωση αυτή, επιβάλλεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρόστιμο:

α) ύψους εκατό ευρώ εάν προέβησαν σε δήλωση μετά την παρέλευση της κατά τα άρθρα 14 παράγραφος 1, 20 παράγραφος 1 και 29 παράγραφος 1 μηνιαίας, δεκαημέρου και τεσσαρακονταημέρου προθεσμίας δηλώσεως αντιστοίχως και

β) ύψους τριακοσίων ευρώ αν προέβησαν σε δήλωση μετά την παρέλευση ενενήντα ημερών από τη λήξη της προθεσμίας που προβλέπεται στα άρθρα αυτά."


 Γιώργος Γιαγκουδάκης
Δικηγόρος Καβάλας
Ειδικός σε Διαζύγια - Ποινικά - Αστικά 
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!