tromaktiko: Έρευνα: Η άσκηση ωφελεί τις εγκύους

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Έρευνα: Η άσκηση ωφελεί τις εγκύους



Γράφει: Ψωμιάδου Εύη
Επισκόπηση δεδομένων κλινικής δοκιμής υποδεικνύει ότι η άσκηση στην εγκυμοσύνη είναι ασφαλής για τη μητέρα και το μωρό...

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η άσκηση στην εγκυμοσύνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και μειώνει την πιθανότητα να χρειαστεί καισαρική τομή.

Παρά τις προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι η άσκηση δεν κρύβει κινδύνους για την υγεία σε γυναίκες με κυήσεις υψηλού κινδύνου και ότι μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, οι γυναίκες εξακολουθούν να φοβούνται να γυμνάζονται στην εγκυμοσύνη.

Ο Dr. Vincenzo Berghella, του Thomas Jefferson University, δήλωσε ότι το σκεπτικό είναι πως η άσκηση απελευθερώνει νορεπινεφρίνη στον οργανισμό η οποία μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις στη μήτρα και να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό. Ωστόσο, αρκετές έρευνες, περιλαμβανομένης της παρούσας μετα-ανάλυσης, έχουν δείξει από τότε ότι η άσκηση δεν βλάπτει το μωρό και ότι έχει οφέλη και για τους δυο.

Οι ερευνητές εστίασαν σε στοιχεία 9 προηγούμενων ερευνών, 1.022 γυναικών που ασκούνταν για 35-90 λεπτά, 3 ή 4 φορές την εβδομάδα στην εγκυμοσύνη και 1.037 που δεν ασκούνταν. Οι γυναίκες είχαν φυσιολογικό βάρος και δεν εμφάνισαν επιπλοκές στην κύηση.

Γυναίκες που ασκούνταν φάνηκε να έχουν παρόμοια ποσοστά πρόωρου τοκετού, παρόμοιο βάρος στη γέννηση, ενώ τα μωρά τους γεννήθηκαν σε παρόμοια ηλικία κύησης σε σχέση με όσες δεν ασκούνταν.

Γυναίκες που ασκούνταν γέννησαν χωρίς καισαρική το 73% του χρόνου και το 17,9% από αυτές γέννησε με καισαρική. Συγκριτικά, το 67% των γυναικών που δεν ασκούνταν γέννησε χωρίς καισαρική και το 22% χρειάστηκε να γεννήσει με αυτή τη μέθοδο.

Όσες δεν ασκούνταν είχαν μεγαλύτερη εμφάνιση διαβήτη κύησης και διαταραχών υπέρτασης σε σύγκριση με όσες ασκούνταν, υποδεικνύοντας οφέλη στην υγεία για όσες ασκούνταν.
Ο Berghella δήλωσε ότι η νέα έρευνα ενισχύει την άποψη ότι η άσκηση είναι καλή για τη μητέρα και το μωρό και ότι δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!