tromaktiko: Απαισιόδοξοι για το σήμερα οι Κύπριοι, συγκρατημένα αισιόδοξοι για το αύριο

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Απαισιόδοξοι για το σήμερα οι Κύπριοι, συγκρατημένα αισιόδοξοι για το αύριο



Απαισιόδοξοι για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, των νοικοκυριών και της προσωπικής επαγγελματικής κατάστασης, αλλά... συγκρατημένα αισιόδοξοι για το αύριο, εμφανίζονται οι Κύπριοι πολίτες, που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην έρευνα του εαρινού ευρωβαρόμετρου για την αποδοχή των βασικών πολιτικών της ΕΕ στα κράτη μέλη. 

Συγκεκριμένα, και σε ό,τι αφορά ένα δείγμα 502 ατόμων που υποβλήθηκαν σε προσωπικές συνεντεύξεις το διάστημα 20 ως 31 Μαΐου του 2016, το 24% κρίνει ως καλή την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας (+10 μονάδες αύξηση από την προηγούμενη μέτρηση) και το 74% την κρίνει ως κακή (μείωση -11 μονάδων), έναντι 39% και 57 % που είναι τα ποσοστά του μέσου όρου της ΕΕ. 

Παρομοίως το 65% κρίνει την κατάσταση του νοικοκυριού στο οποίο ανήκει "καλή", έναντι 34% που τη χαρακτηρίζει "κακή" (68% - 29% ο μέσος όρος της ΕΕ), ενώ το 44% κρίνει την προσωπική του επαγγελματική κατάσταση ως "καλή", έναντι 28% που την χαρακτηρίζει "κακή" (58%- 24% στην ΕΕ). Το 33% των Κυπρίων, ποσοστό αυξημένο κατά +6 μονάδες, εκτιμά ότι η κατάσταση της οικονομίας στη χώρα θα βελτιωθεί τους επόμενους έξι μήνες, 44% (-1) πως θα είναι αμετάβλητη και 18% πως θα επιδεινωθεί (μείωση -6 μονάδων). Το 67% θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Κύπρο είναι η ανεργία, ακολουθούμενη από την οικονομία με 53%, τη δημόσια υγεία (10%) και το μεταναστευτικό (9%), ενώ αντίστοιχα ο μέσος όρος της ΕΕ είναι ανεργία 33%, προσφυγικό 28%, οικονομία 19%, τρομοκρατία 16%. 

Παρομοίως οι Κύπριοι θεωρούν ότι το προσφυγικό (50%) είναι το κυρίαρχο πρόβλημα στην ΕΕ, ακολουθούμενο από την τρομοκρατία (46%) και την κατάσταση της οικονομίας (28%). Το 25% δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στην ΕΕ, και το 66% πως δεν έχει, ποσοστά αντίστοιχα των εθνικών θεσμών με 23% και 28% ποσοστά εμπιστοσύνης στο εθνικό κοινοβούλιο και την κυβέρνηση αντίστοιχα, έναντι 67% και 65% που δηλώνουν έλλειψη εμπιστοσύνης. Ωστόσο το 55% των Κυπρίων θεωρεί ότι στην ΕΕ τα "χειρότερα" σε σχέση με τα εργασιακά δεν τα έχουμε δει, ενώ ένα 41% θεωρεί την εικόνα της ΕΕ αρνητική. 

Όμως, σε όλα τα ερωτήματα για τις συγκεκριμένες πολιτικές της ΕΕ, οι Κύπριοι ερωτώμενοι, τείνουν να εκφράζουν την υποστήριξή τους: 88% είναι υπέρ της ελευθερίας μετακίνησης, 81% υπέρ της κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, 72% υπέρ της κοινής ενεργειακής πολιτικής, 75% υπέρ της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής, 67% υπέρ της κοινής εξωτερικής πολιτικής 61% υπέρ της κοινής ψηφιακής αγοράς, 57% υπέρ του ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ και 53% υπέρ του ευρώ. Ωστόσο ένα 53% είναι σαφώς κατά της περαιτέρω διεύρυνσης. Το 53% των Κυπρίων θεωρεί τον εαυτό του Ευρωπαίο Πολίτη, το 56% γνωρίζει τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή του την ιδιότητα και το 51% θεωρεί την ειρήνη μεταξύ των κρατών μελών ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ένωσης, ποσοστό που έρχεται δεύτερο μόνο από την ελευθερία μετακίνησης και εγκατάστασης (56%). Ακολουθούν το πρόγραμμα ανταλλαγών erasmus με 29% και το κοινό νόμισμα με 18%.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!