tromaktiko: Τα νέα επενδυτικά χτυπήματα της Cosco στο λιμάνι

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Τα νέα επενδυτικά χτυπήματα της Cosco στο λιμάνι



Του Χάρη Φλουδόπουλου
Νέες επενδύσεις πέραν των προβλεπόμενων από τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ που δίνουν έμφαση στην ενίσχυση των υποδομών του...
λιμανιού του Πειραιά φέρνουν οι Κινέζοι της Cosco.

Το επενδυτικό πλάνο της κινεζικής εταιρείας που έχει αναλάβει πλέον τον έλεγχο του λιμανιού, για το οποίο ενημερώθηκε στην Κίνα ο πρωθυπουργός από τον πρόεδρος του κινεζικού κολοσσού Xu Lirong, περιλαμβάνει επενδύσεις συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, με στόχο ο Πειραιάς να αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος εμπορικός κόμβος αλλά και ως διεθνές κέντρο κρουαζιέρας και ναυπηγοεπισκευής.

Οι επενδύσεις αυτές περιλαμβάνουν τόσο το δεσμευτικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ για το οποίο έχει ήδη δεσμευτεί η κινεζική εταιρεία στη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ αλλά και επιπλέον επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ, με το πλάνο να περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες του ΟΛΠ την κρουαζιέρα, τη ναυπηγοεπισκευή, το car terminal, καθώς και εκτεταμένα έργα αναβάθμισης και συντήρησης στο λιμάνι.

Συγκεκριμένα Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά στο Πεκίνο από τον πρόεδρο της China COSCO Shipping Corporation Limited οι επενδύσεις αφορούν:

- Στην κρουαζιέρα, πέραν του πρώτου δεσμευτικού σταδίου επέκτασης του λιμένα της κρουαζιέρας, θα προχωρήσει και το δεύτερο που συνεπάγεται τη δημιουργία συνολικά έξι νέων θέσεων ελλιμενισμού με δυνατότητα υποδοχής των μεγαλύτερων κρουαζιεροπλοίων διεθνώς. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ.

- Προχωρά η ναυπήγηση και εγκατάσταση πλωτών μέσων δεξαμενισμού με ικανότητα εξυπηρέτησης των μεγαλύτερων εν λειτουργία πλοίων διεθνώς (300.000dwt). Σύμφωνα με το πλάνο της Cosco θα μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες επισκευής των μεγάλων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να επενδυθούν ακόμη 200 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη θα μπορεί να απευθύνεται και στην αγορά των υπεράκτιων πλατφορμών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων καλύπτοντας τις ανάγκες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου περιοχή με μεγάλη ανάπτυξη στη συγκεκριμένη αγορά αλλά και της Β. Ευρώπης.

- Στο λιμάνι προβλέπεται να επενδυθούν 50 εκατ ευρώ για μια σειρά από αναβαθμίσεις.

- Στο κέντρο μεταφόρτωσης αυτοκινήτων (Car terminal) θα επενδυθούν 10 -15 εκατ. ευρώ, για τη διασύνδεση με τον πρώην ΟΔΔΥ, με υπόγεια οδική αρτηρία

- Θα υλοποιηθούν τουριστικές επενδύσεις 75-80 εκατ. ευρώ για τουριστικό real estate

Σημειώνεται ότι στη συζήτηση του πρωθυπουργού με τον ισχυρό άνδρα της Cosco τέθηκε το θέμα του εμπορευματικού κέντρου του Θριασίου με την κινεζική πλευρά να εξηγεί ότι για να προχωρήσει το πλάνο δημιουργίας κέντρου συνδυασμένων μεταφορών και εγκατάστασης γραμμών συναρμολόγησης θα πρέπει να συντρέξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως η δυνατότητα πρόσβασης σε γειτονικές εκτάσεις του ΟΣΕ, που φιλοξενούν αποθηκευτικούς χώρους και σιδηροδρομικές υποδομές, που θεωρούνται απαραίτητες. Σε κάθε περίπτωση το θέμα του Θριασίου, στο διαγωνισμό παραχώρησης του οποίου συμμετέχει η Cosco αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!