tromaktiko: Ρίο 2016: Οι εννέα χώρες που πήραν χρυσό για πρώτη φορά

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Ρίο 2016: Οι εννέα χώρες που πήραν χρυσό για πρώτη φορά



Το όνειρο κάθε μικρού παιδιού, από τις πρώτες ημέρες ενασχόλησης με τον αθλητισμό, είναι η...
συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ανεξάρτητα εάν αυτό το όνειρο είναι μακρυνό, άπιαστο ή εφικτό, χωρίς αμφιβολία κυριαρχεί στο μυαλό κάθε νεαρού που αποφασίζει να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα. Αρκετοί απ’ αυτούς θα σταματήσουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους να το σκέπτονται, σημαντικά λιγότεροι θα το καταφέρουν κι ελάχιστοι απ’ αυτούς θα διακριθούν στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη.

Στα 120 χρόνια της σύγχρονης Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, οι χώρες που έχουν κατακτήσει χρυσό μετάλλιο είναι δεκάδες. Αναλογικά με τον πληθυσμό, την οικονομική ευμάρεια, την κυβερνητική πολιτική και την επιρροή στο διεθνές γίγνεσθαι, προκύπτουν και οι αριθμητικές διαφορές των χωρών, αναφορικά με την κορυφαία διάκριση σε αθλητικό επίπεδο.

Λόγου χάρη, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μετρούν πλέον των 1.000 (!) χρυσών μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, την ώρα που έξι χώρες κατέκτησαν για πρώτη φορά την ύψιστη διάκριση στη διοργάνωση του Ρίο. Αθλήματα, όπως το ταεκβοντό, το τένις, η κολύμβηση, το τζούντο, το ράγκμπι 7, η σκοποβολή και ο στίβος, έδωσαν την ευκαιρία σε εννέα αθλητές να κατακτήσουν την ύψιστη αθλητική διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης.

Μία από τις σημαντικότερες εκπλήξεις στους Αγώνες της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης είναι η επικράτηση της Μόνικα Πούιγκ στο τένις. Η νεαρή Πορτορικάνα επικράτησε εντυπωσιακά στον τελικό της Γερμανίδας Ανζελίκ Κέρμπερ, έγραψε Ιστορία, καθώς έγινε η κάτοχος του πρώτου χρυσού για την πατρίδα της, και προκάλεσε συναισθήματα χαράς και υπερηφάνειας στους περίπου 3,5 εκατομύρια συμπατριώτες της.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, μία άλλη νεαρή, η Μαλίντα Κελμέντι, έκανε γνωστό στους Ολυμπιακούς κύκλους το Κόσοβο. Η βραχύσωμη πρωταθλήτρια του τζούντο κατέκτησε το χρυσό στην κατηγορία των -52 κιλών. «Ήθελα πάντα να δείξω στον κόσμο ότι το Κόσοβο δεν είναι μόνο μία χώρα που γνώρισε τον τρόμο του πολέμου» δήλωσε λίγο μετά την απονομή η Κελμέντι.

Η τρίτη χώρα που πήρε το «παρθενικό» χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι τα νησιά Φίτζι. Και όσο και αν …διαβάζεται παράξενο, η κατάκτηση της κορυφής δεν ήταν έκπληξη για τους παίκτες του ράγκμπι από τα Φίτζι, καθώς θεωρούντο από τα φαβορί. «Είμαστε όλοι υπερήφανοι που καταγόμαστε από τα Φίτζι. Οι νέοι γιορτάζουν τρεις ημέρες» σχολίασε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της χώρας, Βόρετζ Μπαϊνιμαράμα…

Παράλληλα, ο Αχμάντ Αμπουγκχαούς έγραψε Ιστορία, καθώς κατέκτησε το πρώτο -και μάλιστα χρυσό- μετάλλιο της Ιορδανίας σε οποιοδήποτε άθλημα, είτε θερινών, είτε χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων. Ο 20χρονος αθλητής, στον τελικό της κατηγορίας των -68 κιλών, νίκησε 10-6 τον Ρώσο ασημένιο Ολυμπιονίκη του Λονδίνου, Αλεξέι Ντενισένκο, και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Πέτυχε έτσι τη μεγαλύτερη έκπληξη στο Ολυμπιακό τουρνουά ταεκβοντό και φυσικά έγραψε ιστορία στον αθλητισμό της χώρας του. «Ηταν το κρυφό όνειρο της ζωής μου. Ηλπιζα πως θα καταφέρω να ανέβω στο βάθρο, αλλά στο πρώτο σκαλοπάτι δεν τολμούσα να το φανταστώ», δήλωσε, εμφανώς συγκινημένος, ο νεαρός Ολυμπιονίκης και συμπλήρωσε: «Είμαι υπερήφανος γιατί μου είπαν πως όλη η Ιορδανία πανηγυρίζει το πρώτο μας μετάλλιο και μου ετοιμάζουν μια εντυπωσιακή υποδοχή.»

Ακόμη, το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιακή Ιστορία της Ακτής Ελεφαντοστού ανήκει στον 22χρονο, Τσέικ Σαλάχ Σισέ, ο οποίος στον τελικό της κατηγορίας των -80 κιλών του Ολυμπιακού τουρνουά ταεκβοντό στο Ρίο, νίκησε 8-6 τον Βρετανό Λουτάλο Μουχάμαντ (τρίτος στο Λονδίνο).

Ιστορία για τον αθλητισμό του Τατζικιστάν, έγραψε και ο Ντίλσοντ Ναζάροφ. Ο Ασιάτης ρίπτης, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό της σφυροβολίας, με βολή στα 78.68μ και έγινε ο πρώτος αθλητής της πατρίδας του, που θα επιστρέψει με την κορυφαία διάκριση.

Μετά από 15 παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το Βιετνάμ κατάφερε να μπει στον κατάλογο με τους κατόχους χρυσού μεταλλίου. Και το οφείλει στον σκοπευτή Χοάνγκ Ξουάν Βιν, ο οποίος πρώτευσε στο πιστόλι 10 μέτρων, γράφοντας Ιστορία για την πατρίδα του.

Μία από τις ιστορίες που χαρακτήρισαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, είναι και αυτή του Γιόζεφ Σκούλινγκ. Πριν από περίπου οκτώ χρόνια, ο -τότε- 13χρονος νεαρός από την Σινγκαπούρη είχε βγάλει αναμνηστική φωτογραφία με τον «θρύλο» της κολύμβησης, Μάικλ Φελπς, που προετοιμαζόταν στην ασιατική χώρα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου…Και το 2016, κατάφερε να νικήσει το ίνδαλμα του, στον τελικό των 100μ. πεταλούδα, χαρίζοντας στην πατρίδα του το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην Ιστορία της…!

Τέλος, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η επικράτηση της Ρουθ Τζέμπετ στα 3.000 μέτρα στιπλ. Η καταγόμενη από την Κένυα, 19χρονη δρομέας, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο για «λογαριασμό» του Μπαχρέιν, με την εντυπωσιακή επίδοση των οκτώ λεπτών, 59 δευτερολέπτων και 75 εκατοστών. Η Τζέμπετ έγινε η -μόλις- δεύτερη αθλήτρια στην Ιστορία του αγωνίσματος, που «κατέβηκε» τα εννέα λεπτά, «αγγίζοντας» το παγκόσμιο ρεκόρ της Ρωσίδας, Γκουλνάρα Γκάλκινα, που στην διοργάνωση του Πεκίνου (2008) κάλυψε την απόσταση σε 8:58.81

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!