υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης, προειδοποιεί η βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA).
Το μπιφτέκι πρέπει να σερβίρεται πάντα καλοψημένο ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα.
Η ανακοίνωση της FSA βασίστηκε στα αποτελέσματα διαδικτυακής δημοσκόπησης σε δείγμα 2.708 ατόμων, η οποία κατέδειξε ότι το 10% των ερωτηθέντων προτιμούν να καταναλώνουν το κρέας μέτρια ψημένο έως ωμό. Σύμφωνα με το BBC, ποσοστό 81% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι έχει καταναλώσει μισοψημένα μπιφτέκια στο σπίτι.
Μπιφτέκια vs. μπριζόλες
Η FSA τονίζει ότι το μαγείρεμα σενιάν, όπως λέγεται στη γλώσσα της μαγειρικής, είναι ασφαλές για τη μπριζόλα αλλά ποτέ για τα μπιφτέκια. Ο λόγος είναι ότι μια μπριζόλα μπορεί να κουβαλά παθογόνα βακτήρια, όμως αυτά βρίσκονται μόνο στο εξωτερικό της και εξουδετερώνονται με το μαγείρεμα ακόμη κι αν εσωτερικά παραμένει άψητη.
Στην περίπτωση του κιμά δεν ισχύει αυτό, καθώς η παρασκευή του συνεπάγεται πως ό,τι υπάρχει εξωτερικά στο κρέας φτάνει και στο εσωτερικό του μείγματος. Ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι το μπιφτέκι είναι ασφαλές προς κατανάλωση είναι να φτάσει η θερμότητα στο κέντρο του και να ψηθεί καλά.