της κυβέρνησης ετοιμάζεται το Μαξίμου. Οι μάχες θα αφορούν σε όλα τα μέτωπα – από τη δεύτερη αξιολόγηση (εργασιακά, αποκρατικοποιήσεις) και τη διαπραγμάτευση για χρέος-πρωτογενή πλεονάσματα, μέχρι την «κορύφωση του πολέμου με τη διαπλοκή» (τηλεοπτικές άδειες), το προσφυγικό και την ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ (συνέδριο στα μέσα Οκτωβρίου).
Για τον Αλέξη Τσίπρα και τους επιτελείς του, αυτό το πολύ δύσκολο φθινόπωρο ξεκινά... αύριο, με την επιστροφή όλων των κυβερνητικών στελεχών στα πόστα τους και την προετοιμασία για τη ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός βρέθηκε το προηγούμενο τριήμερο σε ένα ...μισοάδειο Μαξίμου να οργανώνει με στενούς συνεργάτες του την προετοιμασία, όπως έδειξε η έκτακτη σύσκεψη που είχε την Παρασκευή με τους Γιάννη Δραγασάκη και Αλέξη Χαρίτση – για πλευρές του οικονομικού προγράμματος και του ΕΣΠΑ, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, «τα περιθώρια για κοινωνικο-οικονομικές εξαγγελίες από τη ΔΕΘ είναι στενά, ωστόσο το καλάθι του πρωθυπουργού δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνο δεσμεύσεις για τις καλύτερες ημέρες... που θα έρθουν».
Στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης λέγεται «κοινωνικό πεδίο» - πόσο μάλλον που ο κ.Τσίπρας θα εγκαινιάσει τη ΔΕΘ «πάνω» στα νέα σημειώματα του ΕΝΦΙΑ και με τις δόσεις της Εφορίας να τρέχουν.
Κατά τις πληροφορίες, το «σκανάρισμα» των κωδικών του προϋπολογισμού για εξεύρεση κονδυλίων που θα μπορούσαν να διατεθούν για κοινωνική πολιτική, δεν απέδωσε – τουλάχιστον στο βαθμό που θα «έβγαιναν» οι αριθμοί και οι ανάγκες.
Επιπλέον, έγινε κατανοητό ότι τα αντισταθμίσματα που ανακοινώθηκαν για τους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι έχασαν το ΕΚΑΣ (από την 1η Ιουνίου) δεν... παρηγόρησαν τους πληγέντες. «Κακά τα ψέμματα, όταν είσαι οικονομικά αδύναμος και σου κόβουν λεφτά, θέλεις λεφτά, δεν σου αρκεί το δωρεάν φάρμακο», σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας.
ΕΚΑΣ σε όλους, πάλι, αλλά μειωμένο
Σ΄αυτή τη λογική κινούνται πλέον οι εισηγήσεις που γίνονται στον κ.Τσίπρα.
Ενδεικιτική είναι η πρόταση που συζητείται ήδη για το ΕΚΑΣ, στην εξής λογική: αφού δεν υπάρχουν χρήματα για να επιστραφεί σ΄αυτούς που κόπηκε (σ.σ. και να μην κοπεί σε άλλους τόσους από το νέο έτος), πρέπει να αναδιανεμηθεί το υπάρχον ποσόν ώστε να φτάσει το βοήθημα, πάλι, σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους, έστω και μειωμένο – με διατήρηση των αντισταθμιστικών που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Κατά ορισμένες πληροφορίες, η λύση αυτή προβάλλεται ως η πλέον ενδεδειγμένη, τουλάχιστον μέχρι το 2018 που θα αρχίσει να αποδίδεται η εθνική σύνταξη «και σίγουρα μέχρι το 2020 που θα αποφασισθεί ένα άλλου τύπου κοινωνικό επίδομα για τους πλέον αδυνάμους».
Κατάργηση ή αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ
Στις συζητήσεις βρίσκεται επίσης η «τύχη» του ΕΝΦΙΑ, καθώς η κυβέρνηση θέλει να ανακοινώσει την κατάργησή του «στο ορατό μέλλον».
Εν προκειμένω, δείγμα προθέσεων έδωσε παραμονές Δεκαπενταύγουστου ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Τρύφωνας Αλεξιάδης: μίλησε για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν «δίκαιο φόρο περιουσίας που θα μεταφέρει το βάρος στη μεγάλη και πολύ μεγάλη περιουσία, θα απαλλάξει την πολύ μικρή, θα ελαφρύνει σημαντικά τη μεσαία» και θα λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά διότι «άλλη αξία έχει ένα νοικιασμένο διαμέρισμα που αποφέρει έσοδο και άλλη ένα ξενοίκιαστο».
Αλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλούν για σταδιακή κατάργησή του (σ.σ. όχι αντικατάσταση) όσο θα ανεβαίνουν τα έσοδα από το χτύπημα της φοροδιαφυγής.
Οι αποφάσεις θα ληφθούν στα μέσα της εβδομάδας και θα οριστικοποιηθούν στο υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει για να κηρύξει επισήμως «τη μάχη του φθινοπώρου».
Και η «υπόθεση Γεωργίου»
Πέραν τούτων, κυβερνητικά στελέχη ιεραρχούν ως «ζήτημα μείζονος πολιτικής σημασίας» την επαναπομπή σε δίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για την «τεχνητή διόγκωση» του ελλείμματος «που οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια».
Οπως έχει ήδη αναφέρει το Euro2day.gr, η εν λόγω υπόθεση αναμένεται να δοκιμάσει τη συνοχή της ΝΔ και τη σχέση της με το «όλον ΠΑΣΟΚ», καθώς ο λεγόμενος καραμανλικός χώρος χαιρετίζει την επαναπομπή, η Χ.Τρικούπη και το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου την κατακεραυνώνουν, ενώ η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης σιωπά χωρίς να δείχνει πρόθυμη να ταχθεί απέναντι στον κ. Γεωργίου.
Το αμιγώς οικονομικό μέρος της υπόθεσης πάντως δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί στη διαπραγμάτευση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, η οποία θα τρέχει παράλληλα με «τα στοιχεία και τις αποκαλύψεις»...