tromaktiko: Χρηματιστήριο: Ο... Αυγουστιάτικος τζίρος και το θετικό σενάριο

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Χρηματιστήριο: Ο... Αυγουστιάτικος τζίρος και το θετικό σενάριο



Τι αναμένεται μετά τις «πονηρές» κινήσεις της τελευταίας στιγμής στη χθεσινή συνεδρίαση. Το... μακροβούτι στις συναλλαγές, οι τραπεζικές μετοχές και τα περιθώρια κίνησης για τους... δείκτες. Ποιες μετοχές αναμένεται να εμφανίσουν κινητικότητα.


Κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Δευτέρα με ώθηση από τις τράπεζες, σε επαφή με τα υψηλά η Wall Street και νωρίτερα με άνοδο αντέδρασαν τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Στο ΧΑ σημειώθηκε...μακροβούτι στις συναλλαγές, καθώς ο τζίρος περιορίστηκε στα μόλις 14,9 εκατ. ευρώ ένα από τα χειρότερα επίπεδα της τελευταίας 2ετίας.

Παράλληλα σημειώθηκε... επιτηδευμένο κλείσιμο βασικών δεικτών και μετοχών-σηματωρών στα χαμηλά ημέρας, μετά από μία συνεδρίαση όπου οι λιγοστές συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν σε στενότατα εύρη διακύμανσης.

Κι αν στις ευρωπαικές αγορές συνεχίζεται η 4x4 αντίδραση, με ένα ικανοποιητικό σερί και αντίδραση του DAX, στην ελληνική οι long λες και "φοβήθηκαν" να δοκιμάσουν να κλείσουν τον ΓΔ πάνω από τις 563 μονάδες. Εως τις 565,06 μονάδες ο Γενικός Δείκτης σε μία συνεδρίαση που το σχεδόν 40% του τζίρου πραγματοποιήθηκε στα τελευταία 10-20' με τους πωλητές να "εκβιάζουν" όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές τόσο για βασικούς δείκτες όσο για μετοχές, που ειδικά αυτή την περίοδο αποτελούν σηματωρούς μας.

Οπως "μετρούσε" ο Βασίλης Μαρκάκης για όσο διάστημα ο ΓΔ δεν δίνει κλείσιμο άνω από τις 562,84 μονάδες τόσο το αρνητικό σενάριο έχει τον πρώτο λόγο, καθώς μόνο με την διαδοχική υπέρβαση των αντιστάσεων των 565 μον. (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), των 566,5 μον. (το 66,6% της διόρθωσης ) θα ισχυροποιηθεί το σενάριο της προσέγγισης των 588 μονάδων.

Το κλειδί της τάσης παραμένει στις τράπεζες και ρυθμίζεται από 2-4 δεικτοβαρείς μετοχές, με τον μεν τραπεζικό κλάδο "όμηρο" των "κόκκινων δανείων" και της μέχρι τώρα ελάχιστης ουσιαστικής δουλειάς που έχει γίνει προς την κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του προβλήματος τα δε blue chips να μην δίνουν επαρκείς ενδείξεις στους long.

Οσον αφορά στο πρώτο... κλειδί, στον τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με την Αναστασία Παπαιωάννου διαφαίνεται "κόντρα" SSM- τραπεζών για τα "κόκκινα δάνεια", που πρακτικά σημαίνει πως ενώ από εβδομάδα σε εβδομάδα η... βόμβα όλο και οπλίζεται οι εμπλεκόμενοι είναι ακόμη στο στάδιο της αντιπαράθεσης και των εκατέρωθεν παιχνιδιών ισχύος και ισορροπιών. Οι μέχρι τώρα κινήσεις (Alpha Bank- Eurobank με KKR, η περίπτωση του PCP και λιγοστές μεμονωμένες) αποτελούν- κατά γενική εκτίμηση "σταγόνα στον ωκεανό" μπροστά σε όσα πρέπει να προχωρήσουν.

Θέση μου εδώ και πολύ καιρό- και ας μην αρέσει σε πολλούς είναι πως όσο δεν απασφαλίζεται η... βόμβα των 108 και βάλε δισ. ευρώ ουδεμία ουσιαστική/πειστική αντίδραση του τραπεζικού κλάδου δικαιολογείται. Προς ώρας ο ΔΤΡ συντηρείται πέριξ των 656 μονάδων.

Η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο, η αδυναμία εκδήλωσης ουσιαστικής κίνησης είναι (εκτός των άλλων) σημαντική ανασταλτική παράμετρος που κρατά σημαντικό μέρος των traders εκτός παιδιάς και φειδωλούς ακόμη και στα blue chips.

Οι κινήσεις, τοποθετήσεις σε υγιείς εισηγμένες, σε blue chips περιορίζονται μέχρι τώρα σε επί μέρους, επιλεκτικές κινήσεις, δεν έχουν συνολικό χαρακτήρα, δεν ελκύουν περισσότερα κεφάλαια. Είναι ενδεικτικό, πως στην χθεσινή συνεδρίαση ο σχεδόν μισός τζίρος έγινε στις 4 συστημικές τραπεζικές και ο άλλος μισός- περί τα 7 με 7,5 εκατ. ευρώ όλα κι όλα- στις υπόλοιπες 21 μετοχές του FTSE25 για να μην αναφερθούμε στη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία όπου πάνω από τα 2 /3 των μετοχών δεν "ανοίγουν" καν.

Για τον 25άρη, στις 1.488 μονάδες, ζητούμενο είναι η υπέρβαση των 1.491 μονάδων με τις πλησιέστερες αντιστάσεις στις 1.513 και 1.519 μονάδες.

Πως μπορεί να επιτευχθεί αυτή η κίνηση; Με βοήθεια από τον τραπεζικό κλάδο ούτως ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη μόχλευση σε μετοχές λ.χ. των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, να προσελκυσθεί βραχυπρόθεσμη ρευστότητα σε τίτλους του δείκτη που τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεμείνει από δυνάμεις.

Η διαμόρφωση από τους short των μετοχών του ΟΤΕ και ΟΠΑΠ στο χαμηλό ημέρας με ρευστοποιήσεις στα τελευταία λεπτά και δη στη δημοπρασία "πονήρεψε" ορισμένους για αυτό σήμερα αναμένεται με ενδιαφέρον η διακύμανση τους.

Στις δεικτοβαρείς Coca Cola, ΤΙΤΑΝ και FF Group οι long είχαν τον τελευταίο λόγο με τη συνέχεια να αναμένεται ανάλογη σήμερα.

Ωστόσο με τζίρους των 15 εκατ. ευρώ ουδεμία ουσιαστική κίνηση του ΧΑ είναι εφικτή. Με συναλλαγές όπως τις χθεσινές πολύ δύσκολα να δημιουργηθεί μεταβλητότητα, να υπάρξει μόχλευση έστω στις μετοχές του FTSE25.

Από τις μετοχές του δείκτη ενδιαφέρον, λόγω των εξελίξεων, αποτελεσμάτων κ.λ.π παρουσιάζουν ΟΤΕ, Coca Cola αλλά και Lamda Development (με σημαντική διόρθωση εχθές), ΟΛΠ (με ισχυρούς αγοραστές), ΓΕΚ/Τέρνα, ΜΕΤΚΑ κ.α.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!