tromaktiko: Το απελπιστικό σύστημα υγείας της Χαλκιδικής

Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Το απελπιστικό σύστημα υγείας της Χαλκιδικής



Ρεπορτάζ: Χρήστος Γιασκουλίδης
Δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό σταθμό ''Βεργίνα τηλεόραση''...
Χαλκιδική. Ένας νομός που από λίγες χιλιάδες κατοίκους το χειμώνα, το καλοκαίρι φτάνει ακόμη και το μισό εκατομμύριο, με έλληνες και ξένους να την επιλέγουν για τις διακοπές τους. Και ενώ περνάς ωραία, ξαφνικά χρειάζεσαι υγειονομική περίθαλψη. Εκεί αρχίζει ο Γολγοθάς. 

 Επισκέπτεσαι ένα από τα κέντρα υγείας (εμείς επισκεφτήκαμε της Κασσανδρείας).  Με το που μπαίνεις, ενημερώνεσαι πως υπάρχει μόνο ένας Γενικός Ιατρός που εφημερεύει για 24 ώρες και καλείτε να δει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, περιστατικά και κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξετάσει τους ασθενείς, ξεχνώντας, κούραση, προσωπικές ανάγκες κλπ.  Σε μία αίθουσα αναμονής με 20 – 30 μπορεί και παραπάνω ασθενείς, περιμένουν υπομονετικά για 3 και 4 ώρες να έρθει η σειρά τους. Περιστατικά από απλά κρυολογήματα, μέχρι βαριά καρδιολογικά και τραυματισμούς με σκισίματα που χρειάζονται ράμματα. Μία ταμπέλα χειρόγραφη σε ενημερώνει ότι δεν υπάρχει ακτινολογικό τμήμα.. Ανάμεσα στους ασθενείς, ξένοι τουρίστες, έλληνες επισκέπτες, παιδάκια, αλλά και ντόπιοι κάτοικοι της περιοχής..

Αναθεματίζεις την στιγμή που αρρώστησες και περιμένεις υπομονετικά την σειρά σου..  Ξαφνικά μία κλήση για κάποιο τροχαίο ατύχημα αναστατώνει το Κέντρο Υγείας και η Διευθύντρια καλείτε να αποφασίσει  για κάτι πολύ βασικό. Τι θα κάνει ο ένας και μοναδικός ιατρός που εφημερεύει; Θα πάει με το ασθενοφόρο στο περιστατικό και θα αφήσει χωρίς γιατρό το κέντρο υγείας και τους δεκάδες ασθενής να περιμένουν; ή θα κρατήσει τον μοναδικό γιατρό στο κέντρο υγείας και θα πάει το ασθενοφόρο στο περιστατικό χωρίς  γιατρό; Συνήθως ο γιατρός πάει στο επείγων περιστατικό και έτσι το Κέντρο Υγείας μένει χωρίς γιατρό και με δεκάδες ασθενής να τον περιμένουν να γυρίσει…

Όσο για τα ασθενοφόρα, άλλο δράμα. Τα λιγοστά άτομα στα πληρώματα δίνουν τον δικό τους καθημερινό αγώνα, για να καλύψουν τα πολλά περιστατικά με μόνο 2 – 3 ασθενοφόρα, που κάνουν εκατοντάδες χιλιόμετρα κάθε μέρα και με κύριο χαρακτηριστικό την γεωγραφική ιδιομορφία του νομού Χαλκιδικής, που εάν ένα ασθενοφόρο φύγει από το πόστο του, θα μείνει ολόκληρη περιοχή χωρίς κάλυψη.

Όλα αυτά είναι μία καθημερινότητα και η ταλαιπωρία για όσους αρρωσταίνουν στην Χαλκιδική είναι τεράστια. Το περιστατικό που περιγράφουμε παραπάνω, έγινε συμπτωματικά μπροστά στα μάτια κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την Βουλευτή του Νομού Κα Κ. Ιγγλέζη, οι οποίοι και επισκέφτηκαν το Κέντρο Υγείας της Κασσανδρείας, στο πλαίσιο επισκέψεων σε νοσοκομεία και φορείς υγείας του Νομού. Μείνανε για ώρα στο Κέντρο Υγείας, είδαν από κοντά την απελπιστική κατάσταση και συνομίλησαν με την διευθύντρια Κα Σ. Δημοπούλου. Μας δήλωσαν ότι κατέγραψαν ότι είδαν και θα το μεταφέρουν στον Υπουργό υγείας.

Ποιος λοιπόν θα πάρει θέση για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα Υγείας της Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών; Πως γίνεται ολόκληρο κέντρο υγείας (της Κασσανδρείας) που εξυπηρετεί πάνω από 200.000 κατοίκους και επισκέπτες, να έχει μόνο ένα Γενικό Ιατρό για δεκάδες περιστατικά και αυτός να πρέπει να φύγει από το Κέντρο Υγείας με την πρώτη κλήση για ασθενοφόρο, αφήνοντας τους ασθενείς να περιμένουν και το Κέντρο Υγείας χωρίς γιατρό;  Ποιος θα πάρει θέση για την απαράδεκτη εικόνα που σχηματίζουν οι ξένοι τουρίστες βλέποντας τις υποδομές υγείας σε μια τουριστική περιοχή της χώρας μας;  Και όλα αυτά, στην Ελλάδα του 2016.
κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφτηκε σήμερα το ΚΥ Κασσανδρείας
 φωτογραφία από την αίθουσα αναμονής του ΚΥ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!