tromaktiko: Πώς θα καταφέρεις να κάνεις πράγματα μόνος σου

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Πώς θα καταφέρεις να κάνεις πράγματα μόνος σου



Γράφει ο Jean Paul Dupont
Πριν λίγους μήνες, σ’ ένα μοναχικό ταξίδι που έκανα στην Καππαδοκία συνάντησα ένα συμπαθέστατο και καλλιεργημένο ζευγάρι... Ασιατών. Αφού αποκτήσαμε οικειότητα, και μιλήσαμε για το πόσο σε αποξενώνουν οι μεγάλες πόλεις, μου έκαναν μια απρόσμενη ερώτηση: «Πως και ταξιδεύεις μόνος σου;».

Αρχικά, η ερώτηση αυτή, με έφερε σε αμηχανία, αλλά ήταν αρκετή για να κάνουμε ένα ουσιαστικό διάλογο· σχετικά με πόσα πράγματα θέλουμε να κάνουμε στην ζωή αλλά τελικά δεν τα πραγματοποιούμαι ποτέ, εξαιτίας του αισθήματος ανασφάλειας που νιώθουμε όταν βρισκόμαστε μόνοι μας. Μετά απ’ ένα πολύ γόνιμο διάλογο, καταλήξαμε ότι όλα περιστρέφονται γύρω από τηνπροσωπική αυτονομία, διότι αναμφισβήτητα δεν είναι δυνατόν να έχεις πάντα την ασφάλεια των φίλων ή της σχέσης σου.
Τι είναι η προσωπική αυτονομία και ποια η σπουδαιότητα της:

Προσωπική αυτονομία σημαίνει ότι μπορείς να συνδεθείς και να επικοινωνήσεις ελεύθερα με άλλα άτομα, ως ξεχωριστή προσωπικότητα. Η συμπεριφορά ενός αυτόνομου ατόμου πηγάζει απ’ ένα αληθινό εαυτό, όπου βρίσκετε σύμφωνος με τις αξίες του και τις πεποιθήσεις του. Αυτά τα άτομα λοιπόν, επιλέγουν από μόνα τους τις δραστηριότητες και το τρόπο ζωής τους, σε αντίθεση με τα μη αυτόνομα άτομα που οι επιλογές καθορίζονται από εξωτερικούς παράγοντες (κοινωνικό περιβάλλον, οικογένεια..).


Καλλιεργήσου για να σε γουστάρεις:

Η απάντηση κρύβεται στον θησαυρό που κρύβουμε μέσα μας· κανένας δε γεννήθηκε ολοκληρωμένος άνθρωπος και γι’ αυτό οφείλει να δουλέψει με τον εαυτό του, ώστε να βγάλει στη επιφάνεια το μεγαλείο που κρύβει. Είναι ένας ατέρμονος προσωπικός αγώνας που κερδίζεται από όποιον προσπαθεί για την πνευματική του εξέλιξη. Προσωπικά δεν πιστεύω στους μεθόδους ούτε στην κατηγοριοποίηση λύσεων (όπως προβλέπει η σύγχρονη δυτική ψυχολογία), διότι η ανθρώπινη ψυχική ολότητα είναι πολυδιάστατη και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Το ΥΟLO και τα drugs:

Η γενική αντίληψη του YOLO ότι μονό μια φόρα ζεις οπότε κάνε ο,τι γουστάρεις, πρακτικά λειτουργεί ανασταλτικά στην δική σου εξελικτική πορεία προς την αυτονομία. Μπορεί την δεδομένη στιγμή παρορμητισμού, το ΥOLO να σε κάνει να νιώθεις ανεξάρτητος και gamatos, όμως είναι κάτι εφήμερο, και πολύ σύντομα θα προσκρούσεις ξανά στο γυμνό εαυτό σου. Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν θα ξεκλειδώσει την προσωπικότητα σου το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή απλά ένας έρωτας της βραδιάς, το μόνο που προσφέρουν είναι μία παροδική ευχαρίστηση η οποία στο τέλος της αφήνει μια τεράστια απογοήτευση και ματαιότητα.


Παρόλα αυτά εμείς στο mycampus δεν ήμαστε ειδικοί για τα πάντα, απλά γράφουμε με βάση τα βιώματα μας. Σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να σε κάνουμε έναν νιτσεϊκό υπεράνθρωπο τέρας, αλλά επιδιώκουμε να απαντούμε στους προβληματισμούς σου. Γι’ αυτό σου προτείνουμε τρία βασικά βήματα που θα σε κινητοποιήσουν, έτσι ώστε να ξεκινήσεις ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ, αποκτώντας σταδιακά μία στοιχειώδης προσωπική αυτονομία.

#1 Πάρε χρόνο με τον εαυτό σου και δες μέσα σου:

Είναι το πρώτο και βασικό βήμα που οφείλεις να κάνεις, να σκεφτείς τα θετικά-αρνητικά χαρακτηριστικά του εαυτού σου. Παράλληλα, να εστιάσεις στα συναισθήματα σου έτσι ώστε στην πορεία να καταλάβεις τις πραγματικές σου ανάγκες.

#2 Βάλε μικρούς ρεαλιστικούς στόχους και αναγνώρισε στον εαυτό σου το κάθε μικρό βήμα που κάνεις:

Για παράδειγμα ξεκίνα να κάνεις μόνος/η σου μια κοινωνική δραστηριότητα ή ένα χόμπι το οποίο θα απαιτεί να επικοινωνήσεις με άλλους ανθρώπους, όπως μια αθλητική ομάδα, εθελοντισμό, χώρο κτλ. Αναγνώρισε την όποια προσπάθεια σου και μην πέσεις στο φαύλο κύκλο του ανικανοποίητου, αρκεί μόνο που ξεκίνησες κάτι νέο!

#3 Μίλα με ένα ειδικό, δεν είναι ταμπού:

Αν βλέπεις ότι προσπάθειες που καταβάλεις, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν καρποφορούν συμβουλεύσου ένα ειδικό που θα ειδικεύεται στην συμβουλευτική ψυχολογία. Αυτός θα σου δείξει το δρόμο της αυτοεκτίμησης και της εμπιστοσύνης του εαυτού σου, σαν ένα αρχικό στάδιο προς την προσωπική αυτονομία.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!