tromaktiko: Σε βαθιά ύφεση ο κλάδος της οικοδομής στο Βόλο

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Σε βαθιά ύφεση ο κλάδος της οικοδομής στο Βόλο



Ρεπορτάζ: Γλυκερία Υδραίου
Στο ναδίρ βρίσκεται η οικοδομική δραστηριότητα στη Μαγνησία με τη μείωση να υπολογίζεται σε ποσοστό 85% στο μέσο όρο της...
δεκαετίας. Η δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, υπολογίζεται ότι είχε συμπαρασύρει εκατό και πλέον επαγγελματικούς κλάδους, που σχετίζονταν με την οικοδομή, γεγονός που μεταφράζεται σε καίριο πλήγμα για την τοπική οικονομία. Η οικονομική ύφεση που οξύνεται διαρκώς, αποτυπώνεται ευκρινώς στο «πάγωμα» της οικοδομής και την ταυτόχρονη αδυναμία του κόσμου να καλύψει τις καθημερινές του υποχρεώσεις.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πολιτικός μηχανικός Νίκος Παπαγεωργίου, υπογραμμίζει ότι ο μέσος όρος της οικοδομικής κίνησης της τελευταίας δεκαετίας έχει περιοριστεί σε ποσοστό 15%. Εάν γίνει, αντίστοιχα, σύγκριση με το 2007, περίοδο κατά την οποία σημειώθηκε μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα, το ποσοστό της μείωσης υπολογίζεται σε 95%, αντίστοιχα.

Η πτωτική κατάσταση στην οικοδομή έχει ξεκινήσει από το 2008, ενώ όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας ξεκίνησε επί της ουσίας λόγω της επιβολής του ΦΠΑ το 2005. Κατά συνέπεια, από το 2008 και μετά, επήλθε το πρώτο μεγάλο πλήγμα στην οικοδομική δραστηριότητα, για να ακολουθήσει η οικονομική κρίση που άλλαξε άρδην τα δεδομένα.

Παράλληλα έχουν παγώσει οι αγοραπωλησίες διότι «τα χρήματα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να διατεθούν για την αγορά ενός ακινήτου, αποταμιεύονται για την αντιμετώπιση κάποιας μελλοντικής ανάγκης» όπως αναφέρει ο κ. Παπαγεωργίου, για να προσθέσει ότι είναι πρωτοφανείς οι καταστάσεις που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, είναι το γεγονός ότι πολλοί μηχανικοί έχουν το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό, ορισμένοι έχουν ήδη μεταναστεύσει, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών εξόδων των γραφείων που διατηρούν.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα, αναφέρει από την πλευρά της ότι η δυστοκία που παρατηρείται σε ένα νευραλγικό τομέα, είναι μεγάλο μείον για την περιοχή μας, διότι συμπαρασύρει μεγάλο αριθμό επαγγελματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με την οικοδομή.

«Το πλήγμα που έχει δεχτεί η οικοδομή και η ύφεση που παρουσιάζεται, προφανώς έχει προκαλέσει έντονα σημάδια υποαπασχόλησης σε συναδέλφους που δραστηριοποιούνταν κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο. Τα κύρια προβλήματα που έχουν οδηγήσει στην πτώση της οικοδομής, είναι κυρίως ότι δεν παράγονται εισοδήματα στη χώρα λόγω της γενικότερης ύφεσης που υπάρχει, ενώ παράλληλα έχει κλείσει η στρόφιγγα στο θέμα των δανείων» επισημαίνει η πρόεδρος του ΤΕΕ.

«Η οικοδομική δραστηριότητα, καταλήγει η κ. Καπούλα, αποτελούσε σημαντικό τομέα απασχόλησης των συναδέλφων και η εικόνα της ύφεσης, έχει οδηγήσει σε μεγάλο βαθμό υποαπασχόλησης».

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!