αναπαραγωγικής ηλικίας, σε εγκυμονούσες, σε ανθρώπους με προβλήματα του πεπτικού συστήματος, σε παιδιά και σε χορτοφάγους.
Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο το οποίο είναι απαραίτητο συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Δεσμεύει την αιμογλοβίνη και μεταφέρει το οξυγόνο στα κύτταρα.
Τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου είναι η αναιμία, η κόπωση, η αδυναμία, η έλλειψη συγκέντρωσης και το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Υπάρχουν 2 είδη σιδήρου:
-Ο αιμικός σίδηρος , ο οποίος βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα και κυρίως στα κόκκινα κρέατα. Ο αιμικός σίδηρος απορροφάται πολύ καλά από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο μη αιμικός σίδηρος, που βρίσκεται στις φυτικές τροφές. Αυτό το είδος σιδήρου δεν απορροφάται το ίδιο καλά με τον αιμικό.
Καλές πηγές σιδήρου:
-Μοσχάρι, συκώτι, χοιρινό
-Οστρακοειδή π.χ. μύδια, στρείδια, χταπόδι, σουπιές, γαρίδες και κονσερβοποιημένες σαρδέλες
-Φασόλια, ρεβίθια, σουσάμι, κολοκυθόσποροι
-Λαχανίδα, σπανάκι
Tips
-Για να αυξήσουμε την απορρόφηση του σιδήρου, μπορούμε να συνδυάζουμε τα φυτικά τρόφιμα που τον περιέχουν με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (πιπεριές, ντομάτα, εσπεριδοειδή) ή σε μηλικό οξύ (λευκό κρασί), καθώς αυτές αυξάνουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου.
-Τροφές που μειώνουν την απορρόφηση σιδήρου είναι: o καφές, το τσάι, τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρασί.
Πηγή