tromaktiko: Η φράση «δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο» αντανακλά και την σαρωτική υποβάθμιση κάθε υπηρεσίας προς τον πολίτη

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Η φράση «δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο» αντανακλά και την σαρωτική υποβάθμιση κάθε υπηρεσίας προς τον πολίτη



Γράφει ο Νίκος Νικολόπουλος*
Οι μνημονιακές Κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά- Β. Βενιζέλου, έκαναν λάθος διάγνωση των προβλημάτων....
που δημιουργεί η υφεσιακή νεοφιλελεύθερη πολιτική, μαζί με την ακραία λιτότητα, ενώ η σημερινή του Αλ. Τσίπρα- Π. Καμμένου συνεχίζει με λανθασμένο τρόπο την αντιμετώπιση της κρίσης. Αρκούν ελάχιστα από τα πολλά ευρήματα μεγάλης έρευνας της Eurostat που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας όπου η φτώχεια στην Ελλάδα έχει χτυπήσει επισήμως την πόρτα 2,7 εκατομμυρίων πολιτών, ποσοστό υπερτριπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Πέρα, από τη μείωση του εισοδήματος συντελείται επί χρόνια μία βίαιη υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους. Κατ’ ουσίαν, μία τεράστια υποβάθμιση κάθε παροχής που τα κράτη προσφέρουν στους πολίτες τους, σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Υγεία και εκπαίδευση, δύο από τα πιο μεγάλα θύματα του κοινωνικού κράτους, η υποβάθμιση υπηρεσιών των οποίων, όχι απλά επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την τσέπη των Ελλήνων, αλλά καταρρακώνει και το ηθικό τους.

Η φράση «δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο» που όλοι οι πολίτες μονολογούν, δεν αντανακλά μόνο την εισοδηματική τους υποβάθμιση, αλλά και την σαρωτική υποβάθμιση κάθε υπηρεσίας προς τον πολίτη.

Και ακόμα δεν είδαμε τίποτα…

Είναι θέμα χρόνου να φορέσουμε το νέο «σιδερένιο κοστούμι» μέτρων και φόρων, αλλά και να μάθουμε πλήρως όλα τα μέτρα του «κόφτη» που αυτομάτως θα ενεργοποιούνται τα επόμενα χρόνια.

Από την μέρα που η χώρα μας μπήκε στη δίνη της κρίσης και των μνημονίων οι επιλογές όλων είναι δύο: Είτε να συνεχίσουμε να διατηρούμε τους μύθους, τις φαντασιώσεις και τις στρεβλώσεις που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία, είτε να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια κατάματα και να αλλάξουμε όσο πρέπει να αλλάξουν για να μετατραπούμε σε ένα πραγματικά σύγχρονο, αποτελεσματικό και κοινωνικό κράτος.

Όταν κλείσει η αξιολόγηση και διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης για την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους τότε μπορεί να πάψουν τα σενάρια Grexit, κάτι που σίγουρα θα προσφέρει ηθική ανάταση στους Έλληνες πολίτες και εμπιστοσύνη σε υποψήφιους Έλληνες ξένους επενδυτές.

Ωστόσο, αυτή η ψυχολογική ανάταση, πάλι προσωρινή θα είναι γιατί μέτρα που ακουμπάνε μόνο πάνω στην φορολόγηση δεν αποδίδουν και ως εκ τούτου το αναγκαίο επενδυτικό κλίμα δεν θα αλλάξει θεαματικά και μόνιμα.

Εάν σε έξι μήνες, κάποιοι στόχοι εσόδων δεν καλυφθούν και μπει σε λειτουργία ο αυτόματος «κόφτης», τοτε…

Όχι, δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών. Μόνη αγωνία μας, να προληφθούν ακόμα πιο αρνητικές εξελίξεις για την χώρα και τον λαό. Η λογική μας οδηγεί σε μονοπάτια δύσκολα, αλλά δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε…

Εμείς τολμάμε και συνεχίζουμε να κραυγάζουμε ότι αυτή η συνταγή δεν είναι φάρμακο αλλά φαρμάκι που σκοτώνει…

Είναι προφανές λοιπόν ότι τα μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά.

Χωρίς παράλληλη στρατηγική ανάπτυξης και γύρισμα της «ζυγαριάς» από τους φόρους στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, δεν υπάρχει διέξοδος.

Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει με θαρραλέα και μεγάλα βήματα για να φέρει την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση, ανεξαρτήτως ιδεολογικών απόψεων και κομματικών τοποθετήσεων, ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος.

*Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!