tromaktiko: Μάθε πόσο εύκολα "σπάει" ο κωδικός σου στο Facebook [photos]

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Μάθε πόσο εύκολα "σπάει" ο κωδικός σου στο Facebook [photos]



Ένα από τα πιο κλασικά προβλήματα που έχουμε στον κόσμο...
του internet, είναι η σωστή επιλογή των κωδικών που χρησιμοποιούμε στο email μας, στο Facebook ή στο Twitter μας. Οι τρόποι με τους οποίους θα πρέπει να διαλέγουμε τους κωδικούς μας είναι ποικίλοι και θα αναφερθώ εκτενέστερα αργότερα σε αυτούς.

Ένας από τους τρόπους για να ανακαλύψουμε πόσο εύκολα θα μπορούσε να σπάσει ο κωδικός μας είναι αυτό το website. Στην συγκεκριμένη σελίδα μπορούμε να εισάγουμε τον επιθυμητό κωδικό μας και μέσα από έναν αλγόριθμο να υπολογιστεί ο χρόνος που θα χρειαζόταν ένας hacker για να τον σπάσει. Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπετε ότι για έναν κωδικό τύπου: 1234, ένας hacker θα χρειαζόταν μόλις 0.29 δευτερόλεπτα για να το σπάσει! Αν αλλάξουμε τον κωδικό αυτόν σε: mplampla, ο χρόνος “ανεβαίνει” κατά πέντε ώρες. Τέλος αν δοκιμάσουμε έναν αρκετά ασφαλή κωδικό: John_Nerd βλέπουμε ότι ο χρόνος που θα απαιτηθεί είναι μια χιλιετηρίδα και πέντε αιώνες !




Θα πρέπει όμως να προσέξετε κάτι πολύ σημαντικό! Οι παραπάνω χρόνοι αφορούν κωδικούς που δεν αναφέρονται σε προσωπικά στοιχεία. Για παράδειγμα, αν βάλετε τον αριθμό του κινητού σας, μπορεί το σύστημα να σας δείξει ότι είναι ασφαλές, αλλά αν προσπαθήσει η πρώην γυναίκα σας να τον σπάσει θα την πάρει λίγα λεπτά!

ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ?

Τι να προσέξω για να διαλέξω κωδικό:

1) Να μην αφορά κάτι προσωπικό σας, όπως για παράδειγμα το όνομα σας ή την γάτα σας και γενικά οτιδήποτε μπορεί να βρεθεί στους λογαριασμούς σας στα social media

2) Να μην είναι οποιαδήποτε λέξη, όνομα, φαγητό, σειρά τηλεόρασης και γενικά να μην μπορεί να βρεθεί σε λεξικό

3) Να μην είναι μικρότερος από 8 χαρακτήρες

Η καλύτερος τρόπος για να διαλέξω κωδικό:

1) Φτιάξτε μία πρόταση που θα μπορείτε εύκολα να την ανακαλείτε:
– Έχω δύο παιδιά τον Κώστα και τον Πέτρο
– Μου αρέσει να τρώω στα goodys κάθε μέρα
– Ακούω κρυφά Stan και μου αρέσει πολύ

2) Πάρτε το πρώτο γράμμα από κάθε λέξη και Voilà!
-edptkktp (e από το Έχω, d από το δύο κτλ)
-mantsgkm (m από το μου, a από το αρέσει κτλ)
-akskmap (a από το Ακούω, k από το Κρυφά κτλ)

3) Προσθέστε στο τέλος κάποιους τυχαίους χαρακτήρες ή ίσως θαυμαστικά κτλ

Τέλος θα σας πρότεινα ότι το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αλλάζετε αρκετά συχνά τους κωδικούς σας. Ναι, χρησιμοποίησα πληθυντικό γιατί δεν πρέπει να έχετε τον ίδιο κωδικό σε όλες τιε υπηρεσίες. Επίσης, οπουδήποτε αυτό είναι δυνατό να βάζετε το δακτυλικό σας αποτύπωμα αντί για κωδικό.

PRO TIP: Χρησιμοποιήστε για κωδικό ορισμένα emojis. Αρκετά site ήδη τα δέχονται.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!