tromaktiko: Εγκρίθηκε η έφεση κατά της απόφασης της Επιτροπής για την Apple μετά από «μάχη» στο ιρλανδικό κοινοβούλιο

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Εγκρίθηκε η έφεση κατά της απόφασης της Επιτροπής για την Apple μετά από «μάχη» στο ιρλανδικό κοινοβούλιο



Την Τετάρτη, μετά από έντονη συζήτηση, το κοινοβούλιο της Ιρλανδίας ψηφίσε υπέρ της προσφυγής εναντίον της  απόφασης της...
Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διατάσσει τη χώρα να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια ευρώ για μη καταβληθέντες φόρους από  την Apple.

Το Κοινοβούλιο ψήφισε με 93 ψήφους υπέρ και 36 κατά, υποστηρίζοντας τελικά την προσφυγή.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Επιτροπής, ακολούθησε έντονη συζήτηση στο Δουβλίνο κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός Έντα Κένι διαβεβαίωσε ότι «δεν θα μπορούσε να επιτραπεί να σταθεί» η απόφαση της ΕΕ, επιμένοντας ότι η Ιρλανδία είχε «παίξει σύμφωνα με τους κανόνες», όσον αφορά στη φορολογική μεταχείριση της  Apple.

Η απόφαση της Ιρλανδίας να αμφισβητήσει την απόφαση αντανακλά τους φόβους ότι η αποδοχή της θα μπορούσε να διώξει διεθνείς επενδύσεις, υπονομεύοντας τη φήμη για  φιλικότητα προς τις επιχειρήσεις, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας της χώρας.

Ο Κένι αρνήθηκε να διανείμει το 150-σέλιδη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους βουλευτές, επικαλούμενος «εμπορικές ευαισθησίες».

Από την πλευρά του, ο Τζέρι Άνταμς, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος Sinn Fein, μίλησε ανοιχτά ενάντια της προσφυγής.

«Θέλουμε εταιρείες όπως η Apple στην Ιρλανδία», είπε. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουμε τα στραβά μάτια σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής.»

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να βλάψει σημαντικά τις διατλαντικές οικονομικές σχέσεις.

Τα δύο κύρια κόμματα της Ιρλανδίας, το Fine Gael του Κένι και το αντιπολιτευόμενο κόμμα Fianna Fail, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας, υποστήριξαν την προσφυγή.

Αλλά το Sinn Fein, το οποίο αύξησε τα ποσοστά του στις εκλογές νωρίτερα φέτος με ατζέντα κατά της λιτότητας, υποστήριξε έντονα ότι κάτι τέτοιο σημαίνει «υπεράσπιση του απαράδεκτου».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος για οικονομικά θέματα Πέρσι Ντόχερτι είπε ότι η Apple λειτουργεί σε «ένα είδος αφορολόγητου Τρίγωνο των Βερμούδων» το οποίο διευκολύνεται από την Ιρλανδία.

Οι δημοσκοπήσεις αντικατοπτρίζουν το διχαστικό χαρακτήρα της απόφασης, με πολλούς να τάσσονται υπέρ του να καταβάλλει η Apple τους φόρους.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται η Apple έχει καταβάλει το πλήρες ποσό που οφείλει στο ιρλανδικό κράτος από το 2004 μέχρι το 2014 και αρνείται ότι της πρόσφερε «επιλεκτική μεταχείριση».

«Ζημιά» στη φήμη της Ιρλανδίας

Ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν δήλωσε ότι η απόφαση είχε βασιστεί σε μια «ξεπερασμένη καρικατούρα» της Ιρλανδίας ως φορολογικό παράδεισο και πρέπει να ασκηθεί έφεση προκειμένου να υπερασπιστεί τη μελλοντική της ικανότητα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

«Η θέση της κυβέρνησης σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι ότι το πλήρες ποσό του φόρου καταβλήθηκε σε αυτή την περίπτωση και δεν δόθηκε κρατική ενίσχυση», είπε στο κοινοβούλιο.

«Η Ιρλανδία δεν έδωσε ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση στην Apple: Η Ιρλανδία δεν κάνει συμφωνίες με τους φορολογούμενους.»

Ο Νούναν είπε επίσης ότι κι άλλες χώρες είχαν εκφράσει την επιθυμία να υποστηρίξουν προσφυγή της Ιρλανδίας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας δήλωσε ότι η απόφαση είχε κάνει «μεγάλη ζημιά» στη διεθνή φήμη της Ιρλανδίας.

«Η εικόνα της Ιρλανδίας που παρουσίασε η Επιτροπή στην παρούσα απόφαση ως μια χώρα έτοιμη να παίξει γρήγορα και χαλαρά με το νόμο για να αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα δεν θα μπορούσε να είναι πιο επιβλαβής ή πιο μακριά από την αλήθεια», υποστήριξε.

Από το 1980, η Apple διατηρεί μια βάση στη νότια πόλη του Κορκ και απασχολεί περίπου 6.000 άτομα στην Ιρλανδία.

Η συζήτηση συνέπεσε με την πολυαναμενόμενη  παρουσίαση των προϊόντων τελευταίας γενιάς της Apple στο Σαν Φρανσίσκο, με σκοπό να εδραιώσει τη θέση της ως την πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!