tromaktiko: Αιτία πολέμου… το Κογκρέσο προσκάλεσε έναν Γκιουλενιστή!

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Αιτία πολέμου… το Κογκρέσο προσκάλεσε έναν Γκιουλενιστή!



Παρότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία δείχνουν σημάδια ύφεσης, τα προβλήματα ασφαλώς παραμένουν, ενώ η διαδικασία που θα... οδηγήσει σε απόφαση περί της έκδοσης ή μη του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν δεν έχε ακόμα και τυπικά ξεκινήσει, αν και το επίσημο τουρκικό αίτημα έχει κατατεθεί.

Έρχεται τώρα μια εξέλιξη η οποία ασφαλώς είναι ανεξάρτητη από τη βούληση του Λευκού Οίκου, η οποία όμως απειλεί να βάλει φωτιά εκ νέου στις διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον και Άγκυρας, «εκτροχιάζοντας» τις απέλπιδες προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα να τις αποκαταστήσει, σε έναν τουλάχιστον βαθμό.

Το Κογκρέσο, πιο συγκεκριμένα μια επιτροπή του που ασχολείται με τις εξελίξεις στην Τουρκία, απηύθυνε πρόσκληση σε πρώην αρχηγό της αστυνομίας και μετέπειτα πρόεδρος του τμήματος κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Harran, τον Αχμέτ Σαΐτ Γιαϊλά, ο οποίο είναι όμως οπαδός του Γκιουλέν και γι’ αυτό αποπέμφθηκε από τη θέση του.

Ο Γιαϊλά πήγε και μίλησε, λέγοντας πολλά, το δε όνομά του προστέθηκε στη λίστα των ομιλητών λίγες ώρες νωρίτερα, κατά πάσα πιθανότητα για να μην προλάβει να εκδηλωθεί οργανωμένη αντίδραση για μπλοκάρισμα της παρουσίας του στο Κογκρέσο… Ο προσκεκλημένος όχι μόνο υποστήριξε τον Γκιουλέν, αλλά και υποστήριξε ότι το πραξικόπημα στήθηκε από την πλευρά Ερντογάν!

Στην Τουρκία έχουν αρχίσει ήδη τα «όργανα» με διάφορους επώνυμους, οι οποίοι υπερθεματίζοντας λιγάκι σε μια προφανή προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή του καθεστώτος πάνω τους με θετικό τρόπο, στην ουσία κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι οδηγούν τις διμερείς σχέσεις σε αδιέξοδο.

Βλέπουν επίσης την υπόθεση ως διένεξη μεταξύ Ερντογάν και Γκιουλέν, ενώ κατά τη γνώμη τους πρόκειται για σύγκρουση ενός… δημοκρατικού κράτους με μια τρομοκρατική οργάνωση. Αναμένονται επίσημες αντιδράσεις κι εξελίξεις.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!