ακόμη που πρέπει να μάθετε!
Μια κακή συνήθεια των περισσοτέρων είναι πως δεν αντιλαμβάνονται τον φωτισμό ως μέρος της διακόσμησή τους. Όταν λέμε τον φωτισμό δεν εννοούμε φυσικά τις πηγές φωτισμού κι αυτό γιατί είμαστε σίγουροι πως φωτιστικά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, υπάρχουν. Όσο ακριβό, πολυτελές ή πλούσιο σε λαμπιόνια κι αν είναι ένα φωτιστικό ποτέ δεν θα μπορέσει να αποδώσει σωστά αν εσείς δεν το χρησιμοποιείτε σωστά.
Αυτό που θα πρέπει πάντα να προσέχετε είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείτε τα φωτιστικά σας σώματα και δε την κατεύθυνση στην οποία τα στρέφετε.
Ένας διευθυντής φωτογραφίας, για παράδειγμα, σε μια θεατρική παράσταση ή σε μια ταινία δεν κάνει αυτό που ο τίτλος του νομίζετε πως προδίδει. Ο διευθυντής φωτογραφίας είναι υπεύθυνος για το φωτισμό κάθε σκηνής. Είναι αυτός που με το φως θα γράψει κάθε σκηνή χωριστά. Είναι αυτός που μέσω του φωτός θα περάσει ή θα δημιουργήσει στους θεατές κάθε μοναδικό συναίσθημα του έργου που παρακολουθούν.
Συγκρίνετε τις δύο παρακάτω φωτογραφίες μεταξύ τους και δείτε τις διαφορές που προκύπτουν αλλάζοντας μονάχα το είδος, το «χρώμα» και την ένταση του φωτισμού.
Στην πρώτη φωτογραφία τα δύο όμοια μεταξύ τους φωτιστικά που βρίσκονται σχεδόν πάνω από τον καναπέ καθώς και το σποτ φωτιστικό στο πίσω αριστερό μέρος της εικόνας έχουν λάμπες πυρακτώσεως και δίνουν μια θερμή ατμόσφαιρα στο χώρο. Υπάρχει, όμως, και ένας διάχυτος φωτισμός, στο σύνολο του χώρο που παράγεται από κάποιο άλλο φωτιστικό οροφής το οποίο βρίσκεται πιο ψηλά από τα υπόλοιπα και έχει λάμπες φθορίου με αποτέλεσμα να δίνει μια μπλε απόδοση του φωτός. Όλος αυτός ο συνδυασμός των φωτιστικών σωμάτων καθώς και οι διαφορετικές μεταξύ τους θερμοκρασίες χρώματος (δηλαδή φωτιστικές χρωματικές αποδώσεις) που παράγουν οι λάμπες δίνουν ένα φωτιστικά ισορροπημένο αποτέλεσμα με έμφαση όμως στη λεπτομέρεια.
Αντίθετα, στη δεύτερη φωτογραφία που λείπει ο διάχυτος φωτισμός με το φωτιστικό οροφής, τις λάμπες φθορίου και την μπλε απόδοση του φωτός, ο χώρος γίνεται πιο ατμοσφαιρικός ενώ παράλληλα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία του χώρου.
Μην κουράζεστε, όμως, με την θεωρία. Περάστε αμέσως στην πράξη ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.
Επιμέρους Φωτισμός
Μια ποικιλία φωτιστικών σωμάτων σε διάφορα σημεία και σε διαφορετικά μεταξύ τους ύψη μέσα σε ένα χώρο θα επιφέρουν ένα καθόλα αρμονικό αποτέλεσμα.
Σποτ Φωτισμός
Χρησιμοποιήστε σποτ φωτισμό για να φωτίσετε συγκεκριμένα μέρη του χώρου σας που για κάποιο λόγο είναι σημαντικά για εσάς. Στο καθιστικό ή στο υπνοδωμάτιο, για παράδειγμα, θα μπορούσατε να φωτίσετε κάποιο έργο Τέχνης στον τοίχο σας.
Ελεγχόμενη Φωτιστική Ένταση
Καλό θα είναι κάθε φωτιστικό μέσο που έχετε να είναι αυτόνομο και η έντασή του να είναι χειροκίνητα ελεγχόμενη. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να δημιουργείτε εσείς το σκηνικό της δική σας παράστασης στο σπίτι σας ανάλογα πάντα με τη διάθεσή σας.
Φωτισμός στην Κουζίνα
Δώστε μεγαλύτερη έμφαση στα φώτα που βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά των ντουλαπιών πάνω από τον πάγκο. Θα σας χρειαστούν περισσότερο από το κεντρικό φωτιστικό της οροφής.
Φωτισμός στο Μπάνιο
Πέρα από οποιοδήποτε φωτιστικό μέσο κι αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε για το μπάνιο σας ένα είναι αυτό που στην ουσία πρέπει να προσέξετε. Μην παραλείψετε να χρησιμοποιήσετε δύο φωτιστικές πηγές επάνω ή δίπλα από τον καθρέφτη του μπάνιου σας τοποθετώντας τες σε κάθε πλευρά αυτού. Το ένα θα συμπληρώνει το άλλο και δεν θα σας ξεφεύγει καμία λεπτομέρεια.
Ανάποδος Φωτισμός
Η κατεύθυνση του φωτός είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στην Τέχνη του φωτισμού. Μια φωτιστική πηγή που φωτίζει από κάτω προς τα επάνω δημιουργεί περίεργους και ασυνήθιστους, για το ανθρώπινο μάτι, όγκους και σκιές. Ωστόσο, ένας τέτοιου είδους φωτισμός χρησιμοποιείται για να προσθέσει μια δόση έντασης και ατμόσφαιρας μέσα σε ένα χώρο. Πολλές φορές, αυτού του είδους ο φωτισμός, τοποθετείται στους διαδρόμους και στις εσωτερικές σκάλες.
Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και δείτε το «φως» πλέον με άλλα μάτια!
Πηγή