Είναι Σεπτέμβριος του 1972 και στο Ολυμπιακό χωριό επικρατεί μια ήρεμη ατμόσφαιρα. Η ασφάλεια είναι σκόπιμα χαλαρή, τίποτα δεν πρέπει να θυμίζει τους Ολυμπιακούς του 1936. Στο ντοκιμαντέρ «One Day in September» φαίνεται ότι οι αθλητές μπαίνουν και βγαίνουν ανενόχλητα στο Ολυμπιακό χωριό.
Οι Ισραηλινοί αθλητές που έφτασαν κατέλυσαν σε ένα απομονωμένο σχετικά τμήμα του χωριού, ένα μικρό κτήριο κοντά στην πύλη. Οι Γερμανικές αρχές διαβεβαίωσαν τον αρχηγό της Ισραηλινής αποστολής Λάλκιν ότι θα παρείχαν επιπλέον ασφάλεια στην αποστολή του Ισραήλ. Τα μέτρα μάλλον δε λήφθηκαν ποτέ. Οι διοργανωτές των Αγώνων ζήτησαν από τον Δυτικογερμανό ψυχολόγο Τζορτζ Σίμπερ να δημιουργήσει 26 σενάρια τρομοκρατίας που θα τους βοηθούσαν στο σχεδιασμό της ασφάλειας. Στην "Κατάσταση 21" που δημιούργησε, προέβλεψε με ακρίβεια την εισβολή ένοπλων Παλαιστινίων στα καταλύματα που διέμενε η αποστολή του Ισραήλ, με σκοπό να σκοτώσουν και να κρατήσουν ομήρους, ώστε να απαιτήσουν την απελευθέρωση των φυλακισμένων τους από το Ισραήλ και να φύγουν από τη Γερμανία με ένα αεροπλάνο. Η «Κατάσταση 21» δεν προετοιμάστηκε ποτέ.
Το πρωί της 5ης Σεπτεμβρίου 1972, όταν κομάντο της εξτρεμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης "Μαύρος Σεπτέμβρης", εισέβαλε στο Ολυμπιακό χωριό. Οι τρομοκράτες έπιασαν έντεκα Ισραηλινούς αθλητές ομήρους μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό προκειμένου να πετύχουν την απελευθέρωση 200 φυλακισμένων παλαιστινίων. Κατά την εισβολή σκοτώθηκαν δύο ισραηλινοί αθλητές από τα πυρά των Παλαιστινίων. Γράφεται η μελανότερη σελίδα της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο Μόναχο ο «Μαύρος Σεπτέμβρης» κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες και σε ζωντανή παγκόσμια σύνδεση, να κάνει αισθητή την παρουσία του, ναπροκαλέσει τον αποτροπιασμό στη Δύση και πανηγυρισμούς στον αραβικό κόσμο.
Μετά από ώρες διαπραγματεύσεων σε ζωντανή σύνδεση συμφωνήθηκε η μεταφορά των Παλαιστινίων τρομοκρατών και των Ισραηλινών σε κοντινό στρατιωτικό αεροδρόμιο με στόχο να φύγουν από τη χώρα. Στόχος των Δυτικογερμανών ήταν πραγματοποίηση επιχείρησης απελευθέρωσης των ομήρων στο αεροδρόμιο.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφασίζει να διακόψει προσωρινά τους Αγώνες, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις από τις γερμανικές αρχές. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ δηλώνει: "Η ειρήνη επλήγη από τις δολοφονίες που διέπραξαν οι τρομοκράτες. Το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου καταδικάζει το έγκλημα. Σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα αλλά και τους ομήρους, τα αγωνίσματα του απογεύματος θα διακοπούν".
Το βράδυ, ένα δράμα εξελίσσεται στο αεροδρόμιο του Μονάχου όπου οι τρομοκράτες προσπαθούν να διαφύγουν με τους ομήρους για το Κάιρο. Στο αεροδρόμιο γίνεται μάχη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι Ισραηλινοί όμηροι, έξι από τους οκτώ τρομοκράτες και δύο αστυνομικοί. Οι Ολυμπιακοί αγώνες διακόπτονται για μια ημέρα και συνεχίζονται σε ένα κλίμα φόβου.
Στον απόηχο των γεγονότων οι τρομοκράτες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από την απαγωγή ενός αεροπλάνου της Lufthansa. Μετά από αυτό το γεγονός η πρωθυπουργός του Ισραήλ Γκόλντα Μείρ έδωσε εντολή στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, στη γνωστή Μοσάντ (Mossad), να ανακαλύψουν πού κρύβονται οι παλαιστίνιοι που έλαβαν μέρος στην επίθεση και να τους δολοφονήσουν.
Η Γερμανική αστυνομία από την δική της πλευρά ίδρυσε τηναντιτρομοκρατική οργάνωση GSG9 που φάνηκε χρήσιμη στην επόμενη απαγωγή αεροπλάνου της Lufthansa από παλαιστίνιους τρομοκράτες το 1977. To 2006 ο σκηνοθέτης Σπίλμπεργκ με αφορμή το παραπάνω συμβάν παρουσίασε την ταινία του ΜΟΝΑΧΟ.
Στις 5 Ιουλίου του 2010 άφησε την τελευταία του πνοή στη Συρία σε ηλικία 73 χρονών, ο παλαιστίνιος µαχητής Μοχάµαντ Ντάουντ Οντέχ, που ήταν επίσης γνωστός και ως Αµπού Ντάουντ, έπειτα από σοβαρά προβλήµατα στο συκώτι. Ο Μοχάµαντ Ντάουντ Οντέχ, ο Παλαιστίνιος που εμπνεύστηκε την αιματηρή, οµηρεία των αθλητών του Ισραήλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 υπήρξε πρώην ηγέτης της παλαιστινιακής ανταρτικής οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης και είχε παραδεχτεί ότι σχεδίασε την όλη επιχείρηση στο Μόναχο κατά την οποία σκοτώθηκαν τελικά 19 συνολικά άτομα. Υποστήριζε, πάντως, ότι αφού δεν είχε πάρει µέρος στην επιχείρηση ως εκ τούτου δεν ήταν άµεσα υπεύθυνος για τους θανάτους αυτούς.
Η τρομοκρατική επίθεση στο Μόναχο άλλαξε για πάντα τους κανόνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες.