Με την παραπάνω εισαγωγή, ένας μοναδικός άνθρωπος που φροντίζει αδέσποτα , αλλά και δεσποζόμενα ζώα στη Ραφήνα, μας ενημέρωσε με μήνυμά του για κάτι τραγικό και απάνθρωπο που συμβαίνει στη πόλη μας.
«Για χαβαλέ μάλιστα σημάδευαν και πυροβολούσαν αδέσποτα , που κυκλοφορούσαν περιμετρικά του καταφυγίου των αδέσποτων» , έγραφε στο μήνυμά του ο αναγνώστης μας, ο οποίος όμως προτείνει και μια απλή λύση , προκειμένου τα φυσίγγια να μην περνούν πάνω απο τα κεφάλια σκυλιών και ανθρώπων που τα φροντίζουν στο κυνοκομείο.
«Χρόνια παρακαλάμε να μπουν πινακίδες να μην επιτρέπεται τουλάχιστον το κυνήγι στα 500 η στα 800 μέτρα από το καταφύγιο…..οι κυνηγοί πηγαίνουν έξω από την πόρτα!!αν ήταν ανοιχτή θα έμπαιναν και μέσα!!!Ποτέ δεν έγινε τίποτα γιατί απλά είναι αδέσποτα σκυλιά…Το καταφύγιο είναι εκεί 20 χρόνια,επί 20 χρόνια έχει γίνει παιχνίδι κυνηγών και σκοπευτήριο…Έχουν φύγει και έχουν σκοτωθεί άπειρα σκυλιά για τα οποία φυσικά κανείς δεν νοιάζεται… Πηγαίνουμε εθελοντές όποτε μπορούμε και τους διώχνουμε, αλλά την επόμενη είναι πάλι εκεί…»
Και όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν υπερβολικός ο αναγνώστης μας.
Επισκεφθήκαμε σήμερα Πέμπτη 31 Αυγούστου 2016, το καταφύγιο ή κυνοκομείο και διαπιστώσαμε ότι τα παρακάτω :
– Την συγκεκριμένη ημέρα και ώρα που επισκεφθήκαμε – απροειδοποίητα – το καταφύγιο ήταν εκεί υπάλληλος του Δήμου που φρόντιζε τα αδέσποτα και χωρίς να είμαστε γνώστες του αν τα φρόντιζε καλά ή άσχημα, είδαμε ότι τα αδέσποτα είχαν και τροφή και νερό και ήταν ήσυχα.
– Στη πρόσοψη του καταφυγίου – πλήν της εισόδου – είχε τοποθετηθεί μαύρο κάλυμμα, το οποίο περιόριζε σαφώς την ορατότητα και μόνο σε κάποια σημεία που είχε φθαρεί , θα μπορούσε κάποιος να δει μέσα στο καταφύγιο. Περιμετρικά όμως του καταφυγίου δεν συνέβαινε το ίδιο.
– Ψάχνοντας να δούμε σημάδια από σκάγια, είδαμε κάποιες τρύπες στο κάλυμμα της πρόσοψης, χωρίς όμως να είμαστε ειδικοί για να πούμε αν ήταν από σκάγια ή από φθορές.
– Με σιγουριά όμως μπορούμε να πούμε , ότι πρέπει να πέφτει πολύ τουφεκίδι σχεδόν εξ επαφής της περιμέτρου του καταφυγίου, διότι χωρίς να ψάξουμε, αλλά με μια πρόχειρη ματιά βρήκαμε αρκετούς κάλυκες σε μια γωνιά του καταφυγίου . Μάλιστα η διαφορά στο χρώμα που είχε το πυθμένιο των καλύκων , επιβεβαιώνει τα όσα μας έγραψε ο αναγνώστης μας και αποδεικνύει ότι το τουφεκίδι δεν είναι σημερινό ή χθεσινό φαινόμενο.
Ίσως η τοποθέτηση πινακίδων που θα απαγορεύουν το κυνήγι είναι μια λύση. Ίσως πάλι κάποιοι ποιο ειδικοί με το θέμα βρουν καλύτερη λύση, πάντως τα σκυλιά που είναι μέσα στο καταφύγιο δεν φταίνε σε τίποτα να υφίστανται αυτό το μαρτύριο.