tromaktiko: Κύπρος: Ε. Χαραλαμπίδου - Ο υπ. Δικαιοσύνης να απολογηθεί και να αναλάβει την ευθύνη

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Κύπρος: Ε. Χαραλαμπίδου - Ο υπ. Δικαιοσύνης να απολογηθεί και να αναλάβει την ευθύνη



Νέα ανακοίνωση σχετικά με το θέμα των εμπόρων ναρκωτικών, εξέδωσε σήμερα η Ειρήνη Χαραλαμπίδου...

Να θυμίσουμε ότι σε θέμα που δημοσιεύθηκε στον «Φιλελεύθερο» του Σαββάτου, η κ. Χαραλαμπίδου κατάγγειλε πως έμποροι ναρκωτικών αποφυλακίζονται από τις Κεντρικές Φυλακές χρησιμοποιώντας ως ενδιάμεσο σταθμό την «Αγία Σκέπη».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε στις καταγγελίες, αναφέροντας πως  «κανείς δεν έχει αποφυλακιστεί είτε χρήστης είτε έμπορος ναρκωτικών με τη δικαιολογία ότι έχει συμπληρώσει επιτυχώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτοξίνωσης», με την Ειρήνη Χαραλαμπίδου να αναφέρει  Καλό να θυμάται ο υπουργός της Δικαιοσύνης ότι τα στοιχεία κατατέθηκαν από το Υπουργείο του στο Κοινοβούλιο. Αφού δημοσιοποιήθηκε το θέμα στον ημερήσιο τύπο, ως προς τις πρακτικές που εφάρμοζαν σε σχέση με το πρόγραμμα απεξάρτησης εκτός των Κεντρικών Φυλακών, αποφάσισαν πολύ βολικά να μας πουν “μας συγχωρείτε λάθος”».

Σε σημερινή της ανακοίνωση, η βουλευτής του ΑΚΕΛ τα «βάζει» με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, λέγοντας πως όλα όσα έχουν δει το φώς της δημοσιότητας είναι γεγονότα και όχι δικοί της ισχυρισμοί.

«Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ξέρει από επικοινωνία γι' αυτό και επιχειρεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη παρουσιάζοντας το θέμα με το πρόγραμμα απεξάρτησης Εμπόρων - ουσιοεξαρτημένων ως ισχυρισμούς δικούς μου. Ουδέν αναληθέστερο.Διαψεύδεται από τα γεγονότα. Το ελάχιστο που έχει να κάνει ο κ. Υπουργός είναι να απολογηθεί και να αναλάβει την ευθύνη για τα πεπραγμένα και τα λάθη , αν πρόκειται για λάθη, του Υπουργείου του», δήλωσε, προσθέτοντας, «Όλα τα ζητήματα που έχουν αναδειχθεί χθες σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων, είναι τεκμηριωμένα με γραπτές επιστολές και στοιχεία  που το Υπουργείο του απέστειλε όχι μόνο στο κοινοβούλιο αλλά και σε άλλους φορείς που έχουν σχέση με το θέμα».

Ανέφερε πίσης πως «Όσον αφορά τη φυγή κατάδικου  ο οποίος διέκοψε το πρόγραμμα και παρέμενε ασύλληπτος  για μήνες ας μας πει ο Υπουργός: Δεν είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο  με γραπτή επιστολή  ενημέρωσε  το Κοινοβούλιο ότι μέχρι τις 5/9/2016 παρέμενε ασύλληπτος;  Θεωρούμε ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα ορθώς ενημερώσαμε τον Εισαγγελέα. Και γεγονός επίσης αποτελεί ότι συνελήφθη 24 ώρες μετά.'Τι μηχανισμούς ελέγχου έχει το πρόγραμμα για να αποφεύγονται τέτοιες “αποδράσεις” και γιατί για τους βαρυποινίτες δεν εφαρμόζεται πρόγραμμα απεξάρτησης εντός των φυλακών; η να ενισχύσει υφιστάμενο; Πως προστατεύει το κοινωνικό σύνολο αφού μπορεί να αναζητούν κάποιον για μήνες, όπως αποδείχθηκε πριν αυτός επιστρέψει στις κεντρικές φυλακές με κίνδυνο την επαναδραστηριοποίηση του;».

Πρόσθεσε ακόμη πως «ο κ. Νικολάου  όταν κάνει χρήση του όρου ουσιοεξαρτώμενοι για να πείσει ως προς τις θέσεις του αποφεύγει να αναφέρει ότι πλείστοι έμποροι είναι και χρήστες και δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται όλοι  οι ουσιοεξαρτώμενοι με τον ίδιο τρόπο αν τους βαραίνει μια πολυετής καταδίκη. Ακόμη και στο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα “ Ο περί θεραπείας Κατηγορουμένων και καταδικασθέντων Χρηστών Ουσιοεξαρτημένων νόμος του 2016, ρητώς αποκλείει από τις πρόνοιες του εμπόρους ναρκωτικών».

Τέλος, ανέφερε πως ο κ. Νικολάου «έχει θιγεί προσωπικά απο τα όσα έχουν  έρθει στην επιφάνεια σε σχέση με το πρόγραμμα, φαίνεται από τις αντιδράσεις του ενώ την ίδια ώρα ξεκαθάρισε ότι “Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως και το Τμήμα Φυλακών δεν είχαν καμιά εμπλοκή στην εν λόγω απόφαση” την οποία έλαβε ο Β. Γενικός Εισαγγελέας Ρ. Ερωτοκρίτου με τον Γενικό Εισαγγελέα και την Αγία Σκέπη.  Με μια ουσιώδη διαφορά . Όταν ο Γενικός Εισαγγελέας ενημερώθηκε τόσο από μένα όσο και από δημοσιογράφους που ασχολήθηκαν με το θέμα για τις επιστολές που στάλησαν στο κοινοβούλιο και σε άλλους φορείς όπως επίσης και για  το περιεχόμενο τους  δεν πίστευε αυτά που διάβαζε και τα απέρριψε κατηγορηματικά. Θέση μας είναι ότι η Αγία Σκέπη επιτελεί εξαιρετικό έργο το οποίο και θα πρέπει να ενισχυθεί».

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!