και της οποίας ο θάνατος ανακοινώθηκε χθες, πέθανε από έναν σπάνιο «υποτροπιάζοντα κακοήθη όγκο» που δεν μπορεί να «συνδεθεί επιστημονικά» με την αγωγή που λάμβανε για να μην απορρίψει το μόσχευμα, ανακοίνωσε το νοσοκομείο της Αμιένης, στη βόρεια Γαλλία, όπου νοσηλευόταν.
«Την άνοιξη του 2016, κατά τη διάρκεια των μηνιαίων ιατρικών εξετάσεων, διαπιστώθηκε μια υποτροπή σε κακοήθη όγκο στον οποίο είχε γίνει γίνει εγχείρηση το καλοκαίρι του 2015, αυτή τη φορά δυστυχώς δεν υπήρχε θεραπευτική λύση», δήλωσε χθες βράδυ το νοσοκομείο.
Νωρίτερα χθες, το πανεπιστημιακό νοσοκομειακό κέντρο (CHU) της Αμιένης είχε ανακοινώσει τον θάνατο της ασθενούς αναφέροντας απλώς ότι οφείλετο σε «μακρά ασθένεια».
Αυτός ο «σπάνιος όγκος» που την νίκησε «δεν μπορεί να συνδεθεί επιστημονικά με την ανοσοκατασταλτική αγωγή» που ακολουθούσε, πρόσθεσε το CHU.
Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση λαμβάνουν αγωγές οι οποίες αναστέλλουν τη δράση του ανοσοποιητικού τους συστήματος προκειμένου ο οργανισμός τους να μην απορρίψει μεταμοσχευμένα όργανα ή ιστούς. Ωστόσο οι αγωγές αυτές μπορούν επίσης να ευνοήσουν την ανάπτυξη καρκίνων και λεμφωμάτων.
Η εγχείρηση της Ιζαμπέλ Ντινουάρ το 2005, μια παγκόσμια πρώτη, ήταν μια «αξιοσημείωτη χειρουργική επιτυχία», η οποία έδωσε μεγάλες ελπίδες παγκοσμίως στους ασθενείς με τραυματισμό του προσώπου. Ωστόσο η ασθενής παρουσίασε στη συνέχεια διάφορες επιπλοκές, εξηγεί το νοσοκομείο.
Η Ιζαμπέλ είχε εκδηλώσει «ορισμένες λοιμώξεις», ανέπτυξε «έναν όγκο που είχε σχέση με την ανοσοκαταστολή» ο οποίος είχε «αντιμετωπιστεί και ελεγχόταν», είχε παρουσιάσει «μείωση της νεφρικής λειτουργίας» και «υπέρταση», αναφέρει το νοσοκομείο.
Εξάλλου, έπειτα από «δύο επεισόδια οξείας απόρριψης» του μοσχεύματος την πρώτη χρονιά, η ασθενής «εκδήλωσε κατά τη διάρκεια της 9ης χρονιάς της μεταμόσχευσης μια χρόνια απόρριψη του μοσχεύματος που οδήγησε σε μερική απόφραξη των αρτηριών του μοσχεύματός της και σε μια απώλεια του κατώτερου τμήματος του μοσχεύματος του προσώπου τον Ιούνιο του 2015».
Από τον Νοέμβριο του 2005, 36 μεταμοσχεύσεις προσώπου πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως, από τις οποίες οι 10 στη Γαλλία. Έκτοτε έξι ασθενείς υπέκυψαν, σύμφωνα με το νοσοκομείο.
Οι εγχειρήσεις αυτές «έδειξαν ότι η μεταμόσχευση προσώπου έδινε λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα πολύ υψηλότερα από αυτά που προσφέρει η συμβατική χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης», σύμφωνα με το νοσοκομείο.
Ωστόσο, «η μεταμόσχευση προσώπου είναι ακόμη στο στάδιο της αξιολόγησης» και «δεν μπορεί να θεωρηθεί μια ιατρική πράξη ρουτίνας», σύμφωνα με το νοσοκομείο.
Πηγή