tromaktiko: «Επικίνδυνος ο μηχανισμός δημοπρασιών» λέει ο Μ. Παναγιωτάκης: «Ανεπανόρθωτη ζημιά για τη ΔΕΗ»

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

«Επικίνδυνος ο μηχανισμός δημοπρασιών» λέει ο Μ. Παναγιωτάκης: «Ανεπανόρθωτη ζημιά για τη ΔΕΗ»



Τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από τα λιγνιτικά και τα υδροηλεκτρικά... εργοστάσια της ΔΕΗ, στο πλαίσιο των ΝΟΜΕ, έναν μηχανισμό, τον οποίο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης χαρακτήρισε επικίνδυνο για τη ΔΕΗ, ικανό να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη ζημιά.Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε χθες η ΡΑΕ για την παρουσίαση του νέου «Συστήματος Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων», εν όψει της διαμόρφωσης του κώδικα των δημοπρασιών.

Από την εισήγηση του προέδρου του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) Μιχάλη Φιλίππου, προέκυψε ότι οι δημοπρασίες θα γίνονται κάθε τρίμηνο. Η πρώτη πιλοτική δημοπρασία θα γίνει τον Οκτώβριο -ακριβής ημερομηνία δεν έχει προσδιοριστεί και θα αφορά 150 Mwh/ώρα με φυσική παράδοση τον Δεκέμβριο. Εντός του 2016 θα δημοπρατηθούν άλλες 200 Mwh με φυσική παράδοση του προϊόντος τον Ιανουάριο του 2017.

Θα ακολουθήσουν δημοπρασίες για 676 Mwh ανά ώρα το 2017 και για 733 Mwh το 2018. Οι ποσότητες θα κατανεμηθούν ανά τρίμηνο, με την ποσότητα του 2017 να κατανέμεται σε 200 Mwh για κάθε μία από τις τρεις πρώτες δημοπρασίες και σε 76 Mwh στην τέταρτη δημοπρασία.

Τον Ιούλιο του 2017 θα γίνει ο πρώτος έλεγχος για τη διαμόρφωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, καθώς στόχος των δημοπρασιών είναι το άνοιγμα της αγοράς.

Βασικό παραμένει το ερώτημα της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών, με τους εναλλακτικούς προμηθευτές να θεωρούν υψηλή την τιμή των 37,35 ευρώ/MWh -μία τιμή που έχει πέσει στο τραπέζι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες- και αντίθετα τη ΔΕΗ, να την θεωρεί πολύ χαμηλή. Όπως ειπώθηκε στην ημερίδα η τιμή εκκίνησης δεν έχει ακόμη κλειδώσει, ενώ η άλλη μεγάλη αβεβαιότητα είναι πώς, αλλά και σε ποια επίπεδα θα διαμορφώνεται η τιμή ανά τρίμηνο.

Οι δημοπρασίες θα διεξάγονται στο μοντέλο των Yankee Auctions (ανάλογο αυτού που χρησιμοποιεί η ΔΕΠΑ γαι τις δημοπρασίες φυσικού αερίου).

Οι συμμετέχοντες στη διαδικασία θα προέρχονται από τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο Επιλέξιμων Προμηθευτών και ο νικητής θα είναι εκείνος που θα ζητά τη μεγαλύτερη ποσότητα στην υψηλότερη τιμή. Η προκαταβολή ορίστηκε στο 1%, ενώ θεσμοθετείται και ένα τέλος υπέρ του ΛΑΓΗΕ.

Απροσδιόριστο παραμένει και το ζήτημα της προμήθειας ποσοτήτων ηλεκτρισμού για εξαγωγές, με τον ΛΑΓΗΕ να προτείνει τη θεσμοθέτηση πλαφόν 20% που θα μπορεί να διοχευτεί στο εξωτερικό και εναλλακτικούς παρόχους να ζητούν να μη θεσπιστεί όριο.

Στόχος των δημοπρασιών είναι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από το 50% της αγοράς ως το 2020, από λίγο πάνω από 90% σήμερα.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!