νοητική και σωματική ανάπτυξη, κακές σχολικές επιδόσεις και ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ οι ενήλικες έχουν μειωμένη παραγωγικότητα και κούραση.
Υπολογίζεται ότι μία στις τέσσερις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και ένα στα τρία παιδιά του Δημοτικού στη χώρα μας εμφανίζουν σιδηροπενία, δηλαδή χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό.
Η σιδηροπενία οφείλεται σε μειωμένη πρόσληψη σιδήρου και αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξελιχθεί σε σιδηροπενική αναιμία.
Για την πρόληψη της σιδηροπενίας είναι απαραίτητη η επαρκής πρόσληψη σιδήρου από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του ατόμου, μέσω τροφίμων όπως το κρέας και το ψάρι.
Άλλα τρόφιμα που πρέπει να εντάξετε στο διαιτολόγιό σας είναι:
Όσπρια και σπανάκι, που περιέχουν πολύ σίδηρο. Για να απορροφηθεί όμως από τον οργανισμό, συνοδέψτε τα με βιταμίνη C (από τρόφιμα όπως ο χυμός πορτοκάλι, η ντομάτα, το πράσινο λάχανο, το μανταρίνι, το ακτινίδιο και οι φράουλες) ή κρέατος.
Πολύ σίδηρο μπορεί να πάρει κανείς και από εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά για πρωινό και το γάλα.
Τα πιο πλούσια τρόφιμα σε σίδηρο/Ανά 100 γρ Σίδηρος σε mg:
- Σπλήνα αρνιού 38,70
- Bρόμη με σταφίδες (πρωινού) 32,70
- Νιφάδες πρωινού από καλαμπόκι 31
- Νιφάδες βρόμης αποφλοιωμένες 15,70
- Πασατέμπος 15
- Σουσάμι 14,70
- Σουπιές 10,80
- Πιπεριές 10,40
- Συκώτι αρνιού 10,20
- Χταπόδι 9,50
- Ντομάτα λιαστή 9,10
- Δημητριακά πρωϊνού 8,20
- Πράσα 7,60
- Ηλιόσπορος 6,80
- Μύδια 6,70
- Συκώτι μοσχαρίσιο 6,30
- Βερίκοκα αποξηραμένα 6,30
- Κάσιους 6
- Φιστίκια, αμύγδαλα 4,50
- Χοιρινό 4,25
- Μοσχάρι 3,90
- Κατσίκι 3,70
- Φασόλια ξερά 3,70
- Μακαρόνια 3,60
- Σπανάκι 3,60
- Δαμάσκηνα αποξηραμένα 3,50
- Ρύζι 3,50
- Αγκινάρες 3,40
- Φακές 3,30
- Γαρίδες 3,10
- Καρύδια 3,10
Στο πλαίσιο της πρόληψης της σιδηροπενίας, τα παιδιά πρέπει να κάνουν εξετάσεις αίματος από την προσχολική ηλικία και σε τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις συστάσεις του παιδιάτρου.