tromaktiko: Σκελετός στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Σκελετός στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων



Tου Γιώργου Βαϊλάκη
Συνεχίζεται με επιτυχία η ανασκαφική έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, η οποία έφερε στην επιφάνεια μια σπουδαία ανακάλυψη...
έναν ανθρώπινο σκελετό. Στην ουσία πρόκειται για σκελετικά κατάλοιπα που εντοπίστηκαν και ανελκύστηκαν (κρανίο, μακρά και μικρότερα οστά) τα οποία προέρχονται από ένα άτομο που είχε εγκλωβιστεί στο ναυάγιο κατά τη βύθισή του. Μάλιστα, η θέση των οστών και η σχέση τους με τα άλλα ευρήματα πλησίον τους, φανερώνουν τη βίαιη βύθιση του πλοίου.
Πάντως, η συνέχεια των επιμέρους ερευνών θα είναι εξίσου εντυπωσιακή, αφού οι προγραμματιζόμενες ανθρωπολογικές και γενετικές (DNA) αναλύσεις αναμένεται να δώσουν στοιχεία για τον ίδιο τον νεκρό, δηλαδή το φύλο, την ηλικία θανάτου και μια εικόνα του τρόπου ζωής του. Το εξαιρετικό αυτό εύρημα ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης ανασκαφικής αποστολής από την επιστημονική ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του αμερικάνικου Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, από τις 28 Αυγούστου έως τις 14 Σεπτεμβρίου, η οποία ερευνά το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Οστά από τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά άτομα είχαν ήδη εντοπιστεί στο ναυάγιο κατά τις έρευνες των ετών 1900 - 1901 και 1976. Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκαν και ανελκύστηκαν, μεταξύ άλλων μικροαντικειμένων και κεραμικής, αλλά και μια μολύβδινη καταπειρατηρία- ένα σημαντικό εύρημα βάρους 50 κιλών.

Είναι ένα αντικείμενο σχήματος κολουροημισφαιρκού, που εμφανίζει κωδωνόσχημη τομή λόγω κοίλανσης στο εσωτερικό της βάσης του. Αυτό το εργαλείο θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ασφαλή ναυσιπλοΐα κατά την αρχαιότητα. Οι παλαιότερες καταπειρατηρίες χρονολογούνται τουλάχιστον από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Στο ναυάγιο έχει βρεθεί μία ακόμα καταπειρατηρία κατά τις έρευνες των ετών 1900 ? 1901. Στην επίπεδη άνω όψη υπάρχουν δύο μικρές τετράγωνες εγκοπές για το στέλεχος ανάρτησής του. Βάσει των χαρακτηριστικών του, το αντικείμενο ταυτίζεται με βολίδα για τη μέτρηση του βάθους του θαλασσίου βυθού και τον έλεγχο της φύσης του. Τη δειγματοληψία από τον βυθό εξυπηρετούσε η κοίλανση στη βάση με τους ήλους από σίδερο ή χαλκό, που παγίδευαν λασπώδη άμμο, λίθους και ιζήματα, αποκαλύπτοντας την ιδιαίτερη χρησιμότητα του αντικειμένου για την περίπτωση ελιγμών ή αγκυροβολίας.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!